Hyppää sisältöön

Korona kahlitsee yhdistetyn tähtiä, Janne Ahonen harmittelee Ilkka Herolan saamaa kilpailuetua: "Ei toivoisi tapahtuvan tällä tavalla"

Jo neljä yhdistetyn maailmancupin kärkipään urheilijaa on joutunut eristyksiin positiivisen koronatestin takana. Janne Ahonen pelkää, että Pekingin olympiamitaleiden kohtalosta voi alkaa melkoinen jossittelu.

Eric Frenzel ja Terence Weber odottavat pääsyä mäkitorniin.
Eric Frenzel (vas.) ja Terence Weber saivat positiiviset koronatestitulokset Pekingin lentokentän saapumistesteissä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

ZHANGJIAKOU. Yhdistetyn olympiavoittokamppailusta voi tulla kovin erikoinen Pekingin olympialaisissa. Perjantaina Saksan olympiakomitea tiedotti, että kärkinimet Eric Frenzel ja Terence Weber ovat saaneet positiiviset koronatestitulokset.

Frenzel ja Weber siirrettiin eristyshotelliin sen jälkeen, kun positiiviset tulokset vahvistettiin lentokentän uusintatesteissä.

Jo aiemmin positiivisen tuloksen sekä saman kohtalon olivat kokeneet lajin supertähti Jarl Magnus Riiber sekä norjalaisen treenikaveri virolainen Kristjan Ilves.

Tilanne tarkoittaa sitä, että seitsemästä maailmancupin kärkinimestä peräti neljä saattaa olla sivussa voittokamppailusta. Yhdistetyn ensimmäinen kilpailu on luvassa keskiviikkona. Nelikolla tekee tiukkaa päästä kilpailuihin, sillä sääntöjen mukaan eristyksestä pääsee pois kahtena peräkkäisenä päivänä annetun negatiivisen testin jälkeen.

Yle Urheilun asiantuntija Janne Ahonen pitää yhdistetyn tilannetta erittäin harmillisena. Ahosen mukaan tilanne ei voi olla vaikuttamatta muiden kilpailijoiden mielialaan.

– Jo Ilveksen ja Riiberin jälkeen tilanne oli harmillinen. Saa nähdä, tuleeko vielä lisätapauksia. Jos itse mietin urheilijana tilannetta ja olisin valmistautumassa kisoihin ja tulisi tuollaisia kohtaloita koville kavereille, olisi vaikea suhtautua mahdolliseen omaan pärjäämiseen, Ahonen sanoo.

Viime vuonna Suomen yhdistetyn MM-mitaleille 14 vuoden tauon jälkeen palauttaneen Ilkka Herolan asetelmat ovat kuitenkin paranemassa.

– Totta kai ne paranevat, mutta ei sitä toivoisi tapahtuvan tällä tavalla. "Ilu" on kuitenkin hyvässä kunnossa. Menestyminen on mahdollista, ovat kaikki parhaat paikalla tai ei. Nämä hommat ovat inhottavia, Ahonen toteaa.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen otti torstaina vahvasti kantaa tilanteeseen jo Riiberin tartunnan jälkeen. Riiber on hallinnut lajia viime vuodet todella ylivoimaiseen tyyliin. Kukkosen mukaan Riiberin tartunta oli lajin ja kisojen kannalta erittäin huono uutinen.

Ahonen näkee myös, että Riiberin mahdollinen poissaolo jättää olympiakilpailuista jossiteltavaa.

– Yhdessä kisassa voi toki tapahtua mitä vaan ja voisi tapahtua sellaista, että Riiber ei olisi mitaleilla. Kuitenkin kilpailun jälkeen ihmisillä on ajatus, että kyllähän se Riiber olisi ollut kärjessä tai ainakin mitaleilla. Oli kyse sitten katsojasta, urheilijasta, mediasta tai kenestä vaan, Ahonen toteaa.

Riiber vihjasi torstaina Instagram-tilillään jo luovuttaneensa ensimmäisen yhdistetyn kilpailun voittokamppailun positiivisten testien jälkeen. Hän jakoi kuvan, jossa oli tekstinä "Kultamitali on teidän, jätkät."

Norjan yhdistetyn lajipomo Ivar Stuan kommentoi kuitenkin NRK:lle, että Riiberin tavoitteena on päästä vielä kilpailemaan toiseen henkilökohtaiseen kilpailuun ja joukkuekilpailuun. Suurmäen henkilökohtainen kilpailu on luvassa 15. helmikuuta ja joukkuekilpailu 17. helmikuuta.

Tutustu Pekingin olympialaisen ohjelmaan täällä.

Lue lisää:

Iso takaisku Norjalle olympialaisissa! Yhdistetyn supertähti Riiberillä positiivinen koronatestitulos – "Kultamitali on teidän"

Marko Anttila eristyshotellissa positiivisen koronatestituloksen takia

Oli norjalaisilla koronaongelmia tai ei, Krista Pärmäkoski uskoo, että Therese Johaug on horjutettavissa: "Ei hän niin ylivertainen ole"

Norja joutui tekemään todella harvinaisen ratkaisun ensimmäiseen olympiahiihtoon – maailmanmestari uskoo Iivo Niskasen yltävän heti mitalikamppailuun

Suosittelemme