Hyppää sisältöön

Tutkija selittää, miksi Mika Niikon twiitti oli niin tyrmistyttävä: "Ajatteliko hän, että nyt suljetaan vain ovi Ukrainalta, kun käytännössä se myös sulkisi oven Suomelta"

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri sanoi A-studiossa, että puolueen taholta Mika Niikkoa ei painostettu eroamaan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan paikalta, mutta hänen kanssaan käytiin keskusteluja.

Kansanedustaja Mika Niikon (ps.) Ukraina-kommentti sulkisi Naton ovet Ukrainan lisäksi Suomelta ja Ruotsilta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak A-studiossa tiistaina.
Annette Blencowe,
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak selitti tiistai-illan A-studiossa, miksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) Ukrainaa käsittelevä twiitti oli Suomen ulkopoliittisen linjan vastainen.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomen ulkopoliittinen johto eli presidentti ja pääministeri ovat viime kuukausina ja vuosina pyrkineet paaluttamaan sitä, että Suomella täytyy olla oma mahdollisuus hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Naton oven on haluttu olevan auki Suomelle.

– Tämähän käytännössä oli sulkemassa ovea. En tiedä, ajatteliko Niikko, että nyt suljetaan vain ovi Ukrainalta, kun käytännössähän se myös sulkisi oven Suomelta, Ruotsilta ja muiltakin, Salonius-Pasternak selitti tiistain A-studiossa.

Niikko kirjoitti tiistaiaamuna Twitterissä, että Ranskan presidentin tai jonkun muun pitäisi sanoa suoraan, että Ukraina ei liity Natoon. Niikko poisti pian twiittinsä ja selitti sitä huolimattomuudella. Niikon kommentti herätti kuitenkin laajalti tyrmistyneitä reaktioita ja Niikko ilmoitti lopulta luopuvansa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikasta.

Salonius-Pasternak ei usko, että Niikon twiitti on kuitenkaan haitannut Suomen asemaa kansainvälisessä politiikassa.

– Osittain, koska vastaus oli niin musertava, jos näin voi sanoa, kaikilta eri puoluepolitiikan laidoilta. En usko, että se Suomen positioon sinänsä vaikuttaa, Salonius-Pasternak sanoi.

A-studiossa vieraana ollut perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri sanoi pitävänsä Niikon kannanottoa varomattomana. Hänen mukaansa Niikkoa ei painostettu eroamaan.

– Ei ole sanottu, että sinun tulee erota, vaan on käyty hänen kanssaan keskusteluja. En itse ole, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja on käynyt ainakin, Meri kertoi.

Meri sanoi ymmärtävänsä Niikon ratkaisun, koska tämän olisi ollut vaikea enää toimia ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Voit katsoa koko tiistain A-studion täältä.

Lisää aiheesta:

Mika Niikko eroaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä Ukraina-tviitin vuoksi

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko selittää tyrmistyttänyttä Ukraina-tviittiään: "Muotoilin huolimattomasti"

Suosittelemme sinulle