Hyppää sisältöön

Upea suomalaissuoritus jäi Iivo Niskasen varjoon olympialaisissa – näissä hiihtokisoissa on Suomen seuraavat mitalisaumat

Perttu Hyvärinen on elämänsä kunnossa, mikä lupaa Suomen miehille hyvää viestikilpailuun, sanovat Yle Urheilun asiantuntijat Toni Roponen ja Kalle Lassila.

Perttu Hyvärinen 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa.
Perttu Hyvärinen hiihti 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa uransa parhaan arvokisasijoituksen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Jaakko Palvaila,
Antti-Jussi Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Iivo Niskanen oli ansaitusti sunnuntain suomalaisnimi yhdistelmäkilpailun pronssimitalinsa myötä. Suomalaistähden mitalijuhlien varjossa toinen suomalainen teki kuitenkin uransa parhaan hiihdon, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen.

Perttu Hyvärisen suoritus yhdistelmäkilpailussa oli aivan huikea. Vaikeissa olosuhteissa ja kahden hyvin vaikean kauden jälkeen tuollainen suoritus lupaa hyvää tuleville matkoille. Tällä kaudella Pertulla ei ole ollut käytännössä yhtään onnistunutta kilpailua ja nyt sitten seitsemäs sija olympialaisissa, Roponen totesi kilpailun jälkeen.

– Iivon ja Pertun suoritukset kertovat myös Suomen huollon täydellisestä onnistumisesta koko viikonlopun aikana.

Hyvärinen kertoi itse kilpailun jälkeisessä haastattelussa olevansa tyytyväinen päivän antiin.

– Olimme mukana varmasti yhdessä legendaarisimmista kilpailuista. Oli mahtava päästä näkemään tämä kisa ladulta. Iivo pääsi ottamaan mitalin, ja minulle tuli onnistuminen, Hyvärinen sanoi.

Suomen hiihtojoukkueen urheilijoista moni haki kisakuntoa ennen olympialaisia Seiser Almin vuoristosta. Kotimaan kamaralle jäänyt Hyvärinen kilpaili sen sijaan Vantaalla Suomen cupissa.

– Tiesin, että olen urani parhaassa kunnossa. Tein onnistuneen ratkaisun, kun jäin ennen kisoja kotiin, Hyvärinen sanoi.

Perttu Hyvärinen hiihti toiseksi Vantaalla.
Hyvärinen jätti tammikuussa Italian Seiser Almin leirin väliin ja harjoitteli kotimaassa. Kuva: Lehtikuva

Ennen sunnuntaita Hyvärisen paras henkilökohtainen arvokisasijoitus oli 17. sija viime talven MM-kilpailujen vapaan 15 kilometriltä. Sijoituksen roima paraneminen kisojen avausmatkalla lupaa miehen itsensä mielestä hyvää.

– Kyllä tämä on minulle tosi tärkeä asia. On mukava lähteä jatkamaan kisoja, koska tulossa on pertsan 15 kilometriä ja viesti.

Niskanen ennakkosuosikki 15 kilometrille, viestissä mitalisaumat

Roponen sanoo, että Niskanen on edelleen suurin kultamitalisuosikki miesten 15 kilometrin väliaikalähtöön, joka kisataan perjantaina 11. helmikuuta. Venäjän Aleksandr Bolshunov ja Denis Spitsov antoivat sunnuntaina myrskyvaroituksen, mutta Niskasen meno näytti perinteisen osuudella vahvalta.

– Kilpailu hiihdetään 7,5 kilometrin lenkillä, joka on aavistuksen raskaampi kuin yhdistelmäkilpailussa. Se sopii vielä paremmin Iivolle. Iivo ja Bolshunov ovat valmiita käymään kovan taistelun olympiakullasta ja olosuhteet sopivat molemmille erinomaisen hyvin.

Toni Roposen mielestä yhdistelmäkilpailun tulos antaa Suomelle uskoa myös miesten viestiin. Venäjän olympiajoukkueen vahvojen suoritusten vastapainona monella muulla viestin kestomenestyjämaalla oli sunnuntaina vaikeuksia.

– Iivon ja elämänsä vireessä olevan Pertun lisäksi meillä on vielä Ristomatti Hakola naftaliinissa. Neljäs viestinviejä on joko Joni Mäki tai Remi Lindholm. Miesten viesti on suomalaisittain mielenkiintoinen ja tämä nostaa Suomen osakkeita myös pariviestiin.

Ristomatti Hakola köllöttelee maalialueella.
Ristomatti Hakolan suoritustaso on avain Suomen miesten menestykseen viestissä ja pariviestissä. Kuva: Janne Kuronen / AOP

Myös Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila arvioi miesten viestijoukkueen menestysmahdollisuuksien näyttävän avausmatkan perusteella hyvältä. Puolentoista viikon päästä, keskiviikkona 16.2. kilpailtavaan parisprinttiin luotto on vielä kaksikossa Niskanen – Hakola.

– En lähtisi vielä yhdistelmäkilpailun perusteella parisprinttijoukkuetta muuttamaan. Vantaalla (Suomen cupissa) näytti Ristomatin meno hyvältä ja parisprintti on "Riselle" muutenkin hyvä matka, hyvin erilainen tähän päivään verrattuna. Perinteisen 15 kilometrin väliaikalähtö on tietysti vielä välissä ja siitä saa suuntaa, missä iskussa miehet ovat, Lassila arvioi.

Miesten viestijoukkueen osalta Lassilan papereissa avain menestykseen on juuri kylkiluunsa marraskuussa murtaneen Hakolan kisakunto.

– Jos Ristomatti on omassa, hyvässä kunnossaan, miehillä on saumat mitaleille. Naisilla viestissä on tietysti mahdollisuudet vaikka mihin.

Toimittaja Atte Husu kirjoitti lauantaina Yle Urheilun kommentissaan, että Suomen naishiihtäjät taistelevat olympiaviestissä jopa kultamitalista yhdistelmäkilpailun perusteella.

Mitalimahdollisuuksia on myös Kerttu Niskasella ja Krista Pärmäkoskella 10 kilometrin perinteisen väliaikalähdössä sekä parisprintissä.

Niskasen sunnuntainen pronssimitali saattoi olla vasta alkusoittoa.

Pekingin hiihtojen aikataulu

Tiistai 8.2.

Klo 10.00 Maastohiihto N, sprintti (v), aika-ajot

Klo 10.50 Maastohiihto M, sprintti (v), aika-ajot

Klo 12.30 Maastohiihto, sprintti (v), erävaihe

Klo 13.47 Maastohiihto N, sprintti (v), finaali

Klo 14.00 Maastohiihto M, sprintti (v), finaali

Torstai 10.2.

Klo 09.00 Maastohiihto N, 10 km (p)

Perjantai 11.2.

Klo 09.00 Maastohiihto M, 15 km (p)

Lauantai 12.2.

Klo 09.30 Maastohiihto N, viesti 4x5 km

Sunnuntai 13.2.

Klo 09.00 Maastohiihto M, viesti 4x10 km

Keskiviikko 16.2.

Klo 11.00 Maastohiihto N, parisprintti (p) alkuerät

Klo 11.40 Maastohiihto M, parisprintti (p), alkuerät

Klo 13.00 Maastohiihto, parisprintti (p), finaalit

Lauantai 19.2.

Klo 08.00 Maastohiihto M, 50 km (v, yhteislähtö)

Sunnuntai 20.2.

Klo 08.30 Maastohiihto N, 30 km (v, yhteislähtö)

Katso koko kisaohjelma täältä.

Lue myös:

Norjassa ihmeteltiin, eksyikö Kläbo ladulta – supertähti ei suostunut puhumaan lehdistölle romahduksensa jälkeen

Iivo Niskanen sai palkinnon pitkästä työstä – paljasti nautiskelleensa norjalaisen takaa-ajamana: "Monta kertaa on päätä taottu seinään"

Iivo Niskasen valmentaja muistutti merkittävästä asiasta olympiapronssin taustalla – Suomen huoltojoukot onnistuivat haastavassa paikassa

Kommentti: Taistelumitali! Iivo sai haluamansa – ja mitaleita on tulossa lisää

Iivo Niskanen avasi Suomen mitalitilin olympialaisissa! Komea pronssimitali yhdistelmähiihdosta

Suosittelemme