Hyppää sisältöön

Päätös Lappeenrannan sisäliikuntahallin paikasta syntyi kiistelyn jälkeen – Amiksen monttu sai valtuuston siunauksen hallin rakennuspaikkana

Lappeenrannan kaupunki aloittaa sisäliikuntahallin rakentamisen Amiksen monttuun. Tekonurmea siirretään Arboretumin suuntaan, jotta halli mahtuu alueelle.

Lappeenrantaan suunnitteilla olevan sisäliikuntahallin havainnekuvassa pääsisäänkäynti.
Lappeenrantaan suunnitteilla olevan sisäliikuntahallin havainnekuvassa pääsisäänkäynti. Kuva: ALA Arkkitehdit
Antje Tolpo

Lappeenrannan valtuusto on hyväksynyt sisäliikuntahallin sijoittamisen Amiksen kentälle. Valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa uuden sisäliikuntahallin rakentamisen Amiksen kentälle sekä lämmitettävän jalkapallokentän uusimisen.

Uuden sisäliikuntahallin mahdollistavan kaavan hyväksyminen ei ollut Lappeenrannan valtuustolle helppoa. Päätöstä edelsi vajaan tunnin mittainen keskustelu.

Heikki Järvenpää (kok.) avasi keskustelun tekemällä muutosesityksen, jonka mukaan kaava olisi palautettava uudelleenkäsittelyyn. Käytännössä esitys olisi tarkoittanut valtuuston aiemmin tekemän päätöksen kumoamista.

Järvenpään esitystä kannattaneiden valtuutettujen puheenvuoroissa kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, että Amiksen kenttä rakennuspaikkana vähentäisi viereisen puulajipuiston eheyttä ja sen arvoa kaupunkikuvan näkökulmasta.

Kaavan hyväksymistä kannattaneet valtuutetut pitivät tärkeänä, ettei sisäliikuntahallin rakentaminen enää viivästyisi. Samoin valtuutetut muistuttivat, että sijoituspaikasta oli jo tehty päätös valtuustossa.

Päätös hallin rakentamisen mahdollistavan kaavan hyväksymisestä syntyi äänin 34–17.

Valtuusto nuiji päätöksen rakennuspaikasta jo joulukuussa

Varsinainen keskustelu hallin sijoituspaikasta käytiin valtuustossa joulukuun 13. päivän kokouksessa. Tuolloin valtuusto päätti äänestysten jälkeen, että sisäliikuntahallin suunnittelu jatkuu ammattikoulun viereisellä kentällä, niin sanotussa Amiksen montussa.

Sen jälkeen kaupungin virkakoneisto oli viimeistellyt kaavaluonnoksen ja se asetettiin vuoden alussa nähtäväksi. Kaupunki sai luonnoksesta kuusi lausuntoa ja kolme muistutusta.

Nyt valtuuston oli määrä päättää ainoastaan rakentamisen mahdollistavan kaavan hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Valtuutettujen puheenvuoroissa päädyttiin kuitenkin pohtimaan monia muitakin hallin sijoittamiseen liittyviä näkökulmia puheenjohtaja Sanna Koskenrannan (sdp) toistuvista kehotuksista huolimatta

Lappeenrannan valtuusto piti kokouksen etäyhteyksillä. Yhteyden huono laatu aiheutti katkoja kokouksen etenemiseen.

Valitus viivästyttää rakentamisen aloittamista

Ainakin kaksi sisäliikuntahallin sijoituspaikkaa kritisoivaa ryhmää on jo etukäteen ilmoittanut valittavansa päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitus on tehtävä 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun valtuuston nyt tekemä päätös julkaistaan kaupungin verkkosivulla.

Jos valituksia ei kuukauden kuluessa tehdä, kaava tulee lainvoimaiseksi ja aluetta voi alkaa muokata suunnitelman mukaisesti.

– Valitamme vuorenvarmasti, sanoo sisäliikuntahallin paikkaa vastustavaa yhdistystä edustava Klaus Pelkonen. Lappeenrannan muuttuva kaupunkikuva ry:ssä hallin sijoittamista Amiksen kentälle vastustaa muun muassa ryhmä eläkkeelle siirtyneitä kaupungin virkamiehiä.

Pelkosen mukaan yhdistyksellä on riittävät perusteet valituksen tekemiseen. Hallinto-oikeudessa on mahdollista selvittää ainoastaan sitä, onko kaavapäätös syntynyt lain mukaisesti.

– Lainvastaisuutta on tapahtunut erityisesti hankkeen alkuvaiheessa, siinä miten prosessi on aloitettu, Pelkonen sanoo.

Myös puulajipuiston pienentämistä vastustava ryhmä aikoo valittaa päätöksestä.

Aluksi rakennuspaikasta sovittiin yksimielisesti

Alunperin päätös sisäliikuntahallin rakentamisesta Amiksen monttuun tehtiin jo yli vuosi sitten. Puolitoista vuotta sitten lokakuussa Lappeenrannan silloinen valtuusto oli yksimielinen sisäliikuntahallin rakentamispaikasta.

Päätöksen mukaan Amiksen lämmitettävä tekonurmikenttä puretaan ja siirretään nykyiseltä paikaltaan itään, Lauritsalan suuntaan. Samalla osa nykyisestä Arboretumin puistoalueesta otetaan kentän käyttöön.

Tuolloin ajatus oli, että rakentaminen pääsee alkamaan vuoden 2022 aikana. Hallin rakentamisen hinnaksi oli laskettu viisi miljoonaa euroa.

Alkuperäinen päätös alkoi mutkistua, kun kustannusarvio nousi viidestä miljoonasta lähes 12 miljoonaan euroon. Lisäksi julkisuuteen tuotiin kriittisiä mielipiteitä hallin vaikutuksesta kaupunkikuvaan.

Artikkelia muokattu klo 20.32: korjattu joulukuisen valtuuston kokouksen äänestystuloksesta kertova kohta.

Voit keskustella sisäliikuntahallin sijoittamisesta Amiksen kentälle huomiseen 8.2. klo 23.

Suosittelemme sinulle