Hyppää sisältöön

Tarvitaanko jokaiseen luottamustoimeen uusi tietokone, kysyy aluevaltuutettu – valituille tuliterät koneet Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa

Luottamustoimiin valituille jaetaan usein tietokoneet työskentelyä varten. Monille kertyy useita koneita eri käyttötarkoituksiin. Tietoturvan kannalta useiden koneiden käyttö on perusteltua.

Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.
Monissa luottamustehtävissä toimiville saattaa kertyä useita tietokoneita. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Meri Remes

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettujen uudet kannettavat tietokoneet ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa ja aluevaltuutettujen kesken.

Uudet tietokoneet hankitaan myös esimerkiksi ainakin Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutetuille.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että moni luottamushenkilö saa yhden tietokoneen lisää. Kuopiossa esimerkiksi kaupunginvaltuutetuilla on jo luottamustehtävää varten tietokone, samoin kansanedustajilla on tietokoneet.

Merkittävä osa Pohjois-Savon aluevaltuutetuista ovat jo alueella kunnan- tai kaupunginvaltuutettuja.

"Yksi kone riittäisi"

Tietokoneiden hankintaa on kritisoinut Pohjois-Savon alueella esimerkiksi vihreiden kaupunginvaltuutettu Harri Auvinen. Auvinen valittiin myös aluevaltuustoon. Kuopion kaupunginvaltuustossa hänellä on kaupungin tarjoama kone, ja nyt Auvinen on saanut aluevaltuustoa varten toisen koneen.

– Itselleni riittäisi yksi kone. Jos siihen koneeseen saataisiin tarvittavat ohjelmat ja luottamustehtävien sähköpostit synkronoitua, niin se yksi kone riittäisi. Silloin saataisiin kulut pois juoksemasta muista koneista, Auvinen pohtii.

Auvisen mukaan sähköpostien synkronointi olisi myös etu, koska esimerkiksi eri luottamustoimien kalentereita ei ole voinut synkronoida. Lisäksi muistettavia salasanoja riittää, kun tietokoneita on useampia.

– Ja mitä useampia tietokoneita on, sen helpommin yksi koneista unohtuu matkasta tai ottaakin väärän koneen. Tietoturva kärsii siinä samalla, jos vaikka unohtaa yhden tietokoneista jonnekin väärään paikkaan.

Auvinen on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja työskentelee Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityspäällikkönä.

Tietokoneet maksavat Pohjois-Savossa vähintään neljä tonnia kuukaudessa

Tietokoneet ovat myös rahallisesti melko hintava hankinta Pohjois-Savossa. Yksi tietokone maksaa valmistelutoimielimen ja hyvinvointialueen it-palvelut tarjoavan Istekki Oy:n mukaan 60-80 euroa konetta kohti kuukaudessa.

Tietokoneet ovat niin sanottuja leasing-koneita, eli hintaan sisältyy it-palveluiden kokonaisuus.

Pohjois-Savossa aluevaltuutettuja on 69, joten tietokoneet kustantavat vähintään yli nelisen tuhatta euroa kuukaudessa. Jos leasing-koneet ovat käytössä ympäri vuoden, niistä kertyy vuodessa vähintään noin 50 000 tuhatta euroa aluevaltuuston it-kustannuksia. Samanaikaisesti monessa muussa luottamustoimessa tarvittavien koneiden kustannukset juoksevat yhtä aikaa.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä.
Tietokoneet ovat hyvinvointialueelle myös melko suuri rahallinen panostus. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin Vate oli pohtinut tietokoneiden kustannuksia, mutta esimerkiksi aikataulullisista syistä uudet tietokoneet päädyttiin hankkimaan.

– Halusimme varmistaa aluevaltuutettujen jouhevan siirtymisen tehtäviiin. Aikataulu on kriittinen eli asiat tulivat nopeasti valmisteltavaksi syksyllä. Työasemien jaolla voidaan varmistaa, että tukipalvelut ja esimerkiksi etäyhteydet ovat ajan tasalla, kertoo ICT-muutosjohtaja Tuomo Pekkarinen Pohjois-Savon Vatesta.

Tietokoneiden rahoitus tulee Pohjois-Savossa valtionavustuksista.

Palveluntarjoaja: aikataulu oli tiukka, koneita ei olisi ehditty synkronoimaan

Pohjois-Savon hyvinvointialueen tietokoneet tarjoava Istekki Oy korostaa, että tällä aikataululla eri luottamustehtävien sähköpostien ja muiden ohjelmien synkronointi yhteen ja samaan koneeseen ei olisi ollut yrityksen mukaan mahdollista.

Aluevaltuusto valittiin tammikuussa. Istekin mukaan aluevaltuutetut saivat uudet tietokoneet tammikuun lopussa. Yhteyksiä on jo päästy testaamaan.

– Valtuuston valinnan ja aloituksen välillä oli niin pieni väliaika, että asian tekninen turvaaminen ei olisi ollut mahdollista ilman sitä, että valtuuston ensimmäiset kokoukset olisivat epäonnistuneet teknisten haasteiden suhteen, kertoo hankepäällikkö Harri Kumpulainen Istekki Oy:sta.

Tietoturvakonsultti: erilliset tietokoneet lisäävät tietoturvaa

F-Securen tietoturvakonsultti Antti Laatikaisen mielestä eri koneiden käyttö eri luottamustoimissa on perusteltua. Sen kautta esimerkiksi tietoturva ja toimintavalmius on varmempaa.

– Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että sähköpostin kautta irti pääsevä haittaohjelma ei saastuttaisi tai halvaannuttaisi toimintoja samalla kertaa kaikissa organisaatioissa, joiden luottamustehtäviä kyseinen henkilö hoitaa, Laatikainen summaa.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus GDPR määrittelee Laatikaisen mukaan ihmisten terveyteen liittyvät tiedot korkeimmin suojattavaan kategoriaan.

– Ne kuuluvat niin sanotusti ”erityiseen henkilötietoryhmään” kuuluviksi tiedoiksi. Mikäli aluevaltuutetun toimiin kuuluu edes teoriassa tekninen pääsy tällaisiin vaikkapa sairaaloiden hallussa oleviin tietoihin, on ymmärrettävää, että tätä tehtävää varten rakennetaan tähän suunniteltu, erityissuojattu työasemaverkosto, sanoo Laatikainen.

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää? Keskustele aiheesta alla. Keskustelu on auki 5.2.2022 klo 23 saakka.

Lue lisää:

Ikäihmisten palvelut laitetaan samalle viivalle kaikilla hyvinvointialueilla – maksut ovat ensi vuoden alusta samat kaikille

Suosittelemme sinulle