Hyppää sisältöön

Perheiden äkkiryntäys yllätti Nurmijärven – päiväkoti saattaa sijaita yli 20 kilometrin päässä

Syynä pitkiin päiväkotimatkoihin on yhtäkkiä kasvanut alle kolmivuotiaiden lasten määrä ja hoitajapula. Kunnassa etsitään ratkaisua ongelmaan yksityisistä päiväkodeista.

Päiväkotilapset pitävät toisiaan kädestä kiinni.
Kaikille lapsille löytyy kuitenkin edelleen Nurmijärveltä hoitopaikka. Kuvituskuva. Kuva: Emilia Malin / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nurmijärvellä on poikkeuksellisen tiukka tilanne varhaiskasvatuksen hoitopaikoissa.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kunta kykenee osoittamaan perheille lapsen tulevan päivähoitopaikan vasta alle kuukausi ennen vanhemman töihin paluuta.

– Paikkakunnalle on muuttanut paljon perheitä, joissa on runsaasti alle kolmivuotiaita. Sen ikäinen vie noin kaksi paikkaa suhteessa vanhempiin lapsiin, kertoo sivistysjohtaja Tiina Hirvonen.

Päiväkoti saattaa sijaita hyvin kaukana kotoa. Osa vanhemmista joutuu kuljettamaan jälkikasvunsa hoitoon esimerkiksi Rajamäeltä kahdeksan kilometrin päähän kirkonkylään tai Klaukkalaan peräti yli 20 kilometrin matkan.

– Rajamäellä hakuun tulleet tontit menivät kaupaksi yhdellä kertaa, kun aikaisemmin tahti on ollut hitaampaa. Sinne on tullut uusia lapsiperheitä, mikä on kunnan kannalta tosi positiivinen asia, mutta se toi meille haasteita varhaiskasvatuksen puolelle ja paikkojen saamiseen läheltä kotoa.

Jos lapsen joutuu kuljettamaan päiväkotiin kilometrien päähän kotoa, hoitopaikka pyritään järjestämään vanhempien työmatkan varrelta, sanoo sivistysjohtaja Hirvonen.

Nurmijärvi hakee ratkaisua paikkapulaan yksityisistä päiväkodeista

Myös pula varhaiskasvatuksen henkilöstöstä pahentaa tilannetta. Klaukkalassa sijaitsevaan uuteen yksityiseen päiväkotiin ei voida sivistysjohtaja Hirvosen mukaan ottaa täyttä määrää lapsia siksi, että hoitajia ja opettajia ei ole saatu palkattua tarpeeksi.

Lapsiperheiden palveluiden toimivuus on Hirvosen mukaan kunnalle erittäin tärkeä asia. Rajamäelle haetaan ratkaisua paikkapulaan Klaukkalan tapaan yksityisestä päiväkodista.

–Koska yksityinen puoli pystyy nopeammalla tahdilla rakentamaan uusia kiinteistöjä, käymme keskusteluja siitä, että saisimme Rajamäelle uuden yksityisen toimijan, joka saisi rakennettua uuden kiinteistön, mihin saataisiin lisää paikkoja.

Nurmijärven sivistysjohtaja arvioi uuden yksityisen päiväkodin palvelevan alueen perheitä aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Myös Helsingissä pienellä osalla perheistä oli muutama vuosi sitten jopa yli tunnin päiväkotimatkoja. Suurella osalla varhaiskasvatuksessa päiväkoti kuitenkin sijaitsi Helsingissä kävelyetäisyydellä, keskimäärin 1,1 kilometrin päässä kotoa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 10.2.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Helsinki siirsi museoista ja kirjastoista työntekijöitä päiväkoteihin, seurasi älähdys – kysyimme, miten kaupunki vastaa huoleen turvallisuudesta

Suosittelemme