Vuokramarkkinoilla on erikoinen tilanne. Samalla, kun vuokranantajien asiattomat kysymykset vuokralaisille ovat vähentyneet, vuokralaiset ovat alkaneet kertoa itse omasta yksityiselämästään yhä avoimemmin.
Ilmiö näkyy erityisesti sosiaalisen median asunnonhakuilmoituksissa. Niissä kerrotaan omista elämäntavoista, kuten päihteettömyydestä, liikunnallisuudesta ja säntillisyydestä. Perhestatuksen muuttumisesta voidaan todistaa kameralle jopa ultraäänikuvan avulla.
Ilmiötä on luonnehdittu Instagram-maailman valumiseksi vuokramarkkinoille, ja siitä on oltu vuokralaisjärjestöissä myös huolissaan.
Vuokralaisten etujärjestössä toivotaan, että hyvän maun raja ymmärretään eli se, mitä itsestä kerrotaan ja kuinka paljon näytetään. Muuten voi tapahtua ylilyöntejä.
– Markkina ei ole aivan tasapainossa, jos aivan tavallisilla perusteilla ei saa asuntoa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntotuotantoa pitäisi olla niin paljon, ettei tarvitsisi olla markkinamies asunnon saadakseen, sanoo vuokralaisten neuvonta- ja edunvalvontajärjestö Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.
Se mitä ei kysytä, kerrotaan
Vuokralle hakeva saa tietysti itse päättää, mitä itsestään ja omasta tilanteestaan kertoo. Jos asetelmaa pohtii toisin päin, niin että vuokranantaja kysyisi vuokralaiselta, onko tämä esimerkiksi raskaana, olisi tilanne aivan eri.
– Silloin oltaisiin aivan katastrofialueella. Ei missään nimessä saa kysyä! parahtaa Viita. Kyseessä ei ole sellainen asia, joka kuuluisi vuokranantajalle asunnonhakuvaiheessa. Ei ennen kuin sitten, kun vauva on syntynyt. Meidän näkökulmastamme vuokranantajalla on kyllä oikeus tietää kuinka monta lasta vuokralaisella on, sillä henkilömäärä vaikuttaa esimerkiksi vesimaksuun.
Vuokranantajajärjestössä ei vuokralaisten avoimuutta pidetä ongelmallisena asiana. Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo, että koska kyse on vuokralaisten itse esittämistä asioista, ei sitä vuokranantaja voi estääkään.
Kohtuuhintaisia vuokra-asuntotuotantoa pitäisi olla niin paljon, ettei tarvitsisi olla markkinamies asunnon saadakseen.
Anne Viita
Jos asunnolle on paljon hakijoita, vuokralainen pystyy Hughesin mukaan erottautumaan kertomalla itsestään oma-aloitteisesti ja markkinoimalla itseään.
Viita kertoo, että ilmoituksia asiattomista, esimerkiksi yhdenvertaisuuslaissa tarkoitetuista syrjivistä kysymyksistä tulee Vuokralaiset ry:lle edelleen tasaisesti. Määrä on kuitenkin vähentymään päin. Lain mukaan ei ole sallittua kysyä esimerkiksi seksuaalisesta tai poliittisesta suuntautumisesta, etnisestä taustasta eikä uskonnosta.
Hughes korostaa, että vuokranantajana pääsee jo pitkälle, kun muistaa, ettei vuokralaisvalinta voi koskaan perustua tällaiseen syrjivään seikkaan. Arkaluonteisten tietojen käsittelylle pitää olla erityinen peruste ja tällaisia tietoja käsitellään yleensä vain vuokralaisen suostumuksella. Jos tiedot ovat tärkeitä ja niiden käsittelylle on suostumus, ne saa tallentaa, kertoo Hughes.
Viita mainitsee tästä esimerkkinä palkkakuitin. Sen nähtäväksi pyytäminen on vuokralaisen maksukyvyn selvittämiseksi aivan hyväksyttyä, mutta sen ottaminen talteen tai säilyttäminen on jo eri asia. Vuokranantajat ovat oikeutetusti kiinnostuneita vuokralaisen maksukyvystä, sillä vuokranmaksu on vuokralaisen päävelvollisuus. Kun on monen muun kiinnostuneen kanssa katsomassa asuntoa, ei tarvitse vielä kaikkia asioitaan esitellä.
– Vasta sitten, kun neuvotellaan vuokrasopimuksen sisällöstä, on ihan OK pyytää vuokralaista vilauttamaan palkkakuittiaan ja näin todistamaan työssäolonsa, linjaa Viita.
Maksukykyyn liittyviä harmaan alueen pyyntöjä tulee Vuokralaiset ry:n tietoon jonkin verran. On yksittäistapauksia, joissa vuokranantaja on pyytänyt vuokralaiselta, että vuokralaisen esimies lähettää työpostistaan sähköpostia, jossa hän todistaa vuokralaisen todella työskentelevän heillä.
Ilmiö ei ole kovin laaja, mutta silloin tällöin nuorien ja satunnaisesti työskentelevien kanssa vuokranantajat ovat sopineet varmistavansa työnantajalta, että onko työsuhde oikeasti olemassa.
– Kyllä se vähän ovelalta tuntuu, ettei se palkkakuitti pelkästään riitä, sanoo Viita.
Myös vuokralainen voi kysyä vuokranantajan tietoja
Vuokranantaja saa tarkastaa vuokralaisen luottotiedot. Vuokranantajalle tämä voi olla hyvä keino turvata sijoitustaan ja ennaltaehkäistä ikäviä yllätyksiä. Harvemmin nousee esille, että myös vuokralaisen kannattaa varmistua vuokraajan henkilöllisyydestä, jotta myös vuokralainen tietää, kenen kanssa on asioimassa.
– Henkilöllisyyden todistaminen molemminpuolisesti on reilua. Lisäksi vuokratoimialan järjestöjen laatimassa Hyvä vuokratapa -ohjeessa sanotaan, on vuokranantajan hyvä todistaa, mihin hänen oikeutensa vuokrata huoneistoa perustuu, kertoo Viita.
Vuokralaiset ry:ssä toivotaan kuitenkin lisäksi keinoja vuokranantajan vakavaraisuuden selvittämiseen, sillä tällä hetkellä sellaisia ei ole.
– Kyllähän vuokralaiselle on aika kova paikka, jos asunto-osakeyhtiö ottaa huoneiston haltuun. Silloin vaihtuu vuokranantajan lisäksi vuokran määrä. Aika nopeasti vuokralaiset kotiutuvat, joten jos se asunto lähtee alta, niin koti menee.
Vuokralaiset ry katsoo, että valmisteilla oleva positiivinen luottotietorekisteri voisi olla luonteva paikka vuokranantajatietojen löytymiselle.
Vuokranantajien puolelta ei Hughesin mukaan kannatusta asialle tule.
– Emme näe sitä tarpeellisena. Vuokralainen ei kuitenkaan ole velkojataho. Mutta ymmärrämme hyvin sen, että luottamus puolin ja toisin on tärkeää.
Mitä mieltä olet jutusta? Keskustelu on auki 10. helmikuuta kello 23.00.
Lue lisää: