Hyppää sisältöön

Kiimingin Vehmaansuolle perustettiin Pohjois-Pohjanmaan kymmenes Luonnonperintösäätion hankkima suojelualue, erikoisuutena on tikankontti

Luonnonsuojelualueen harvinaisuus on Pohjois-Suomen laajin tikankontti-kasvin esiintymä. Kasvi kuuluu orkidealajiin.

Tikankontti-kasvi kuuluu orkideoihin. Kuva: Seppo Kemppainen / Vastavalo

Pohjois-Pohjanmaalle on saatu kymmenes Luonnonperintösäätiön hankkima suojelualue. Oulun Kiimingin Vehmaansuolla näyttää olevan Pohjois-Suomen mittakaavassa jopa poikkeuksellisen runsas rauhoitetun tikankonttikasvin esiintymä.

Luonnonperintösäätiö osti 14 hehtaarin metsäkiinteistön loppuvuodesta. Alue sijaitsee Kiimingin kalkkialueella ja sen maaperä on sen vuoksi hyvin ravinteikasta. Siellä esiintyy paljon harvinaista kasvustoa.

Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen pitää orkideoihin kuuluvaa Kiimingin tikankontti-kasvin esiintymää harvinaisena.

– Sitä esiintyy Kuusamon Oulangalla ja Kemi-Tervolan alueilla, mutta Kiimingin kasviesiintymä on laajuudessaan erityinen, kertoo Auvinen.

Luonnonperintösäätiö selvittää ensi kesän aikana, miten alueen luonnontilan palautumista voidaan nopeuttaa ja lehtolajien elinolosuhteita parantaa.

Kiimingin lettosoiden Natura-alue yltää lähimmillään vain 200 metrin päähän vastikään suojelukäyttöön ostetusta alueesta. Vehmaansuon metsäkiinteistö on ollut aiemmin tavanomaisessa metsätalouskäytössä ja sitä on muun muassa ojitettu.

Luonnonperintösäätiö selvittää ensi kesän aikana, miten alueen luonnontilan palautumista voidaan nopeuttaa ja lehtolajien elinolosuhteita parantaa.

Vehmaansuo on Luonnonperintösäätiön 145. suojelualue koko Suomessa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle