Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin avustajat eroavat yksi toisensa jälkeen, epäluottamusta myös omasta puolueesta – kuohunta pääministerin ympärillä jatkuu

Maanantaina julkaistu raportti Downing Streetin kohujuhlista käynnisti turbulenssintäyteisen viikon Britannian pääministeri Boris Johnsonille. Viisi avustajaa on eronnut, ja useat konservatiiviedustajat ovat jättäneet pääministeristä epäluottamuskirjeen.

Britannian pääministeri Boris Johnson puhuu parlamentille.
Pääministeri Boris Johnson vastaili parlamentin kysymyksiin kohujuhlista keskiviikkona. Kuva: Jessica Taylor / Britannian parlamentti
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian pääministeri Boris Johnsoniin on kohdistunut tällä viikolla kasvavaa painetta myös hänen omasta leiristään.

Maanantaina hallintovirkailija Sue Gray julkaisi osittaisen raporttinsa Johnsonin virka-asunnolla koronasulkujen aikana järjestetyistä kohujuhlista. Perjantaihin mennessä jo viides avustaja ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Lue jutustamme brittipolitiikan viikon käänteet ja mitä seuraavaksi on odotettavissa.

Uusi kohu parlamentin kyselytunnilla

Sue Grayn raportti käsittelee 16 alkoholinhuuruista tapahtumaa, joista suuri osa järjestettiin pääministerin virka-asunnolla. Pääministeri oli itse paikalla osassa niistä.

Raportissaan Gray muun muassa toteaa, ettei juhlille ollut hyväksyttäviä perusteita, ja että Downing Streetin johto- ja valvontajärjestelmä ei ole ajan tasalla.

Raportti julkaistiin vain osittaisena, sillä myös Lontoon poliisi tutkii Downing Streetin tapahtumia. Täysi raportti julkaistaan poliisitutkinnan päätyttyä. Poliisi ei ole antanut tälle ajankohtaa.

Voit lukea lisää Grayn raportista tästä jutusta.

Raportin julkistamista seurasi kiivas kyselytunti Britannian parlamentissa.

Vastatessaan parlamentin kysymyksiin Johnson onnistui aiheuttamaan uuden kohun esittämällä valheellisen väitteen oppositiojohtajasta, työväenpuolueen Keir Starmerista. Johnson väitti, että Starmer oli syyttäjänä toimiessaan vastuussa siitä, ettei kuolemansa jälkeen pedofiiliksi ja seksuaalirikolliseksi paljastunut mediapersoona Jimmy Savile joutunut koskaan oikeuden eteen.

Kommentti sai kohteliasta kritiikkiä jopa konservatiivipuolueen valtiovarainministeri Rishi Sunakilta.

Avustajat erosivat tehtävistään

Torstaita on kutsuttu Britannian mediassa Downing Streetin “romahduspäiväksi”. Neljä keskeisintä avustajaa jätti eroanomuksensa.

Ensin eroanomuksensa jätti Johnsonin korkea-arvoisin poliittinen neuvonantaja, tälle yli kymmenen vuotta työskennellyt Munira Mirza. Syyksi erolleen Mirza kertoi Johnsonin valheelliset väitteet Starmerista, vaikka Johnson vetikin sanojaan myöhemmin takaisin.

Tämän jälkeen eronsa jättivät romahdustorstaina kansliapäällikkö Dan Rosenfield, sihteeri Martin Reynolds sekä viestintäpäällikkö Jack Doyle.

Perjantaina eroanomuksen jätti vielä nais- ja tasa-arvoasioiden neuvonantaja Elena Narozanski.

Johnsonin “aivoina” tunnetun Mirzan eroaminen oli kova isku Downing Streetille.

BBC:n politiikan toimittaja Laura Kuennsberg arvioi, että romahdustorstain kolmen muun eroilmoituksen taustalla on osaltaan Johnsonin halu osoittaa, että hän on ottanut ohjat käsiinsä ja hoitaa lupaustensa mukaisesti Downing Streetin ongelmia.

Kuennsbergin mukaan nämä kolme saivat nyt maksaa kohujuhlista. Sihteeri Reynolds lähetti kuuluisan “tuokaa omat viinat” -juhlakutsun puutarhajuhliin keväällä 2020. Kansliapäällikkö Rosenfield ja viestintäpäällikkö Doyle puolestaan ovat kynäilleet Johnsonin hutiloiduiksi luonnehdittuja vastauksia syytöksiin juhlista.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja tämän avustaja Munira Mizra astuvat ulos pääministerin virka-asunnolta.
Munira Mizra työskenteli Boris Johnsonille 14 vuotta. Kuva: Mark Thomas/Shutterstock/All Over Press

Oman puolueen jäseniltä epäluottamusta

BBC:n tietojen mukaan ainakin 17 konservatiivipuolueen parlamentaarikkoa on jättänyt Johnsonista epäluottamuskirjeen. Muutamat ovat myös avoimesti vaatineet Johnsonia eroamaan.

Epäluottamuskirjeet pidetään salassa, elleivät parlamenttiedustajat itse ilmoita niistä. Puolueen sisäiseen epäluottamusäänestykseen tarvitaan 54 parlamentin konservatiiviedustajan aloite.

Johnsonin syrjäyttämiseksi konservatiivien puheenjohtajan paikalta tarvitaan puolueen sisäisessä äänestyksessä vähintään 180 edustajan epäluottamus. Parlamentissa on tällä hetkellä 360 konservatiiviedustajaa.

Jos Johnson saa puolueensa epäluottamuksen, konservatiivit äänestävät uudesta puheenjohtajasta ja samalla pääministeristä.

Johnson on toistaiseksi kieltäytynyt eroamasta.

BBC:n politiikan toimittaja Iain Watson arvioi, että suuri osa potentiaalisista Johnsonin vastustajista konservatiivipuolueessa haluaa nyt katsoa, mitä Sue Grayn täysi raportti tai toukokuun aluevaalit tuovat tullessaan, kumpi tuleekaan nopeammin.

Lähteet: BBC, The Guardian, Reuters

Lue lisää aiheesta:

Britannian pääministeri Boris Johnson pyysi anteeksi korona-ajan juhlia – "Tiedän, ettei se riitä"

Koronapandemia voi olla Britanniassa pian ohi – mutta niin myös Boris Johnsonin pääministeriaika

Suosittelemme sinulle