Hyppää sisältöön

"Me saadaan oikeasti koko Helsinki tukkoon" – tästä on kyse sosiaalisen median kapinaryhmässä, joka aikoo aiheuttaa kaaoksen perjantaina Helsingissä

Perjantaiksi suunniteltu Convoy-mielenosoitus sai alkunsa hoitoalalla työskentelevien koronakriitikoiden Telegram-ryhmässä. Se kasvoi kuitenkin nopeasti suureksi ja tavoitteiltaan ristiriitaiseksi protestiliikkeeksi.

En demonstrant i badbyxor står i snön framför Kanadas parlament. Han bär ett plakat som anklagar Kanadas premiärminister för landsförräderi.
Suomen Convoy-mielenosoituksen esikuva on Kanadassa järjestetty koronapassin vastainen rekkakulkue. Suomessa tapahtuma ei ole keskittynyt samalla tavalla kuljetusyrittäjien ympärille. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Veli-Pekka Hämäläinen,
Johanna Mattinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Convoy Finland 2022 -nimeä kantavassa tapahtumassa suunnitellaan mielenosoituksen järjestämistä Helsingin keskustaan. Kuuntele, mistä oikein on kyse. Toimittajana Emilia Pakkala.

Koronatoimia vastustavan sosiaalisen median protestiliikkeen on tarkoitus järjestää perjantaina mielenilmaus Helsingin keskustan tukkimiseksi. Convoy-nimellä kulkeva liike vaatii koronarajoitusten poistoa, polttoaineveron laskua ja hallituksen eroa.

Liikkeen ympärille syntyneissä sosiaalisen median ryhmissä on Suomessa kymmeniä tuhansia jäseniä. Somen protestiryhmille on kuitenkin tyypillistä, että varsinaiseen mielenilmaukseen osallistuu vain osa.

– Todennäköisesti perjantaina nähdään viime kädessä kohtuullisen vähäpätöinen häiriö, josta kuitenkin raportoidaan isosti, ennakoi Convoy-liikettä seurannut yliopistotutkija Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta.

Seurasimme protestiliikkeen muodostumista ryhmän Telegram-kanavissa viikon ajan ymmärtääksemme, mistä Convoyssa on kyse.

Näin liike sai alkunsa

Keskiviikkoiltana 26. tammikuuta viestipalvelu Telegramiin ilmestyy uusi ryhmä. Sen tarkoitus on järjestää koronatoimien vastainen tempaus, joka olisi laajempi kuin yksikään aiempi vastaava.

Idea tapahtumalle on saatu Kanadasta, missä rokotepassia vastustanut rekkakulkue on onnistunut aiheuttamaan kaaosta maan pääkaupungissa Ottawassa. Samansuuntaisia protesteja on järjestetty aiemminkin ainakin Australiassa.

Olisitteko koskaan uskonut että kanadalainen rekkakuski vapauttaa meidät tyranniasta?

Viesti Convoy-tapahtuman Telegram-ryhmästä

Telegram-ryhmän on perustanut nimimerkkiä Annika Finland käyttävä henkilö. Vielä vähän aikaa ennen ryhmän perustamista hän on piilottanut Facebook-profiilistaan sukunimensä.

Annikan sosiaalisen median tilien perusteella hän on syvästi uskonnollinen helluntailainen lääkäri. Hän sanoo olevansa perussuomalainen. Facebookissa hän tykkää Suomen Sisun ja White Lives Mattersin kaltaisista äärioikeistoryhmistä.

Telegramissa hän on aktiivinen koronatoimia vastustavissa terveydenhoitoalan ryhmissä. Niissä vihjataan koronan olevan suunniteltu salaliitto, "plandemia". Yhdessä ryhmässä hän hehkuttaa Kanadan rekkakulkuetta vain hieman ennen Convoy Suomen perustamista.

Kuvakaappaus Convoy-mielenosoitusta suunnitelleesta Telegram-ryhmästä.
Convoy korostaa olevansa kansanliike, jolla ei ole johtajia. Sen perustaja näyttää edustavan aatemaailmaltaan uskonnollista oikeistoa. Kuva: Yle / Kuvakaappaus Telegram-ryhmästä

Mielenosoituksen lähestyessä Annika kertoo Telegram-ryhmässä koko nimekseen Annika Leino. Pyysimme häneltä haastattelua myös tähän juttuun, mutta Leino ei suostunut.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko vahvistaa Ylelle, että "Annika Finland" ja Leino ovat sama henkilö. Niikko kertoo perustajan olevan hänen "ystävänsä vuosien takaa". He ovat tutustuneet aikoinaan seurakuntayhteyksissä.

Niikko kertoo, että hänellä itsellään ei ole mitään tekemistä mielenosoituksen kanssa.

– Itsekin kuulin asiasta vasta kaksi päivää sitten. Olin Annikaan yhteydessä ja kerroin oman mielipiteeni, että Suomessa tulee mielenilmauksen yhteydessä toimia lain ja poliisin ohjeiden mukaan. Hän antoi ymmärtää, että asia on paisunut isommaksi kuin mitä hän odotti, Niikko sanoo.

Aluksi kyse piti olla pelkästä koronasta

Aivan aluksi ryhmän tarkoituksena ei ole vaatia polttoaineen hinnan alennusta tai hallituksen eroa.

Ensimmäisten joukossa ryhmään liittyy toinen nimen perusteella hoitoalalla työskentelevä henkilö, joka on esiintynyt aiemmin julkisesti koronatoimien vastaisissa mielenosoituksissa.

– Mitä sä ajattelisit, että mikä on tämän ryhmän linja? Monille on tärkeää, että se vastustaa kaikkia koronatoimia, hän neuvoo Leinoa.

Varsin nopeasti agendalle otetaan myös polttoaineveron alentaminen. Se on Leinon sanoin "aivan silkkaa kansan riistämistä ja ryöstämistä".

Ennen kaikkea polttoaineen hinnasta puhumisella on selkeä hyöty. Se houkuttaa mukaan ihmisiä valtavasta sosiaalisen median protestiryhmästä nimeltä “Stop autoilijoiden kuritukselle”. Lähes 300 000 jäsenen ryhmä on muun muassa järjestänyt useita torviprotesteja Helsingissä.

Mut se yleislakko me jätetään tästä hankkeesta nyt pois.

Viesti Convoy-tapahtuman Telegram-ryhmästä

Rekkojen ja traktoreiden saaminen liikkeelle olisi Convoyn tavoitteiden näkökulmasta ratkaisevan tärkeää: Leino haluaa saada Helsingin tukkoon kokonaan – ja mahdollisesti viikkojen ajaksi.

– Isolla vehkeellä voi pienen poliisiauton tuupata sivuun. Kumpikohan jää kakkoseksi, hekumoi yksi aktiivisista keskustelijoista, nimimerkki Suski.

Hurmoshenki leviää. Ryhmän perustanut Leino ei malta mennä nukkumaan: hän jatkaa tempauksen suunnittelua aamuun asti.

Jo alusta asti ryhmästä korostetaan ulospäin, että liikkeellä ei ole varsinaista johtajaa. Sille syntyy kuitenkin noin kymmenen henkilön ydinryhmä, johon kuuluu Leinon lisäksi muun muassa Niclas Rauma -niminen Kristallipuolueen kuntavaaliehdokas.

Niko Pyrhösen mukaan teiden tukkiminen on koronatoimien vastustajille uutta toimintaa Suomessa. Siinä on yhdistelty toiminnan repertuaareja viime vuosien traktorimarsseista ja Elokapinasta.

"Heränneet" vastaan muut: tällainen asetelma liikkeen taustalla on

Ensimmäisen parin päivän aikana Convoyn suomalaisiin Telegram- ja Facebook-ryhmiin liittyy ihmisiä kovaa vauhtia. Facebookissa täyttyy 30 000 ja Telegramissa 10 000 jäsenen raja. Joukossa on paljon ulkomaisia tukijoita, mutta myös Suomessa liike herättää nopeasti huomiota.

– [Linkkiä] saa ja pitää jakaa aivan vapaasti kaikille heränneille, Leino kehottaa.

Tutkija Niko Pyrhösen mukaan "heränneet" on salaliittoteorioihin kytkeytyvissä piireissä tavallinen uususkonnollinen ilmaus. Sen taustalla on ajatus siitä, että kyky nähdä "virallisen totuuden" läpi vaatii "heräämistä".

Yksikin hakaristi tai vastaava riittää siihen, että homma menee saveen. Media pitää siitä huolen.

Viesti Convoy-tapahtuman Telegram-ryhmästä

Osalla keskusteluun osallistuvista on avoimet sosiaalisen median tilit. Niiden perusteella joukossa on ainakin uskonnolliseen oikeistoon kuuluvia ihmisiä, jotka eivät luota hallitukseen.

Kyseessä ei kuitenkaan ole yhden pienen ryhmän liike, vaan osin ristiriitainen kokonaisuus. Saman ryhmän sisällä toimii Israelin ystäviksi tunnustautuvia kristillisiä radikaaleja sekä keskustelijoita, jotka viljelevät hakaristien, mustan auringon ja SS-symbolien kaltaista natsikuvastoa.

Kuvakaappaus on Convoy-mielenosoitusta suunnitelleesta Telegram-ryhmästä.
Convoy-tempausta suunnittelevissa ryhmissä toistuu ajatus korona-ajan valtaapitävistä rikollisina, jotka täytyy saada tuomiolle. Vastaavaa retoriikkaa on pitänyt yllä etenkin VKK-puolue. Kuva: Yle / Kuvakaappaus Telegram-ryhmästä

Jo ensimmäisinä päivinä ryhmään liittyy valtakunnallisesti tunnettuja koronatoimien vastustajia. Informaatiosotaa Venäjän puolesta käyvä Janus Putkonen jakaa neuvoja mielenosoitusta varten.

Myös VKK-puolueen perustaja Ano Turtiainen tukee tapahtumaa vielä viikkoa ennen mielenilmausta.

– Annan täyden tuen kaikelle sille, että laitetaan luu kurkkuun hallitukselle, Turtiainen sanoo Ylellä tuolloin.

Myöhemmin Turtiainen sanoutuu kuitenkin irti tapahtumasta. Hän linjaa Twitterissä, että VKK:lla “ei ole mitään tekemistä” Convoyn kanssa ja toivoo poliisilta kovia otteita. Niko Pyrhönen pitää VKK:n irtiottoa taktisena vetona.

– Pintaa raaputtamalla selviää, että paljon heidän väkeään puuhailee Convoyn taustalla, joskin ilman muodollista kytköstä. Nyt he onnistuvat välttämään mahdollista ikävää huomiota, Pyrhönen arvioi.

Ylen tietojen mukaan Convoyn Telegram-ryhmiin on ainakin alkuvaiheessa lisätty tunnettuja koronatoimien vastustajia heidän tahtomattaan. Osa näistä henkilöistä on sittemmin eronnut ryhmistä tai muuten ottanut etäisyyttä.

"Mut jyrätään"

Ensimmäiset merkit protestiliikkeen säröilystä ovat nähtävillä Telegram-ryhmässä jo ensimmäisenä yönä. Osa jäsenistä haluaa ottaa asialistalle hallituksen eron. Ryhmän perustanut Leino vastustaa.

– Varmaa on, että ainakaan yhtään enempää vaatimuksia ei oteta listalle, hän kirjoittaa, viitaten koronarajoitusten purkuun ja polttoaineveron alennukseen.

Suunnitteluryhmä päättää kuitenkin järjestää asiasta äänestyksen. Sen tulos: Convoy vaatii myös hallituksen eroa.

Tutkija Niko Pyrhösen mukaan Telegram-keskustelut viittaavat siihen, että radikaali oikeisto on onnistunut osallistumaan tavoitteiden asetteluun.

– Siitä kertovat radikaalit vaatimukset, ehdoton suhtautuminen niihin ja salaliittoteorioiden viljely.

Två långtradare blockerar en gata. Framför dem går en man med Kanadas flagga. Flaggan hänger år fel håll
Kanadassa Convoy-liikehdintä on onnistunut aiheuttamaan suurta huomiota pääkaupunki Ottawassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Muutama päivä Telegram-ryhmän perustamisen jälkeen mediapersoona Aleksi Valavuori kutsuu Leinon Twitch-kanavalleen haastateltavaksi. Valavuori sanoo pitävänsä Convoyn kolmen kohdan vaatimuslistaa mahdottomana toteuttaa. Leino kuulostaa lähes anteeksipyytelevältä sanoessaan, ettei äänestystä voi enää perua.

– Kyl mä oon yrittänyt puhua järkeä, mutta mut jyrätään, hän sanoo puhelinhaastattelussa.

Erimielisyydet mielenosoituksen tavoitteesta, vetovastuusta ja käytöksestä kärjistyvät riidaksi kolme päivää ennen mielenosoitusta.

– Yhteistyö on osoittautunut mahdottomaksi, Niclas Rauma julistaa Telegramissa.

Ydinryhmän keskinäinen välirikko ei ole lopullinen. Yli 10 000 ihmisen Telegram-ryhmässä avoimesti tapahtunut välienselvittely on silti selkeä viesti liikkeen eripuraisuudesta.

"En ole illuminatin leivissä"

Suurta osaa Convoy-mielenosoituksen suunnitteluun osallistuvista näyttää yhdistävän epäluulo Yleä ja muuta journalistista mediaa kohtaan. Kenties tämän vuoksi ensimmäiset haastattelut annetaan muualle vastamedioille, kuten TokenTubeen ja LEVELI-podcastiin.

Yhdessä haastattelussa Convoyn ydinryhmään kuuluva Niclas Rauma vannoo käsi sydämellä: "En ole illuminatin leivissä". Häntä haastattelee Yazka Love, joka on yksi Suomen näkyvimpiä Qanon-kultin edustajia. Qanonin ytimeen kuuluu usko maailmaa hallitsevasta pedofiilien salaliitosta.

Keskustelijat ajattelevat, että "valtamedia" etsii liikkeestä varta vasten jotakin kielteistä uutisoitavaa. Leino kehottaa siksi olemaan ottamatta kantaa "rokotteisiin, mikrosiruihin ja lääketieteeseen".

Ryhmien sisällä varoitetaan osallistujia erilaisista uhkakuvista. Joku pitää mahdollisena, että soluttautujat voisivat tarjota mielenosoittajille myrkytettyjä eväitä. Toinen uskoo "Antifan" suunnittelevan hyökkäyksiä, jotka lavastettaisiin näyttämään Convoy-osallistujien tekosilta.

Oisko hyvä idea et vedän mun offroad-autolla eduskuntatalon portaat ylös ja päin seinää?

Viesti Convoy-tapahtuman Telegram-ryhmästä

Ja kun joku ehdottaa ryntäystä Eduskuntataloon, sitä pidetään "fedpostauksena". Fedpostaus tarkoittaa viestiä, jonka valtaapitävien edustaja ("federal agent", liittovaltion agentti) kirjoittaa keskusteluun houkutellakseen osallistujat syyllistymään johonkin raskauttavaan.

Ryhmissä kuvatut vastakkainasettelut ja termit on suurelta osin kopioitu sellaisenaan amerikkalaisesta kontekstista.

Yle pyysi Convoyn ydinryhmään kuuluvilta Niclas Raumalta ja Annikalta haastattelua tätä juttua varten. Haastattelupyyntöihin ei vastattu ennen jutun julkaisua.

Sen sijaan Leino lähettää julkaistavaksi Convoyn lehdistötiedotteen, jossa korostetaan organisaation "rauhanomaista, demokraattista ja poliittisesti sitoutumatonta" luonnetta.

Lisäksi järjestäjät ovat neuvoneet yhtä alueellisen tukiryhmän edustajaa perumaan jo sovitun haastattelun Ylen aluetoimituksen kanssa.

Ketkä hyötyvät kaaoksesta?

Convoyn alkuperäisenä tavoitteena on tukkia Helsingin keskusta kokonaan ehkä jopa viikoiksi. Telegram-viestien perusteella niin suurta kaaosta on vaikea pitää todennäköisenä.

Liikkeen ehdottomat tavoitteet luultavasti karkottavat osan osallistujista. Tästä on jo nähtävissä merkkejä liikkeen ulkopuolisissa someryhmissä käydyissä keskusteluissa. Toisaalta liikkeen sisälläkään ei ole näyttöä kuljetusyrittäjien laajamittaisesta tuesta.

Lisäksi järjestäjät ovat avanneet neuvottelut poliisin kanssa, toisin kuin liikkeen ensimmäisinä päivinä suunniteltiin. Näitä kaikkia voi pitää merkkeinä protestin hiipumisesta kohti vähemmän radikaalia mielenilmausta.

Helsingin poliisin mukaan protestin tarkoituksena on silti edelleen tukkia keskusta. Tämä on laitonta ja poliisi aikoo puuttua siihen.

Tapahtuman kuitenkin ennakoidaan aiheuttavan merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa. Tämän vuoksi poliisi kehottaa kansalaisia välttämään liikkumista keskusta-alueella siihen asti, että tapahtuma on ohi.

Tutkija Niko Pyrhösen mielestä on tärkeää, mitä tapahtuu perjantain jälkeen.

– Kenen näkemykset pääsevät julki ja ketkä pystyvät näyttäytymään omilleen hyvässä valossa, hän listaa.

Pyrhösen mukaan Convoyn aiheuttamasta hämmennyksestä hyötyy ainakin kaksi ryhmää. Toinen on media – niin perinteinen kuin vastamedia.

Toinen ovat ihmiset, jotka pyrkivät liikkeen avulla luomaan itselleen nimeä yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Ryhmissä on toimijoita, joilla on kyky politisoida ja polemisoida asioita. He ovat saaneet keskustelut käännettyä hyvin omaksi edukseen. Siitä tässä on kyse enemmän kuin suuresta kansanliikkeestä, joka kasvaa alhaalta käsin orgaanisesti, Pyrhönen sanoo.

Juttua korjattu 4.2.2022 kello 9.32 Mika Niikon sitaattia täsmennetty. Vaihdettu sana “kannattaa” sanaan “tulee.”

Suosittelemme