Hyppää sisältöön

Pikkukylä heräsi nuorten syrjäytymisvaaraan ja päätti kokeilla yksinkertaista keinoa: nyt Aleksi Mustaparta pelaa torstaisin iltakorista

Neljäsosa nuorista kokee, etteivät he kuulu itselleen tärkeään ryhmään. Joka kymmenes on ilman läheistä ystävää. Lopen Läyliäisissä iltakoris on keino lisätä nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Aleksi Mustaparta käy torstai-iltaisin pelaamassa korista Läyliäisten koululla. Iltakoris-toimintamallia on kokeiltu muuallakin Suomessa hyvin tuloksin.
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtakunnallinen kouluterveyskysely kertoo, että reilu neljäsosa nuorista ei koe kuuluvansa itselleen tärkeään ryhmään. Melkein joka kymmenes sanoo, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää. Kyselyyn vastasivat peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaiset sekä toisen asteen opiskelijat.

Lopen Läyliäisissä nuorten ei haluta jäävän syrjään. Viime syksynä käynnistettu iltakoris tarjoaa aktiivista toimintaa kylän nuorille. Muun muassa Tampereella vastaavasta yökoriksesta on saatu hyviä kokemuksia nuorten ja nuorten aikuisten syrjäytymisen torjunnassa.

Sieltä Lopen 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Vida Kari sai idean Läyliäisten iltakorikseen. Nyt kymmenkunta nuorta tapaa toisiaan kerran viikossa Läyliäisten koulun jumppasalissa koripalloilun merkeissä.

Lopen 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Vida Kari.
Lopen 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Vida Kari sai iltakorikseen idean Tampereella järjestettävästä yökoriksesta. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Lopella on ollut pitkään ajatusmaailma, että nuoret ovat vain haitaksi, eikä heille tarvitse järjestää mitään. Se, että nuoria halutaan vain ajaa joka puolelta pois, on lapselle kurjaa. Minä ajattelin järjestää heille jotain sellaista, missä he voivat tavata kavereita ja pelata omaksi ilokseen, sanoo Vida Kari.

Syrjäytymisriski on suuri ilman ohjattua toimintaa

Pienellä paikkakunnalla tarjonta nuorille on rajallista. Sen tietää omasta kokemuksestaan Silja Saranen, joka toimii kerho-ohjaajana Lopen 4H-yhdistyksessä.

– Vanhemmille nuorille täällä ei ole oikeastaan mitään. Itse vedän 4H-kerhoa nuoremmille lapsille. Ulkojäillä voi käydä ja ulkona hönäillä kavereiden kanssa pelaamalla korista tai jalkapalloa, mutta ohjattua toimintaa ei ole.

Kun mitään toimintaa ei ole tai sitä on niukasti, nuorten syrjäytymisriski kasvaa, pohtii Saranen.

– Itsekin olen ollut siinä tilanteessa, että ei ole ollut tekemistä. Nuoret vain hilluvat tuolla kylillä, kun ei ole mitään harrastuksia. Se on todella hyvä juttu, kun tätä iltakorista alettiin pitämään.

Nuoria pelaamassa korista Lopen iltakoriksessa Läyliäisten koululla
Iltakoris ja ulkona lätkän peluu ovat niitä asioita, joita Läyliäisissä voi harrastaa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Yökoris-toimintamallin vaikutuksia syrjäytymisen ehkäisyyn on tutkittu Jyväskylän yliopistossa ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Tampereella yökorikseen osallistujat kertoivat muun muassa saaneensa uusia kavereita ja yhteisön, johon kuulua. Maahanmuuttajanuoria yökoris auttoi kotoutumaan Suomeen. Toiminta koettiin elämänlaatua parantavaksi.

Nuoret kertovat huolistaan

Läyliäisten iltakorikseen osallistuva Aleksi Mustaparta tietää hyvin, mikä hommassa on tärkeintä.

– Kaverit ja koris. Pääsee pelaamaan kavereiden kanssa koripalloa, kun ulkona on kylmä. Käyn joka kerta täällä. Tätä on kerran viikossa torstaisin puolitoista tuntia. Kyllä tätä voisi olla enemmänkin.

Läyliäisten iltakoris on saanut sen verran tukijoita, että kunnan perimä salivuokra saadaan maksettua ja toimintaan on voitu palkata myös kerho-ohjaaja, iloitsee Vida Kari. Silti hän toivoo, että kuntakin panostaisi toimintaan.

– Toivoisin, että kunta antaisi nuorille enemmän mahdollisuuksia käyttää niitä tiloja, joita heidän vanhempansa ovat verorahoillaan kustantaneet ja järjestettäisiin enemmän ulkoliikuntapaikkoja.

Vida Kari ja Lopen iltakorisnuoria
Pallon peluun lomassa on aikaa myös jutella kavereiden kanssa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Vida Kari epäilee, että ilman iltakorista nuoret olisivat kotona peukaloitaan pyörittelemässä tai istuskelisivat kaupan kulmilla. Hän sanoo, että matalan kynnyksen paikkoja tarvittaisiin lisää.

– Täällä lapset ovat iloisia. Nuoret tulevat tänne mielellään, ja meillä on yhteisiä puheenaiheita. He kertovat huolenaiheistaan, ja minä yritän viedä heidän toiveita eteenpäin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.

Suosittelemme