Hyppää sisältöön

Satakunnassa rävähti ilmiriita aluevaalien paikkaneuvotteluissa – puolueet syyttävät kikkailusta toisiaan puolin ja toisin

Satakunnan aluevaltuustossa on jo täysi rähinä päällä, vaikka vaaleista ei ole kuin kaksi viikkoa. Vasemmistoliitto ja vihreät heitettiin ulos kokouksesta, jossa käsiteltiin luottamuspaikkojen määrää.

Käräjäoikeus ja nuija.
Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuun 1. päivänä. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puoluetoimistolla Porissa käytiin perjantaina Satakunnan aluevaltuuston lautakunta-, jaosto- ja hallituspaikkoja koskevat neuvottelut.

Paikalla olivat kaikki aluevaltuustoon päässeet puolueet.

Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat sanovat, että heidät heitettiin kesken kokouksen pellolle.

– Se tuli täytenä yllätyksenä. Avoimin mielin mentiin kokoukseen, ja oltiin valmiina jatkamaan neuvotteluja hyvässä hengessä, sanoo Satakunnan vihreiden puheenjohtaja Jarkko Santala.

Perussuomalaisten Satakunnan puheenjohtajalla Arto Perttulalla, joka toimi kokouksen puheenjohtajana, on asiasta aivan toisenlainen näkemys.

– He itse ilmoittivat, että lähtevät pois kokouksesta.

Koalitio kiristi tilanteen

Ulosheiton tai ulosmarssin syynä on vasemmistoliiton ja vihreiden torstaina tekemä koalitio, jota muut puolueet eivät hyväksy.

– Koalition tarkoituksena oli varmistaa, että me saamme ne paikat, mitkä meille vaalituloksen perusteella kuuluu, vihreiden Jarkko Santala sanoo.

Vihreät ja vasemmistoliitto olisivat halunneet, että luottamuspaikkojen jakamisessa käytettäisiin pisteytysjärjestelmää eikä isompien puolueiden ajamaa d'Hondtin menetelmää, joka perustuu äänimääriin.

– Kun meidän ajama järjestelmä ei mennyt läpi, se pakotti meidät tekemään koalition vasemmistoliiton kanssa, Santala sanoo.

Perussuomalaisten Arto Perttula on näreissään asiasta.

– Viikko sitten sovittiin, että teknisiä vaaliliittoja ei tehdä. Tämä tuli kaikille täytenä yllätyksenä, ja koalitio on täysin vastoin niitä periaatteita, mitä oli aikaisemmin sovittu.

Kikkailua puolin ja toisin

Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä luottamuspaikkojen määrät jaetaan järjestelmällä, joka suosii isompia puolueita. Näissä taas ollaan sitä mieltä, että koalition eli vaaliliiton tekeminen on kikkailua, jolla yritetään muokata vaalitulosta.

– Ei ole mitenkään hyväksyttävää, että yritetään saada enemmän paikkoja, kuin vaalituloksella kuuluisi, perussuomalaisten Perttula sanoo.

Perjantaisessa kokouksessa muut puolueet yrittivätkin saada vasemmistoliittoa ja vihreitä perumaan koalitionsa.

– Annettiin heille se mahdollisuus, että haluavatko he pitää kiinni koalitiosta. He päättivät lähteä pois paikalta, perussuomalaisten Arto Perttula sanoo.

Kun vihreät ja vasemmistoliitto eivät suostuneet koalitiota purkamaan, muut puolueet päättivät kasvattaa lautakuntien kokoa. Alunperin lautakunnissa piti olla 15 jäsentä. Nyt niissä on 16 jäsentä.

Jäsenmäärän kasvattaminen varmisti isommille puolueilla sen paikkamäärän, mikä niille olisi tullut ilman koalition perustamista.

– Tämä on nyt juuri sitä kikkailua, mitä on sanottu haluttavan välttää. Eli jos pienemmät puolueet saisi ne paikat, mitkä heille kuuluu, niin sitten ruvetaan muuttamaan systeemiä, vihreiden Jarkko Santala selittää.

Perussuomalaisten Arto Perttula on kikkailusta toista mieltä.

– Jokainen varmasti näkee asian omalla tavallaan. Me kyllä sovittiin jo ennen aluevaaleja, että paikat jaetaan äänien mukaan.

Yhteistyöhön säröilyä

Perjantaisessa kokouksessa paikalla ollut SDP:n Satakunnan puheenjohtaja Harri Lehtonen toivoo, että puolueiden välinen riitely olisi ohimenevää.

Aluevaalien jälkeisenä päivänä Ylen haastattelussa Lehtonen vakuutti aluevaltuuston hyvästä yhteishengestä.

– Ehkä tästä sellainen pieni haava tulee, mutta toivon, että pidemmällä aikavälillä palataan normaaliin yhteistyökuvioon.

Myös perussuomalaisten Arto Perttula näkee säröjä yhteistyöhön syntyneen.

– Pidän tätä tilannetta todella valitettavana. Meillä on tähän mennessä ollut hyvä yhteishenki. Aika näyttää, mutta kyllä tämä varmasti jonkun kolauksen väkisinkin tekee.

Lue lisää:

Vaalien ylivoimaisen voittajan SDP:n piiripomo korostaa yhteistyötä Satakunnan uudessa aluevaltuustossa

Satakunnan hyvinvointialue: Aluehallituksen puheenjohtajuudesta tulossa päätoiminen tehtävä

Maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä hyvinvointialueelle valittavan ykköspomon merkityksestä: "Kyllä häntä kannattaa kuunnella"

Suosittelemme