Hyppää sisältöön

Hytti nro 6 ei päässyt Oscar-ehdokkaaksi – eniten ehdokkuuksia kahmi The Power of the Dog

Hytti nro 6 tavoitteli ehdokkuutta parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa. Oscarit jaetaan maaliskuun 27. päivä Hollywoodissa Los Angelesissa.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6
Hytti nro 6 -elokuvan pääosassa nähdään Seidi Haarla. Kuva: Festival de Cannes
Jussi Latvala,
Ville Vedenpää

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva Hytti nro 6 ei päässyt Oscar-ehdokkaaksi. Se oli tarjolla parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi.

Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarista kilpailevat japanilainen Drive My Car, tanskalainen Flee, italialainen The Hand of God, bhutanilainen Lunana: a Yak in the Classroom ja norjalainen The Worst Person in the World.

Tämän vuoden Oscar-ehdokkuudet (siirryt toiseen palveluun) julkistettiin tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa.

Hytti nro 6 otti joulukuussa tärkeän askeleen kohti ehdokkuutta, sillä tuolloin julkaistiin parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa 15 jatkoon päässyttä elokuvaa. Näiden joukosta seulottiin nyt julkaistut varsinaiset ehdokkaat, ja tästä karsinnasta suomalaiselokuva ei enää päässyt läpi.

Tähän mennessä ainoa Oscar-ehdokkaaksi päässyt pitkä suomalaiselokuva on Aki Kaurismäen ohjaama Mies vailla menneisyyttä, joka tavoitteli Oscaria vuonna 2003. Se ei kuitenkaan voittanut palkintoa.

Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli ehdolla parhaan lyhytelokuvan kategoriassa vuonna 2014, mutta ei voittanut palkintoa.

Elokuva-alan tunnetuimmat palkinnot jaetaan 27. maaliskuuta Hollywoodissa Los Angelesissa. Oscar-gaala ja sitä edeltävä Punainen matto nähdään Yle Teemalla ja Areenassa suorana lähetyksenä aamuyöllä 28. maaliskuuta sekä jo samana iltana suomeksi tekstitettynä.

Rosa Liksomin romaaniin perustuva Hytti nro 6 -elokuva on saavuttanut huomattavaa kansainvälistä menestystä. Elokuva palkittiin viime vuonna Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix -palkinnolla.

Hytti nro 6 oli myös ehdolla parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi Golden Globe -gaalassa, mutta jäi ilman palkintoa.

Viime viikonloppuna elokuva palkittiin Göteborgin elokuvajuhlilla kriitikoiden suosikkina, ja toista pääosaa esittävä Seidi Haarla sai parhaan näyttelijän palkinnon.

The Power of the Dog sai 12 ehdokkuutta

Eniten Oscar-ehdokkuuksia sai tänä vuonna The Power of the Dog. Se sai 12 ehdokkuutta. Netlixissä 1. joulukuuta 2021 julkaistun elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Jane Campion. Elokuvan päärooleissa näyttelevät Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons ja Kodi Smit-McPhee.

Scifi-elokuva Dyyni sai toiseksi eniten eli 10 ehdokkuutta. Dyynin on ohjannut Denis Villeneuve, ja sen päärooleja näyttelevät Timothée Chalamet ja Rebecca Ferguson.

Kuvakaappaus Dune-elokuvasta.
Dyyni on Oscar-ehdokkaana muun muassa parhaan elokuvan kategoriassa. Kuvassa pääosaa näyttelevä Timothée Chalamet. Kuva: AOP

Koostimme tähän juttuun seuratuimpien kategorioiden Oscar-ehdokkaita. Kaikkien kategorioiden ehdokkaisiin voit tutustua Oscar-gaalan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Paras elokuva

Belfast

Coda - Kahden maailman välissä

Don’t Look Up

Drive My Car

Dyyni

King Richard

Licorice Pizza

Nightmare Alley

The Power of the Dog

West Side Story

Isä ja poika kävelyllä.
Kenneth Branaghin ohjaama ja käsikirjoittama Belfast tavoittelee parhaan elokuvan Oscaria. Kuva: STELLA Pictures / Splash News

Paras ohjaaja

Paul Thomas Anderson - Licorice Pizza

Kenneth Branagh - Belfast

Jane Campion - The Power of the Dog

Ryusuke Hamaguchi - Drive My Car

Steven Spielberg - West Side Story

Paras naispääosa

Jessica Chastain - The Eyes of Tammy Faye

Olivia Colman - The Lost Daughter

Penélope Cruz - Parallel Mothers

Nicole Kidman - Being the Ricardos

Kristen Stewart - Spencer

Paras miespääosa

Javier Bardem - Being the Ricardos

Benedict Cumberbatch - The Power of the Dog

Andrew Garfield - tick, tick… BOOM!

Will Smith - King Richard: Williamsien tarina

Denzel Washington - The Tragedy of Macbeth

Nainen tasangolla, taustalla vanha rakennus.
The Power of the Dog kahmi 12 ehdokkuutta. Elokuvassa yhtä keskeistä roolia näyttelee Kirsten Dunst. Kuva: STELLA Pictures / Splash News

Paras naissivuosa

Jessie Buckley - The Lost Daughter

Ariana DeBose - West Side Story

Judi Dench - Belfast

Kirsten Dunst - The Power of the Dog

Aunjanue Ellis - King Richard: Williamsien tarina

Paras miessivuosa

Ciarán Hinds - Belfast

Troy Kotsur - Coda - Kahden maailman välissä

Jesse Plemons - The Power of the Dog

J.K. Simmons - Being the Ricardos

Kodi Smit-McPhee - The Power of the Dog

Kuvassa istuu tyttö, joka viittoo äidilleen ja isälleen. Taustalla seisoo poliisi. Kuva on elokuvasta Coda Kahden maailman välissä.
Coda - Kahden maailman välissä -elokuvassa näyttelevä Troy Kotsur (kuvassa oikealla) on ehdolla parhaan miessivuosan kategoriassa. Kuvassa myös elokuvan näyttelijät Emilia Jones (vas.) ja Marlee Matlin. Kuva: Pathé International

Juttua korjattu 8.2. klo 16.19: Jutussa luki aiemmin, että Mies vailla menneisyyttä on ainoa suomalaiselokuva, joka on ollut Oscar-ehdokkaana. Tosiasiassa se on ainoa pitkä suomalaiselokuva, joka on päässyt Oscar-ehdokkaaksi.

Mille elokuville povaat Oscareita? Voit keskustella uutisesta 9.2. klo 23 asti.

Lue myös:

Palkittu Coda-elokuva kertoo ristiriidoista kuurojen ja kuulevien maailmojen välissä – saman ovat kokeneet räppäri Signmark ja hänen tyttärensä

Kun näyttelijä Seidi Haarla yritti pysyä kasassa, apukeinoja olivat viina, bulimia ja loputon puhe – "Suomessa ei osata hoitaa traumoja"

Hytti nro 6 jäi ilman Golden Globe -palkintoa

Juri Borisov on Venäjällä iso tähti, mutta Juho Kuosmasen tapa ohjata sai hänet lähtemään mukaan suomalaiselokuvaan nimeltä Hytti nro 6

Hytti nro 6 pääsi jatkoon Oscar-kisassa

Palkittu Hytti nro 6 nousi valokeilaan jo kesällä, nyt yleisö Suomessa pääsee viimein näkemään sen – näin elokuva poikkeaa Rosa Liksomin romaanista

Ohjaaja Juho Kuosmanen nousi Cannesissa tähtien joukkoon – tällainen oli se riemukas hetki, jona Hytti nro 6 julistettiin voittajaksi

Hytti nro 6 voitti Grand Prix -palkinnon Cannesissa – ohjaaja Kuosmanen: “Toivon, että tästä palkinnosta hyötyisi koko ala”

Suosittelemme sinulle