Hyppää sisältöön

Yhdysvallat surmasi Isisin johtajan, mutta teon vaikutuksia on vaikea arvioida – tutkija Juha Saarinen: "Ei tietoa, ketkä ehdolla seuraajaksi"

Jihadismin tutkija Juha Saarinen näkee terroristijärjestö Isisin johtajan surmaamisen lähinnä symbolisesti merkittävänä. Seuraajaa on vaikea ennakoida, kun ei ole tietoa, ketkä lopulta pääsevät uuden johtajan valitsemaan.

Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin talo Atmassa Idlibin maakunnassa Yhdysvaltain iskun ja räjähdyksen jäljiltä.
Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi lopulta räjäytti pommin talossaan ja surmasi itsensä ja perheensä. Kuva: Yahya Nemah / EPA
Sampo Vaarakallio

Yhdysvallat teki torstaina iskun Idlibin maakunnassa luoteis-Syyriassa. Operaatiossa sai surmansa Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi.

Tulitaistelu al-Qurashin asuintalolla kesti muutaman tunnin ja Yhdysvaltain mukaan sen päätteeksi Isis-johtaja räjäytti talonsa. Räjähdyksessä kuoli 13 ihmistä, joista valtaosa oli al-Qurashin perheenjäseniä.

Yle kysyi jihadismin tutkijalta Juha Saariselta, mikä vaikutus Isis-johtajan surmalla on terroristijärjestön toimintaan. Tutkija Juha Saarinen työskentelee Egmont Instituutissa, Brysselissä.

Mikä merkitys johtajan surmaamisella on Isisin kannalta?

Tutkija Juha Saarinen sanoo, että al-Qurashin surmaamisen merkitystä on vielä tässä vaiheessa ennenaikaista arvioida.

– Asia on tietysti symbolisesti merkittävä, koska oli kyse Isisin johtajasta.

Toistaiseksi on esimerkiksi epäselvää, kuinka paljon al-Qurashi on voinut osallistua Isisin operatiiviseen toimintaan.

– Tämä on keskeistä, kun pohditaan operaation vaikutusta Isisin strategiseen toimintaan.

Tutkija Juha Saarisen mukaan tähän saadaan valaistusta mahdollisesti vasta pitkän ajan kuluttua.

– Operaatio nojaa Yhdysvaltain asevoimien tiedustelutietoon. Niiden tulo julkisuuteen kestää vuosia, ehkä kymmenenkin vuotta, kuten Osama bin Ladenin tapauksessa.

Ghwayranin vankilan vaurioita Hasakassa Isisin iskun jäljkeen.
Ghwayranin vankila Hasakassa, Syyriassa kärsi pahoja vaurioita, kun Isis yritti vapauttaa vankeina olleita taistelijoitaan. Operaatio on merkki Isisin aktivoitumisesta. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Onko vaikutusta Isisin iskukykyyn?

Juha Saarisen mukaan on epätodennäköistä, että johtajan tappamisella olisi suurta merkitystä Isisin operaatioihin.

– Jihadististen ryhmien johtajat ovat yleensä turvallisuutensa vuoksi painuneina maan alle. Turvallisuuden ylläpitäminen on sidoksissa siihen, miten he pystyvät kommunikoimaan salassa.

Tämä tarkoittaa lopulta sitä, että digitaalisesta viestinnästä siirrytään kuriireihin. Se on hidasta yhteydenpitoa.

– Tavoite on, ettei jää minkäänlaista digitaalista jalanjälkeä. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että johtajan on vaikea olla operatiivisessa roolissa.

Tutkija Juha Saarinen arvelee, että Isisin toiminnassa on meneillään hiukan aktiivisempi vaihe ja tiiviimpi tempo. Hyvä esimerkki tästä oli reilun kahden viikon takainen isku Syyriassa sijaitsevaan vankilaan ja yritys vapauttaa siellä olevia Isis-taistelijoita.

Syyrialaisia taistelijoita istumassa rakennuksen edustalla.
Syyrian kurdien johtamat SDF-sotilaat lepäsivät etsiessään Isisin taistelijoita Hasakassa 24. tammikuuta. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Mistä uusi johtaja tapetun tilalle?

– Seuraajasta ei ole paljon tietoa tai arveluita, Saarinen sanoo.

Tutkijan mukaan aiemmin vastaavissa tilanteissa Isisin sisällä oleva shuraneuvosto on kokoontunut ja päättänyt seuraajasta.

– Nyt ei ole tiedossa, ketkä voisivat olla ehdolla, Saarinen kertoo.

Julkisuudessa ei ole myöskään ollut tietoa siitä, missä neuvoston jäseniä on ja kuinka he voivat kommunikoida keskenään.

Tutkija Juha Saarisen mukaan Isisin surmattu johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi kuului siihen Isis-sukupolveen, joka oli verkostoitunut vankileirillä 2000-luvun puolivälissä.

Nyt voi olla, että uusi johtaja ei ole enää tätä sukupolvea vaan nuorempi.

– Millainen johtaja tulee ja millä näytöillä? Kuinka tunnettu hän on ja miten hänet hyväksytään Isis-taistelijoiden ja kannattajien keskuudessa? Saarinen listaa Isis-järjestön sisäisiä kysymyksiä.

Entä jos häntä ei hyväksytä samalla tavalla kuten aiempia johtajia?

– Se voi aiheuttaa jännitteitä Isis-järjestön sisällä, aprikoi jihadismin tutkija Juha Saarinen.

Lue lisää:

Biden: Isis-johtaja kuoli USA:n operaatiossa Syyriassa

Tekeekö Isis paluun Syyriassa? Järjestö teki viime viikolla suurimman iskunsa vuosiin, ja se voi inspiroida verkostoja myös Euroopassa

Suosittelemme sinulle