Hyppää sisältöön

Madagaskarille iskeneessä hirmumyrskyssä kuollut ainakin kuusi ihmistä ja lähes 48 000 on joutunut jättämään kotinsa

Intian valtameren saarivaltiota riepotteli edellinen voimakas myrsky vain kaksi viikkoa sitten. Nyt iskeneen Batsirai-syklonin aiheuttamat aineelliset tuhot ovat olleet mittavia

Batsirai-myrsky teki tuhoja Madagaskarilla
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Afrikan itäpuolella sijaitsevassa Madagaskarin saarivaltiossa ainakin kuusi ihmistä on kuollut trooppisessa hirmumyrskyssä, kertoo uutistoimisto AFP. Lähes 48 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Viime yönä iskeneen Batsirai-syklonin aiheuttamat aineelliset tuhot ovat olleet mittavia, ja myrsky on katkonut sähköjä eri puolilla saarta.

Maan ympäristöministeri Vahinala Raharinirina kertoo BBC:lle, että myrsky on tuhonnut taloja, sairaaloita ja kouluja.

Esimerkiksi Nosy Varikan rannikkokaupungissa suurin osa rakennuksista on tuhoutunut ja tulvat ovat saartaneet kaupungin, kertoo virkamies uutistoimisto Reutersille.

Sisämaassa sijaitsevassa pääkaupungissa Antananarivossa tuhot ovat olleet tätä pienempiä. Rankkasateet alkoivat jo ennen hirmumyrskyn saapumista, ja asukkaat laittoivat katoille hiekkasäkkejä suojautuakseen kovilta tuulilta.

Noin 420 kilometriä etelämpänä tilanne oli lohduttomampi.

– Näkymä oli autio. Vain juuriltaan irti kiskoutuneita puita, kaatuneita sähkölinjoja ja tuulen repimiä kattoja, sekä kaupunki täysin veden alla, sanoo Fianarantsoan kaupungin asukas Nirina Rahaingosoa Reutersille puhelimitse.

Edellinen sykloni iski vain kaksi viikkoa sitten

Tuulen nopeus oli sunnuntaihin mennessä keskimäärin puolittunut edellisestä illasta.

Laajojen tuhojen vuoksi suurin osa maa- ja meriliikenteestä on keskeytetty noin 28 miljoonan asukkaan Madagaskarilla.

Syklonin mukanaan tuomat rankkasateet nostavat tulvia vielä suuressa osassa saarta, kertoi Madagaskarin meteorologinen toimisto sunnuntaina.

Maan hätätilavirasto on perustanut evakuointikeskuksia, järjestää ruoan ja lääkkeiden jakelua ihmisille ja suorittaa etsintä- ja pelastusoperaatioita tulva-alueilla.

Saarelle iski edellinen voimakas myrsky vain kaksi viikkoa sitten. Ana-syklonissa kuoli 55 ihmistä ja 130 000 joutui jättämään kotinsa.

Suosittelemme