Hyppää sisältöön

Mitä sisäliikuntahallista tiedetään nyt? Lue tästä vastaukset viiteen kysymykseen joko lyhyesti tai pitkästi

Lappeenrannan valtuusto hyväksyi maanantai-iltana sisäliikuntahallin alueen kaavamuutoksen. Kokosimme vastaukset viiteen kysymykseen hallista ja sen rakentamisesta.

Lappeenrantaan suunnitteilla olevan sisäliikuntahallin havainnekuvassa sisäradalla juoksijoita.
Vs. liikuntajohtaja Petri Ruotsalainen Lappeenrannan kaupungilta kertoo, miten sisäliikuntahalli ja kaupunkilaisten urheiluinnostus sijoittuvat Suomen mittapuulla. Videon aloituskuva on ALA Arkkitehtien havainnekuva.
Ilona Pesu

1. Mitä Lappeenrannan sisäliikuntahallissa voi tehdä?

Lyhyt vastaus: Hallissa voi harjoitella useita lajeja sekä järjestää urheilu- ja muita tapahtumia.

Pidempi vastaus: Lappeenrannan vs. liikuntajohtaja Petri Ruotsalainen kertoo, että lämpimän hallin on tarkoitus palvella monipuolisesti eri lajeja. Etenkin yleisurheilijoiden talviharjoitteluolosuhteet paranevat.

Halliin tulee esimerkiksi 200 metriä pitkä kiertävä juoksurata, neliratainen 90 metrin juoksusuora sekä suorituspaikat pituushyppyä, kolmiloikkaa, korkeushyppyä ja seiväshyppyä sekä yleisurheilun heittolajeja varten.

Hallin keskiosaan mahtuu esimerkiksi kolme täysimittaista salibandykenttää. Hallissa voi harjoitella myös vaikkapa pesäpallolyöntejä pressuun. Täysimittaista pesäpallokenttää halliin ei mahdu.

Urheilun lisäksi sisäliikuntahalli taipuu myös muiden tapahtumien järjestämiseen.

2. Saako halliin mennä treenaamaan kuka vain?

Lyhyt vastaus: Kyllä.

Pidempi vastaus: Sisäliikuntahalli toimii samalla periaattella kuin esimerkiksi urheilutalo ja uimahalli. Harjoittelemaan siis pääsee maksua vastaan, vaikkei urheiluseuraan kuuluisikaan. Harjoitteluhinnastoa ei vielä ole.

3. Millaisia tapahtumia sisäliikuntahallissa voi järjestää?

Lyhyt vastaus: Esimerkiksi yleisurheilun hallikisoja, e-urheilu- ja salibandyturnauksia, messuja sekä kesäleiritoimintaa.

Pidempi vastaus: Itsestäänselvä vastaus ovat yleisurheilun hallikilpailut sekä salibandyn muiden palloilulajien turnaukset ja ottelut. Yleisurheilun SM-hallikilpailuja on Petri Ruotsalaisen mukaan jo lupailtu Lappeenrantaan, jos kaupunkiin saadaan halli.

– Halli tietenkin muotoutuu tilanteen mukaan. Tänne voidaan tuoda vaikka messu-, konsertti- ja e-urheilutapahtumia, Ruotsalainen listaa.

Hallin maksimihenkilömäärää ei vielä tiedetä, mutta se lienee useita tuhansia. Yleisurheilukäytössä halliin mahtuu noin 500 katsojaa niin sanottuihin teleskooppikatsomoihin. E-urheilutapahtumaan voidaan sijoittaa noin tuhat suorituspaikkaa.

4. Milloin sisäliikuntahalli on valmis?

Lyhyt vastaus: Tätä ei vielä tiedetä.

Pitkä vastaus: Valmistumisen ajankohtaa ei vielä tiedetä, ja myös rakennustöiden alkamisaika on toistaiseksi avoin.

Vaikka kaikki etenisi nopeimmalla mahdollisella tavalla, vs. liikuntajohtaja Ruotsalainen ei usko rakentamisen alkavan vielä tänä vuonna.

– Jos se [asemakaava] saisi lainvoimaisuuden, alkaisi hankkeen tarkempi suunnittelu ja kilpailutuksen käynnistäminen. Ennen hallin rakentamista pitäisi myös tehdä lämmitettävän Amiksen kentän työt, Ruotsalainen sanoo.

5. Mistä hallin rakentaminen on kiinni?

Lyhyt vastaus: Mahdollisista valituksista ja rahasta.

Pitkä vastaus: Tällä hetkellä odotetaan tietoa siitä, saako valtuuston maanantaina hyväksymä asemakaavan muutos lainvoiman vai valittaako joku päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

30 päivän valitusaika alkaa, kun päätös on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Käytännössä valitusaika jatkunee maaliskuun puoliväliin asti.

Ennakkotietojen mukaan ainakin muutama taho aikoo valittaa päätöksestä. Jos ja kun valituksia tehdään, Amiksen kenttä on rakennuskiellossa niin kauan, että hallinto-oikeus on käsitellyt valitukset. Käytännössä tähän voi kulua noin vuosi.

Myös sisäliikuntahallin rahoitukseen liittyy kysymysmerkkejä. Jos kaavasta valitetaan hallinto-oikeuteen, sisäliikuntahalli ei voi saada 750 000 euron valtionavustusta vuodelle 2022.

Avustusta voi hakea myös myöhemmin, mutta rahoista kilpailee lähivuosina moni muukin liikuntapaikka.

Lue lisää avustuksista: Lappeenrannan sisäliikuntahalli pääsi mukaan liikuntapaikkojen avustussuunnitelmaan – jääpallohalli ei ehtinyt mukaan, mutta aikoo silti hakea avustusta

Aiheesta laajemmin striimissä

Sisäliikuntahallista keskusteliin myös Yle Areenassa suorassa lähetyksessä tiistaina 8. helmikuuta.

Toimittaja Sirkka Haverisen luotsaaman keskustelun voi katsoa tallenteena alta. Lähetyksessä ovat mukana vs. liikuntajohtaja Petri Ruotsalainen, Kimpisen yläkoulun liikunnan lehtori Jussi Huhtala ja sekä tapahtumatoiminnan koordinaattori Teemu Myyryläinen.

Video on tallenne suorasta lähetyksestä Yle Areenassa 8.2.2022 klo 12.15.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 9.2. klo 23.00 asti.

Lue lisää:

Päätös Lappeenrannan sisäliikuntahallin paikasta syntyi kiistelyn jälkeen – Amiksen monttu sai valtuuston siunauksen hallin rakennuspaikkana

Sisäliikuntahallin kaava etenee Lappeenrannan kaupunginvaltuustoon – kaavasta tehtiin yhdeksän kannanottoa

Sisäliikuntahallin valmistelu Amiksen monttuun jatkuu – Lappeenrannan kaupunginvaltuusto kävi hallista vilkasta keskustelua

Lappeenrannan sisäliikuntahallin kipukohdat: tästä on kyse vuosia vatvotussa hankkeessa, jonka toteutus on jälleen vaarassa karata tulevaisuuteen

Lappeenrannan valtuusto yksimielinen: Sisäliikuntahalli rakennetaan ammattiopiston tekonurmelle vuonna 2022

Suosittelemme sinulle