Hyppää sisältöön

"Kohtelevat kuin vankeja" – norjalaispomo tykittää kovaa tekstiä supertähtensä eristyksestä ja lataa urheilijoiden kanssa paineita Ilkka Herolalle

Norjan ykköstähti Jarl Magnus Riiber ei ole mukana yhdistetyn avauskilpailussa, eikä välttämättä koko olympialaisissa. Koronadraamaa kokenut Norjan joukkue kaataakin menestyspaineet Ilkka Herolan niskaan.

Ilkka Herola Saksan Johannes Rydzekin ja Norjan Jens Luråås Oftebron takana.
Ilkka Herola veti joukkoa Seefeldissä. Takana hänen kanssaan Pekingissä kilpailevat Saksan Johannes Rydzek ja Norjan Jens Luråås Oftebro. Kuva: Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

ZHANGJIAKOU. Norjan yhdistetyn maajoukkue on ollut rajussa tilanteessa viime päivät. Joukkue sai juuri ennen Pekingin olympialaisia rajuja uutisia.

Ensiksi heidän virolaisella harjoittelukaverillaan Kristjan Ilveksellä todettiin koronatartunta. Sen perään seuraavana päivänä saman kohtalon koki yksi Norjan suurimmista olympiavoittajasuosikeista ja yhdistettyä mielin määrin viime vuosina hallinnut Jarl Magnus Riiber.

Kun Yle Urheilu tapaa norjalaiset olympialaisten kisakylässä kaksi päivää ennen ensimmäistä yhdistetyn kilpailua, tilanne puhuttaa edelleen.

Espen Andersen kuvaili viime viikon uutisia todella suureksi pommiksi. Etenkin, koska he eivät osanneet odottaa tartuntoja. Andersenin mukaan joukkue oli tehnyt kaikkensa, että tartuntoja ei tulisi.

– Meillä ei ole ollut kahteen vuoteen koronaongelmia. Meillä ei ollut mitään ajatusta, mistä tartunnat olivat tulleet. Olo oli todella stressaava. Ei tiennyt, miltä oma testi näyttää. Kun joku koputti oveen ensimmäisinä päivinä, ajatteli olympialaisten olevan ohi, Andersen sanoo.

Kaima Espen Björnstad oli samoilla linjoilla.

– Heräsin joka päivä aika hermostuneena toivoen, että kukaan ei koputa oveen huonojen uutisten kanssa, Björnstad sanoo.

Päävalmentaja Jan Schmidilläkin stressitasot ovat olleet korkeat. Schmid oli vastuussa joukkueen siirtymisestä viimeisestä maailmancupista Itävallasta Kiinaan.

– Päätyöni oli saada urheilijat tänne Seefeldistä. Luulin, että voin sen jälkeen rentoutua. Yhtäkkiä tuli positiivinen testitulos. Seuraavistakin päivistä tuli stressaavia, Schmid muistelee.

– Etenkin me valmentajat juoksimme ympäriinsä ja hoidimme ruokia lähikontakteille sekä järjestimme jokaiselle omia kuljetuksia.

Urheilijat ja valmentajat vakuuttavat, että kyse on ollut enimmäkseen huonosta tuurista. He eivät tiedä, mitä olisivat voineet tehdä paremmin välttääksen Riiberin ja Ilveksen tartunnat sekä siitä seuranneen koronadraaman.

– Jos olisi rahaa yksityiskoneeseen, niin totta kai…, Espen Andersen heittää.

– En itse tunne, että olisin tehnyt mitään riskialtista. Olemme mielestäni tehneet hyvää työtä.

Espen Andersen ja Jarl Magnus Riiber ottivat MM-hopeaa Seefeldin pariviestissä.
Espen Andersen (vas.) ja Jarl Magnus Riiber (oik.) ottivat MM-hopeaa viime vuonna Oberstdorfissa. Kuva: Getty Images

Päävalmentaja Schmid muistuttaa, että heillä ei ole ollut yhtään koronatapausta joukkueessa. Ensimmäiset tulivat vasta juuri ennen olympialaisia.

– Olimme todella varovaisia. Nyt tartunnoille oli vain erittäin huono ajoitus. On mahdollista, että tartunnat tulivat Seefeldistä, kun kaksi saksalaistakin on saanut tartunnan, Schmid sanoo ja viittaa Saksan tähtien Terence Weberin ja Eric Frenzelin tartuntoihin.

– Toki ei ole koskaan tilannetta, jossa ei olisi lainkaan riskiä. Yritimme saada riskit niin pieniksi kuin mahdollista. Tämä on ollut enimmäkseen huonoa onnea.

Norjalaispomolta tiukka palaute eristysoloista

Kansainvälisesti on puhuttu paljon urheilijoiden oloista eristyksissä. Yhdistetyssä Riiber ja Ilves eivät ole ainoat, jotka ovat joutuneet eristyksiin. Saman kohtalon kokivat myös Frenzel ja Weber. Saksan olympiakomitea jyrähti Frenzelin tilanteesta erityksissä ja vaati parempaa hotellihuonetta. Saksan olympiakomitean mukaan olosuhteet eristyshotellissa eivät olleet hyväksyttäviä.

Myös Suomessa eristysolosuhteet ovat puhuttaneet paljon. Leijonien hyökkääjää Marko Anttilaa pidetään eristyksissä, koska hänen testituloksensa eivät ole olleet kisajärjestäjien kriteereillä negatiivisia. Anttila oli antanut positiivisen testituloksen 18. tammikuuta, mutta sen jälkeen matkustamisen mahdollistaneen negatiivisen testin. Paikan päällä testitulos oli jälleen positiivinen.

Olympiakomitean ylilääkärin Maarit Valtosen mukaan kyse ei ollut enää lääketieteestä, vaan kulttuurista ja politiikasta. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen latasi kovaa kritiikkiä kiinalaisviranomaisten toimista.

– Tässä sorretaan ihmisoikeuksia. Huippu-urheilija, joka on täysin terve, ei saa osallistua olympialaisiin. Suomessa on kuulema enemmän lottomiljonäärejä kuin olympiaurheilijoita, eli ihan joka tyttö tai poika ei pääse näihin karkeloihin, Jalonen linjasi ja avautui myös Anttilan saamasta huonosta ruuasta.

Myös norjalaiset ovat törmänneet ongelmiin Riiberin eristyksessä. He kertovat kuitenkin olleensa onnekkaita, koska ovat saaneet apua Viron maajoukkueelta. Heillä oli koronatapaus joukkueessa jo ennen Ilvestä.

– Viron joukkueenjohtaja teki todella kovasti töitä, että sai standardit hyväksyttävälle tasolle. Virolaiset ovat auttaneet meitä ja samoin olympiakomiteamme. Tilanne ei ole ihanteellinen, kun on kuullut tarinoita Saksan joukkueesta. Tilanne ei ole hyväksyttävä, valmentaja Jan Schmid sanoo.

Kiinalaiset suorittivat testejä suojapuvuissa eristyshotellissa olympialaisissa.
Kiinalaiset suorittivat testejä suojapuvuissa eristyshotellissa. Kuva: Getty Images

Hänen mukaansa urheilijoiden pitäisi pystyä palautumaan paremmin eristysoloissa kuin nyt on pystytty.

– Uskon, että positiivisia tapauksia on tullut enemmän kuin kisajärjestäjät ovat ajatelleet. Tämä on ehkä tullut yllätyksenä. Nämä protokollat eivät ole rakennettu näin monelle positiiviselle tapaukselle, Schmid pohtii.

Olympiakuplassa olevat testataan joka päivä. Yhteensä kuplassa on tehty maanantaihin mennessä lähes 889 000 PCR-testiä. Kuplassa on todettu 387 tartuntaa, joista 154 urheilijoilla tai muilla olympiajoukkueiden jäsenillä.

Schmidin mukaan Riiber oli sanonut ensimmäistä kertaa maanantaina, että ruoka olisi hyvää.

– Muuten hän on syönyt pikaruokaa ja sellaista ruokaa, jota annoimme hänelle ennen kuin lähti eristyksiin, Schmid sanoo.

Yhdistetyn lajipäällikkö Ivar Stuan latasi myös kovaa puhetta Yle Urheilulle urheilijoiden tilanteesta:

– Mielestäni urheilijoita kohdellaan todella huonosti. Urheilijat laitetaan hotelliin, jossa on huonoa ruokaa. Mahdollisuutta pitää yhteyttä muihin ei ole. Olen kuullut monta tarinaa asiasta, Stuan toteaa ja antaa kipakkaa palautetta kisajärjestäjien ja eristyshotelleista vastaavien suuntaan.

– Mielestäni he kohtelevat urheilijoita kuin vankeja. Se on todella huono juttu, koska ilman urheilijoita meillä ei ole mitään. On todella tärkeää kohdella urheilijoita reilusti ja auttaa heitä palautumaan niin nopeasti kuin mahdollista.

Riiber on siirtänyt katseensa jo pidemmälle

Vaikka Norjalla onkin täysi nelikko viivalla keskiviikkona normaalimäen kilpailussa, Riiber ei siis ole mukana.

Valmentaja Schmidin mukaan joukkueen ykköstähden olo oli jo maanantaina muutenkin parempi. Hän toivoo vielä, että Riiber pääsisi kisamaan ensi viikolla suurmäen kilpailuun ja joukkuekilpailuun. Schmidin mukaan he keskittyvät nyt siihen, että lajin ykkösnimi tuntisi olonsa täysin oireettomaksi ja testeistä tulisi negatiivisia.

– Jos hän pääsee kilpailemaan, tulee erilainen kokemus hänelle. Riiberistä tulee vähän altavastaaja. En usko, että kukaan odottaa häneltä 100-prosenttista suoritusta pitkän eristyksen jälkeen, Schmid sanoo.

Jarl Magnus Riiber Seefeldin maailmancupissa maalissa.
Nähdäänkö Jarl Magnus Riiberiä kilpailemassa lainkaan olympialaisissa? Kuva: Getty Images

Rivien välistä on kuitenkin luettavissa, että norjalaistähti ei enää välttämättä kisaa Pekingin olympialaisissa, vaikka toki sitä yritetään edelleen. Espen Björnstad kertoo Riiberin olevan tilanteeseen nähden hyvillä mielin.

– Hän yrittää tehdä täällä sen, minkä pystyy. Uskon, että hän yrittää valmistautua henkisesti olympialaisten jälkeisiin maailmancupin kisoihin. Hän tietää pystyvänsä kuitenkin kilpailemaan olympialaisten jälkeen. Hän varmasti yrittää tehdä kaikkensa, jotta saa takaisin (maailmancupin kokonaiskilpailun johtajan) keltaisen liivin, Björnstad paljastaa keskusteluista Riiberin kanssa.

Viime vuosina yhdistetyn maailmancupia hallinnut Riiber on tällä hetkellä kiertueella poikkeuksellisessa tilanteessa. Norjalaistähti jätti ennen olympialaisia maailmancupin kisoja väliin, jotta olisi iskussa kauden pääkisoissa.

Samalla Riiber putosi kokonaistilanteessa Johannes Lamparterin taakse. Riiber on nyt 147 pistettä perässä itävaltalaista.

Vapautunut olo hiljalleen

Norjan mediatapaamisessa ei ollut kilpailevasta nelikosta paikalla Jörgen Gråbak, joka oli vielä viimeistä päivää tulkittu lähikontaktiksi. Testit ovat olleet kuitenkin negatiiviset. Sääntöjen mukaan hän ei vain saa poistua huoneestaan muualle kuin treeneihin tai kilpailuihin. Valmentaja Schmidin mukaan hän on päässyt harjoittelemaan ja valmistautumaan normaalisti keskiviikon kilpailuun.

Gråbak oli ykkönen Seefeldissä viimeisessä maailmancupin kilpailussa ennen olympialaisia.

Muut urheilijat kuin Gråbak vaikuttavat kisakylässä joka tapauksessa kovin vapautuneilta, vaikka draamaa on riittänyt. He muistavat aina vastaustensa lopuksi kiitellä aikaista tuloa.

Samaa sanoo valmentaja Schmid. Urheilijat ovat valmentajan mukaan rentoutuneet sunnuntain ensimmäisen harjoituksen jälkeen.

– Onneksi tulimme tänne ajoissa. Ongelmia oli niille päiville, joille emme muutenkaan suunnitelleet kovia harjoituksia, Schmid toteaa helpottuneeseen sävyyn.

Ilkka Herolalle menestyspaineita

Norjalaisurheilijat kertovat tavoittelevansa mitalisijoja olympialaisissa. Heistä Espen Björnstad nostaa Ylelle pyytämättäkin kisojen menestyjäehdokkaaksi Ilkka Herolan.

– Olemme nähneet viikonlopun kovat maastohiihtokilpailut. Uskon, että hiihto-olosuhteet sopivat Ilkalle, Björnstad toteaa.

– Ennen kauden alkua uskoin, että Ilkka on yksi haastajista maailmancupin kokonaiskilpailun voittotaistossa. Uskon, että Ilkka on aika vahva nyt olympialaisissa. Hän oli aika hyvä maanantain harjoituksissa.

Myös muut maajoukkueen jäsenet uskovat, että keskiviikkona Herola voi olla vaikea pala purtavaksi. Lajipäällikkö Stuan uskoo, että keskiviikon kilpailusta tulee hiihtokilpailu.

– Olen aika varma, että Ilkka on yksi suurimmista suosikeista normaalimäkeen. Hän on parantanut myös suurmäessä. Uskon, että Ilkkaa on vaikeaa päihittää molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa, Stuan sanoo ja onnittelee samalla suomalaisia mitalitilin avaamisesta.

Sen teki Herolan seuratoveri Iivo Niskanen sunnuntaina maastohiihdon puolella yhdistelmähiihdossa.

– Jos Ilkka on fiksu hiihto-osuudella, hän on todella vaarallinen. Uskon, että myös Iivo Niskasen pronssi tuo lisämotivaatiota Ilkalle.

Ilkka Herola Seefeldin maailmancupissa maalissa.
Norjalaiset hehkuttivat Ilkka Herolaa maasta taivaisiin kaksi päivää ennen olympialaisten alkua. Kuva: Getty Images

Yhdistetyn koronatapausten mukaan maailmancupin kokonaiskilpailun seitsemästä parhaasta neljä puuttuu lähtöviivalla. Siksi kilpailusta uskotaan myös normaalia tasaisempaa ja avoimempaa.

– Korkeus, tuuli ja kylmä tekevät tästä vaikeampaa. Uskon, että normaalimäestä tulee hyvien hiihtäjien kilpailu, kuten Herolan, Vinzenz Geigerin ja meidän Jörgenin. Tulee varmasti mielenkiintoista, viidenneksi Seefeldin olympiakenraalissa yltänyt Jens Luråås Oftebro kuvailee.

Oman jännitysmomenttinsa luo kuitenkin mäki. Siitä ei ole ollut kenelläkään ennen harjoituksia mitään kokemusta. Oikutteleva tuuli voi häiritä hyppääjiä. Norjan päävalmentaja Schmid muistuttaakin, että Herolan tai kenen tahansa muun pitää edelleen onnistua mäessä.

Espen Andersen on kuitenkin nähnyt, että Herola on hypännyt harjoituksissa hyvin.

– Hitaat olosuhteet sopivat hänelle maastohiihdossa. Ilkan hyppääminen oli hyvää viimeisessä maailmancupissa ja ookoota sunnuntain harjoituksissa. Ilkka on vaarallinen mies kaikille. Kun Jarl ei ole mukana, Ilkka voi olla mahdollinen voittaja, Andersen sanoo.

Norjakaan ei ole kuitenkaan takaiskuista huolimatta helpolla luovuttamassa taistelua kultamitaleista, vaikka röyhistellen mahtimaa ei ole lähdössä olympialaisiin.

– Uskon, että meillä on neljä urheilijaa, jotka voivat hyvänä päivänä taistella mitalista. Mielestäni meidän pitää muuttaa ajattelutapaa selvästä suosikkiasemasta vähän pienempiin odotuksiin. Se voisi rentouttaa myös jätkiä, valmentaja Schmid päättää.

Lue myös:

Ylilääkärin mukaan Marko Anttilaa pidetään eristyksessä ilman lääketieteellistä perustetta, Jukka Jalonen raivoissaan: "Tässä rikotaan ihmisoikeuksia"

Suomalaisvalmentaja ihmettelee Pekingin koronatestausta – "Toisesta laboratoriosta terveen paperit ja toisesta, että kuuluisi sairaalahoitoon"

Kommentti: Pekingin talviolympialaisten pahin koronapainajainen toteutui, tällaista ei saa tapahtua enää koskaan

Korona kahlitsee yhdistetyn tähtiä, Janne Ahonen harmittelee Ilkka Herolan saamaa kilpailuetua: "Ei toivoisi tapahtuvan tällä tavalla"

Iso takaisku Norjalle olympialaisissa! Yhdistetyn supertähti Riiberillä positiivinen koronatestitulos – "Kultamitali on teidän"

Suosittelemme