Hyppää sisältöön

Hillan siemenestä löydettiin lupaava yhdiste sairaalabakteereja vastaan

Hillan siemenen kuoresta löytyneestä yhdisteestä voi tulla sairaalabakteerien kukistaja. Yhdisteet tehoavat koeputkessa sairaalabakteereja vastaan yksinään ja yhdessä antibioottien kanssa.

Hillan siemenen kuoresta eristetyissä yhdisteissä, ellagitanniineissa, on merkittävä antimikrobinen teho. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Jyri Tynkkynen

Hillan siemenen kuoresta on löytynyt yhdiste, josta voi tulla lääke vaarallisia sairaalabakteereja vastaan. Tällainen antibiooteille vastustuskykyinen sairaalabakteeri on muun muassa MRSA (siirryt toiseen palveluun).

Hillan kuorta on tutkittu laajassa hankkeessa, jossa olivat mukana HUS, VTT ja Turun yliopisto sekä espanjalaiset Hospital Universitario Principe de Astúrias -sairaala ja Fundación Jiménez Díaz -tutkimuslaitos.

Tutkimuksessa tarkasteltiin hillan marjoista eristettyjen yhdisteiden tehoa haavainfektioita aiheuttavia mikrobeja vastaan. Siinä selvisi, että hillan siemenen kuoresta eristetyissä yhdisteissä, ellagitanniineissa, on merkittävä antimikrobinen teho.

Tutkimuksessa selvisi, että hillan kuoresta löytyvät yhdisteet tehoavat antibiooteille vastustuskykyisiä sairaalabakteereja vastaan – ainakin laboratoriossa – sekä yksinään että yhdistettynä antibiootteihin.

Mikrobiologian asiantuntija, VTT:n johtava tutkija Hanna-Leena Alakomi sanoo, että tulos ei tullut yllätyksenä.

– Hilla on sellainen laji, missä on paljon fenolisia yhdisteitä, joilla tiedetään olevan hyödyllisiä ominaisuuksia.

Alakomi pitää mahdollisina käyttökohteina esimerkiksi leikkausta edeltävää ihon käsittelyä MRSA-bakteeria vastaan sekä vaikeiden haavainfektioiden hoitoa. Alakomin mukaan edessä on kuitenkin pitkä prosessi ennen kuin tällaista tuotetta päästään käyttämään sairaaloissa.

– Jatkokehityksessä on ehkä usean vuoden työ, että osoitetaan sen toimivuus ja että kaikki regulaatioon ja viranomaishyväksyntään liittyvät asiat on tehty.

"Tämä on hyvä uutinen"

VTT:llä on pitkät perinteet arktisten marjojen tieteellisestä tutkimuksesta. Se on jo aiemmin osoittanut marjojen sisältävän tehokkaita antimikrobisia yhdisteitä.

– Me olemme tutkineet muun muassa hillan ja sen lähisukulaisten marjoja. Lisäksi on tehty karpalon kanssa töitä. Oikeastaan aika monipuolisesti Suomen marjat ovat olleet tutkittavana eri näkökulmista, sekä luonnossa kasvavat että viljeltävät marjat.

Alakomi sanoo, että hillan siemenen kuoresta eristetyt ellagitanniinit tuntuvat lupaavilta jatkokehitystä varten.

– Se oli yksinään tehokas, ja se tehostaa myös antibioottien vaikutusta. Sitä kautta voidaan vähentää antibioottien käyttöä, mikä on hyvä uutinen.

Tutkimustulokset julkaistiin viime viikolla. Siitä on kirjoittanut ainakin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

KORJATTU 7.2. klo 16:36 Ellagitanniinit ovat antimikrobisia aineita eivätkä antibiootteja.

Lue lisää

Suomalaiset pienyritykset tähyävät Venäjän valtaville marjamaille – rajan takana odottaa suuri hillasaalis, josta käydään kauppaa resepteillä

Karpalo ja muut marjat antavat bakteereille kyytiä

Hillatuotekisan voitto kasvoseerumille

Suosittelemme sinulle