Hyppää sisältöön

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä: ryhmäliikuntatilat avattava mahdollisimman nopeasti

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle pykälän 58g purkamista. Ryhmä esittää myös lievennyksiä yleisötilaisuuksiin.

Kamarikuoro Kampin laulu
Pykälän 58g purkaminen tarkoittaa myös sitä, että kuorolauluharrastus voi jatkua, mutta terveysturvallisesti. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Anne-Maria Niskanen

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 3. helmikuuta maakunnan koronavirustilannetta. Ilmaantuvuusluku on edelleen korkea, mutta sairaalakuormituksen osalta on kuitenkin edellisen kahden viikon jaksolla saavutettu tasannevaihe ja ilmaantuvuuden sijasta painoarvo kohdentuukin juuri terveydenhuollon ja kriittisen infrastruktuurin kantokyvylle.

Maakuntaryhmässä päätettiin esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle 58g -pykälän mahdollisimman nopeaa purkamista siten, että purkaminen astuu voimaan jo alkavan viikon alusta alkaen. Pykälä 58g koskee:

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettäviä sisätiloja sekä kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja.
  • Yleisiä saunoja ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastiloja sekä niiden välittömässä yhteydessä olevia pukuhuoneita.
  • Tanssipaikkoja ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettäviä tiloja.
  • Huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhojen sisätiloja, sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja.
  • Kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Maakunnallinen pandemiaryhmä muistuttaa, että 58g -pykälän purkamisen edellytyksenä on kuitenkin pitää pykälä 58d edelleen voimassa.

– Yksilöllinen riskiarvio korostuu jatkossa huomattavasti, koska tartuntariski on yhä suuri. Vetoammekin väestöön, että sairaana ja oireisena ei liikuta muiden keskuudessa lainkaan, huolehditaan käsihygieniasta, turvaväleistä ja oikeaoppisesta maskin käytöstä, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja Kanta-Hämeen pandemiaryhmän puheenjohtaja Sally Leskinen.

58d velvoittaa erilaisten tilojen haltijoiden ja toiminnan järjestäjiä ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Tämän voi tehdä esimerkiksi asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toiminnan erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Yleisötilaisuuksiin esitetään myös lievennyksiä

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää aville, että sisätiloissa voi järjestää yleisötilaisuuksia, jos yleisöllä on määritellyt istumapaikat (nk. matalan riskin yleisötilaisuudet) ja osallistujamäärä on rajattu korkeintaan puoleen suurimmasta istumapaikkamäärästä.

Jos kyseessä on muu kuin matalan riskin yleisötapahtuma, jossa yleisöllä ei ole määriteltyjä istumapaikkoja, yleisötilaisuuksia voi järjestää sisätiloissa korkeintaan 50 henkilölle. Ulkotilojen osallistujamäärää ei esityksen mukaan rajoiteta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut esitykset käsittelyynsä ja päätöksiä odotetaan ensi viikon alkuun myös yleisötapahtumien avaamisen osalta.

– Tilaisuuksien järjestäjiä pyydetään erityisesti huomioimaan voimassa olevan 58d -pykälän edellytysten täyttyminen ja yleisöä pyydetään sitoutumaan huolelliseen maski- ja käsihygieniaan sekä turvavälien toteutumiseen, Leskinen sanoo.

Yksityistilaisuuksien osalta suositellaan rajaamaan osallistujamäärä 20 henkilöön 28.2. saakka. Yksityistilaisuuksissa riskit nähdään Leskisen mukaan tässä epidemianvaiheessa korkeammaksi kuin sellaisissa yleisötapahtumissa, joissa istumajärjestelyt ja 58d -pykälän mukaiset vastuulliset toimet voivat selkeämmin alentaa osallistujien tartuntariskiä.

Suosittelemme sinulle