Useat kansainväliset tutkimukset ovat nyt todistamassa sen, minkä monet ovat huomanneet omassa elämässään: koronarokote voi sotkea kuukautiskiertoa.
Yksi kuukautishäiriöistä kärsinyt on 22-vuotias Henna. Hän ei halua kertoa intiimejä terveysasioitaan koko nimellään.
Muuten perusterveen Hennan kuukautiset ovat aina olleet runsaat ja kivuliaat. Siihen löytyi avuksi ehkäisykapseli, joka vei kuukautiset käytännössä kokonaan pois. Kunnes Henna otti koronarokotteen.
– Ensimmäisestä rokotteesta tuli kahden viikon vuoto. Olin ällistynyt: minulla ei ole ollut pariin vuoteen kuukautisia lainkaan, ja sitten yhtäkkiä alkoikin tälläinen vuoto. Olin ihan, että mikä homma tämä on, Henna kertaa.
Toisenkin rokotteen Henna kävi hakemassa, ja siitä nousi kuume ja tuli kipeä olo pariksi päiväksi. Kuukautishäiriöitä ei toisesta kuitenkaan enää tullut. Ystävien kanssa jutellessa on kuitenkin ilmennyt, että vuotohäiriöitä on ollut muillakin.
– On esimerkiksi on ollut vuosikausia ihan säännölliset menkat, ja sitten ensimmäisen tai toisen rokotteen jälkeen onkin mennyt yhtäkkiä jopa kolme kuukautta, ettei menkkoja ole tullut ollenkaan.
Hennaa helpotti tieto, että muillakin oli ollut vuotohäiriöitä.
– Pitääkö näistä oireista kuulla oikeasti jostain puskaradiosta! Ärsyttää, että miksi näistä ei voi julkisesti puhua. Että rokote voi aiheuttaa muutakin kuin vain kuumetta ja väsymystä, Henna puuskahtaa.
Taustaselvittelyssä kuulimme Hennan lisäksi useita muitakin henkilöitä, jotka ovat kokeneet vuotohäiriöitä; esimerkiksi hormonikierukan käyttäjiä, joilla vuoto on tullut yllättäen rokotteen jälkeen. Osalla taas vuoto oli ollut poikkeuksellisen runsasta ja kivuliasta. Joillain oireet ovat jatkuneet pidempäänkin.
Rokotuksien haittavaikutuksia kirjaavaan Fimeaan (siirryt toiseen palveluun) on jätetty muutamia satoja haittavaikutusilmoituksia kuukautiskierron häiriöistä koronarokotuksen yhteydessä. Niitä ovat muun muassa runsaampi vuoto, kivuliaammat kuukautiset, muutokset kierron pituudessa tai kuukautisten poisjäänti.
Britanniassa ilmoituksia vuotohäiriöistä (siirryt toiseen palveluun)on tehty yli 30 000, mutta ongelmana raporteissa on se, että kaikkia ei voida kiistattomasti yhdistää rokotteeseen.
Kierto piteni päivällä
Viime kuukausina maailmalla on kuitenkin julkaistu tutkimuksia, joissa kuukautishäiriöitä koronarokotteiden jälkeen on kartoitettu tarkoilla menetelmillä.
Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun)analysoitiin tuhansien naisten kuukautiskiertoa. Iältään 18–45-vuotiaista osallistujista noin 2 400 oli rokotettuja ja 1 550 oli rokottamattomia. Tutkimukseen hyväksytyt eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.
Tutkittavat seurasivat kuukautiskiertoaan kuuden kierron ajan, rokotetut sekä ennen että jälkeen rokotuksen. Tutkimuksessa ilmeni, että monilla rokotteen saaneista naisista kuukautiskierto pidentyi vajaalla päivällä.
Sen sijaan vuodon määrässä ei tutkimuksessa havaittu merkittäviä muutoksia. Häiriöitä havaittiin sekä mRNA- että adenovirusrokotteiden jälkeen. Rokottamattomilla kuukautisissa ei ollut muutoksia.
Norjassa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) puolestaan noin 6 000 naista vastasi kyselyyn kuukautisistaan. Kyselyssä ilmeni, että noin 14–15 prosenttia vastaajista oli kokenut voimakkaampaa vuotoa ensimmäisen tai toisen rokotteen jälkeen.
Norjalaistutkimus on vielä vertaisarvioimaton, mutta se on osa suurempaa, meneillään olevaa tutkimusta, jossa Norjan kansanterveyslaitos kartoittaa noin 60 000 naisen kuukautiskiertoa ja koronarokotuksia.
Muutokset eivät ole pitkäaikaisia
– Osalle naisista rokotteet voivat todella aiheuttaa lyhytaikaisia, ohimeneviä kuukautiskierron häiriöitä, sanoo synnytys- ja naistentautien professori, lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi Piltonen Oulun yliopistosta.
Piltonen kuitenkin huomauttaa, että asiasta tiedetään vieläkin todella vähän.
– Lopputulemana voisi ajatella, että naiset voivat olla huojentuneita siinä mielessä, että mitään isompia ja pitkäaikaisia muutoksia ei kuitenkaan ole tutkimuksissa raportoitu.
Piltonen ymmärtää huolen ja pitää hyvänä sitä, että naiset ovat itse nostaneet esiin keskustelua. Hän arvostelee sitä, että rokotetutkimuksissa ei alun perin ole otettu huomioon kuukautiskierron muutoksia yhtenä mahdollisena sivuvaikutuksena.
Tietoa on ollut asiasta kovin vähän ja jotkut ammattilaiset ovat voineet sitä vähätelläkin. Edes terveydenhuollon henkilökunnalla ei välttämättä ole ollut tietoa kuukautiskierron mahdollisista häiriöistä.
– Kun menin ottamaan toista rokotetta, rokottajat kysyivät, tuliko ensimmäisestä oireita. Sanoin, että itse asiassa tuli vuotohäiriöitä. He ihmettelivät että ai jaa, oletko kuullut että muilla olisi ollut. Minä ajattelin, että eivätkö edes rokottajat itse tiedä, mitä kaikkia oireita voi tulla, hämmästelee Henna.
Kuukautisiin vaikuttaa moni seikka
Kuukautishäiriöt ovat tietysti hyvin yleisiä ihan normaalistikin, ja kiertoon voi vaikuttaa moni muukin asia.
– Korona on lisännyt selvästi naisten stressiä, hankaluuksia järjestellä yksityiselämää, työasioita ja perheiden elämää, ja arkeen on tullut uutta hankaluutta. Senkin on osoitettu aiheuttavan kuukautiskierron häiriöitä, muistuttaa Piltonen.
Jotkut lääkärit ovat jopa sanoneet, että itse rokottamisen aiheuttama pelko voisi aiheuttaa häiriöitä. Mutta esimerkiksi Henna ei pystynyt osoittamaan mitään muuta selittävää tekijää.
– Ei olleet stressitasot nousseet, en edes miettinyt mitä oireita koronarokotteesta voisi tulla. Ei ollut mitään sellaista, että olisin osannut odottaa, että tälläinen tulisi ja sitten tuli. Mikään elämäntilanne ei muuttunut, ei mitkään asiat töissä, ei ollut mitään mikä voisi vaikuttaa, ei lääkityksiä tai vastaavaa, eikä mitään muutakaan mikä voisi sitä selittää kuin se rokote.
Myös Piltonen vahvistaa, että kyse on aidosta vaivasta. Huoleen ei ole vastattu.
– Kysessä ei ole mikään uskon asia, vaan jotkut ovat kokeneet ihan todellisia kuukautiskierron häiriötä. Osa niistä on tutkimuksissa pystytty myös liittämään rokotukseen. Onneksi ne vaikuttavat olevan hyvin lyhytaikaisia ja ohimeneviä, eikä ole mitään näyttöä siitä, että ne vaikuttaisivat naisten hedelmällisyyteen tai lisääntymisterveyteen.
Hedelmällisyyteen ei vaikutusta
Hennakin on pohtinut sitä, mitä rokote voi aiheuttaa hedelmällisyydelle.
– Vähän nostaa varpailleen, että mitä siinä rokotteessa on, mikä saa naisten kuukautiskierron ihan sekaisin. Minä onneksi selvisin helpolla. Minusta se on oikeasti huolestuttavaa, jos on ollut pitkään säännölliset kuukautiset niin sitten ne jäävätkin pois.
– Voiko tulla esimerkiksi lapsettomuutta, tai jos on pitkäaikaisempia häiriöitä, että kuinka kauan ne kestää, Henna jatkaa pohdintaa.
Useat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että esimerkiksi raskaaksi tulemisessa tai hedelmöityshoitojen onnistumisessa ei ole ollut minkäänlaisia muutoksia rokotteista huolimatta.
– Hedelmällisyyteen ei ole osoitettu olevan vaikutusta. Jos mitään sellaista olisi tullut ilmi, niin rokotteiden suositukset olisivat muuttuneet sen myötä, Piltonen vakuuttaa.
Jos raskaus alkaa, rokotteet olisi hyvä ottaa, sillä raskaana olevat ovat THL:n mukaan riskiryhmässä koronan suhteen. (siirryt toiseen palveluun)
Piltonen muistuttaa, että mikäli vuotohäiriöt jatkuvat, on syytä käydä tutkimuksissa.
– Vuotohäiriöt uutena ja jatkuvana vaivana pitää aina selvittää. Elämää on koronan ja rokotteiden ulkopuolellakin. Vuotohäiriöt ovat erittäin yleisiä ilman rokotteitakin.
Oletko sinä havainnut vuotohäiriöitä koronarokotteen jälkeen? Mikä rokotteessa mietityttää? Voit keskustella uutisesta 10.2. kello 23:een saakka.
Korjaus 10.2. kello 12.25: Poistettu lause, jossa kerrottiin 10% tutkituista saaneen pidempiä kuukautishäiriöitä. Kyseessä oli tutkimuksen alaryhmä, ei kokonaismäärä tutkituista.
Lue myös: