Njuike sisdoaluide

Uuden Musiikin Kilpailu selostetaan myös saameksi – lähetystä Yle Areenassa juontavat Linda Tammela ja Heli Huovinen

Yle Sápmin juontajakaksikko tekee historiaa tämän kuun lopussa, kun Ylen Uuden Musiikin Kilpailu selostetaan ensimmäistä kertaa saameksi.

Uuden musiikin kilpailun saamenkieliset juontajat Linda Tammela ja Heli Huovinen
Yle Sápmin toimittajat Linda Tammela ja Heli Huovinen selostavat UMK:n pohjois- ja inarinsaameksi. Kuva: Antti Koppo / Yle, Vesa Toppari / Yle
Kaisa Aikio
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän kuun loppupuolella tapahtuu sellaista, mitä koskaan aikaisemmin ei ole tapahtunut. Toimittajat Linda Tammela Helsingistä ja Heli Huovinen Inarista selostavat Suomen suurimmaksi musiikkishow´ksi nimetyn Uuden Musiikin Kilpailun pohjois- ja inarinsaameksi. Saameksi selostettua lähetystä voi seurata Yle Areenan kautta.

UMK on kaikille musiikintekijöille avoin kilpailu, missä haetaan parasta suomalaista kappaletta edustamaan Suomea Euroviisuissa myöhemmin tänä vuonna. Kisat käydään Torinossa Italiassa.

Linda Tammela ja Heli Huovinen ovat innoissaan mahdollisuudesta selostaa lähetys saameksi.

– Kommentaattorin työhän on sellaista, että istumme studiossa ja kuuntelemme ja katselemme tapahtumaa, ja meidän tulee antaa esityksistä lisäinformaatiota kuuntelijoille. Tietysti myös hieman tulkkaamme, mitä suomenkieliset selostajat puhuvat, kertoo Huovinen.

UMK pidetään lauantaina 26.2. kello 21.00 Turussa. Televisossa lähetys luonnollisesti juonnetaan suomeksi. Yle Areenan kautta kuitenkin voi tehdä muitakin kielivalintoja, kuten selkosuomi, ja englannin,- ruotsin,- ja venäjänkieliset selostukset.

Saamenkieli taipuu kaikenlaisiin tapahtumiin

Linda Tammela ja Heli Huovinen odottavat jännityksellä UMK:ta, mutta myös uskovat, että kaikki tulee menemään hyvin.

Tärkeintä on kuitenkin näyttää niin suomalaisille kuin miksei myös saamelaisille, että saamen kieli taipuu vaikka mihin.

– Saameksi voi puhua mistä aiheesta tahansa, ei ainoastaan saamelaispolitiikasta tai saamelaisuuteen liittyvistä asioista. Saamea pitääkin puhua, sehän on meille arkipäivää. Saame on samalla tavalla kieli kuin kaikki muutkin kielet, sanoo Huovinen.

Myös Tammelan mielestä on tärkeää näyttää saamenkielen toimivan kaikissa tilanteissa.

– UMK osoittaa, että saamen kieli sopii millaisen aiheen yhteyteen tahansa ja että saamenkieli on elävä kieli, jota voi käyttää erilaisissa yhteyksissä ja vaikkapa tällaisessa viihdeohjelmassakin, sanoo toimittaja Linda Tammela.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia

Duojárat Lisa Baal ja Rauna Harlin návddašeigga oaidnit ja dutkat dološ gahpiriid Sámemusea Siiddas.

Venäjä syyttää Arktisen neuvoston ”epävakaasta tulevaisuudesta” länsimaita. Se katsoo arktisessa yhteistyössä nyt etelämmäs muun muassa Kiinaan, Lähi-itään ja Etelä-Amerikkaan.

Aikio lea dutkan, mo earret eará musea doaibmamuitalusain ja váldočájáhusain lea muitaluvvon sámiid ja sámevuođa birra.