Hyppää sisältöön

Suomalaisvalmentaja ihmettelee Pekingin koronatestausta – "Toisesta laboratoriosta terveen paperit ja toisesta, että kuuluisi sairaalahoitoon"

Neljä Puolan pikaluistelujoukkueen positiivisen koronatestin saaneista urheilijoista on päässyt pois eristyksestä. Puolan pikaluisteluvalmentaja Tuomas Nieminen kertoo myös Tshekin joukkueen erikoisesta tapauksesta.

Tuomas Nieminen kuvassa.
Tuomas Nieminen oli vuoden 2010 Vancouverin olympialaisissa pikaluistelun 500 metrillä 27:s. Kuva: imago images/Newspix/ All Over Press
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina Puolan pikaluisteluvalmentaja Tuomas Niemisen kertoneen, että Tshekin joukkueen urheilija olisi saanut Pekingistä koronatestituloksen, vaikka ei ollut edes saapunut maahan.

– Se on mielenkiintoinen tapaus. Tieto tuli yleiseen joukkueenjohtajien sähköpostijakeluun. Kyseessä oli negatiivinen testitulos, mutta kuitenkin kyseinen henkilö oli muka testattu Pekingissä, vaikka urheilija oli vielä Tshekissä. Tshekin joukkue oli kommentoinut, että miten tämä on mahdollista. En tiedä tapauksesta enempää, mutta aika erikoiselta kuulostaa, Nieminen kommentoi asiaa Yle Urheilulle.

Hän ei halunnut näyttää sähköposteja Yle Urheilulle.

Puolan pikaluistelujoukkueesta viisi jäsentä sai positiivisen tuloksen Pekingin lentokentällä tehdyissä testeissä. Nyt urheilijoista neljä on päässyt pois eristyksestä, Nieminen kertoo.

– Saimme viimeisimmän tiedon noin puoli kymmeneltä perjantai-iltana paikallista aikaa. Tuli sähköposti, jossa kerrottiin, että neljä joukkueemme jäsentä vapautuu eristyksestä. Eristykseen jää enää yksi urheilija kaukalopikaluistelusta.

Nieminen on asiaan tyytyväinen, mutta pitkä eristysjakso kisojen kynnyksellä mietityttää.

– Eristyksissä olleet urheilijat ovat olleet siellä siitä asti, kun tänne tultiin. Heidän on täytynyt soveltaa kisoihin valmistautumistaan ja harjoitteluaan paljon.

Kaja Ziomek ja Tuomas Nieminen kuvassa.
Nieminen ohjeistaa Puolan Kaja Ziomekia. Kuva: imago images/Newspix/ All Over Press

Koronatestejä analysoi Pekingissä kuusi laboratoriota

Niemisen mukaan kukaan Puolan eristetyistä pikaluistelijoista ei ole ollut kipeä.

– Pikaluistelijoistamme tai short track -luistelijoistamme kukaan ei ole ollut kipeänä millään lailla. Taudin vähän aikaa sitten sairastanut joukkueemme ylilääkäri on myös ollut karanteenissa. Hänellä on ollut kaikista matalimmat testilukemat. Se on mielestäni käsittämätöntä.

Nieminen pelkää, että terveet urheilijat eivät pääse kilpailemaan epäluotettavan testituloksen takia.

– Kyllä tässä on joka päivä oltu pelko puserossa, että koska se positiivinen testitulos napsahtaa kenellekin. Jossain lajeissa niin on käynytkin. En tiedä tarkemmin, ovatko esimerkiksi yhdistetyn norjalaiset ja saksalaiset oikeasti kipeinä.

Puola oli Niemisen mukaan ensimmäinen joukkue, joka otti koronatestauksen mahdolliset epäselvyydet esiin.

– Ensimmäisessä tapaamisessa kukaan muu maa ei lähtenyt siihen mukaan. Oltiin vähän niin kuin "hys hys". Kun otimme asian uudelleen esiin, niin muita maita alkoi tulla mukaan. Kun katsoo tätä positiivisten tulosten määrää mitä tässä on päivittäin tullut, niin ihmettelen. Ei tänne nyt kovin paljoa sairaita ihmisiä pitäisi kyetä matkustamaan. Sekin kuulostaa uskomattomalta, että kaikki olisivat saaneet tartunnan lentokoneessa. Hyvin erikoista, ei voi muuta sanoa.

Pekingissä koronatestejä analysoi kuusi erillistä laboratoriota. Jokainen testi arvioidaan kahdessa eri laboratoriossa. Niemisen mukaan laboratorioiden antamat tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

– Laboratorioiden testitulokset ovat keskenään aivan eri luokkaa. Toisesta tulee terveen paperit ja toisesta sellaiset, että testattu kuuluisi niiden perusteella sairaalahoitoon.

Katso Pekingin talviolympialaisten koko aikataulu ja lähetystiedot täältä.

Lue myös:

Korona kahlitsee yhdistetyn tähtiä, Janne Ahonen harmittelee Ilkka Herolan saamaa kilpailuetua: "Ei toivoisi tapahtuvan tällä tavalla"

Kommentti: Pekingin talviolympialaisten pahin koronapainajainen toteutui, tällaista ei saa tapahtua enää koskaan

Iso takaisku Norjalle olympialaisissa! Yhdistetyn supertähti Riiberillä positiivinen koronatestitulos – "Kultamitali on teidän"

Suosittelemme sinulle