Hyppää sisältöön

Lumen peittämä merijää sulaa, vaikka olisi pakkasta – koitui kahden moottorikelkkailijan kohtaloksi: "En suosittele jäällä liikkumista kenellekään"

Suomenlahden jäätilanne on huono. Merivartiosto ei suosittele Suomenlahden jäillä liikkumista lumisen ja tuulisen sään takia.

Rantamaisema lumipeitteen alla.
Suomenlahden jää on nyt petollinen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Heini Rautoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime päivinä lunta on tullut reilusti, ja tämä tekee jäällä liikkumisen vaaralliseksi.

– Tilanne on aika vaarallinen tällä hetkellä. Viikonlopun ja eilisen lumisade on tehnyt paksun lumipeitteen jällen ja painanut jäätä alaspäin. Lumi eristää pakkasen vaikutusta jäästä, ja syö jäätä molemmin puolin: vesi alta ja lumi päältä, sanoo meripelastusjohtaja Jyrki Lehto Suomenlahden merivartiostosta.

Moni saattaa ajatella, että viime päivien pakkasasteen tekevät jäätilanteesta hyvän. Mutta merivesi on muutenkin heikommin jäätyvää kuin makea vesi, ja lumivaippa toimii jään päällä eristeenä. Se myös hidastaa jäiden paksuuskasvua sekä piilottaa silmälle näkyvät vaaranpaikat.

Märkä lumi sulattaa siis jäätä päältäpäin, ja vesi alhaalta.

Meren jäällä menee moottorikelkka ja hiihtäjiä.
Kaunista, mutta petollista. Merivartiosto varoittaa lumen alla piilevästä heikosta jäästä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lumikerros estää myös jäällä liikkujoita näkemästä aukkopaikkoja, esimerkiksi virtauksia. Kovat tuuletkin rikkovat jäätä.

– En suosittele jäällä liikkumista. Jäälle kannattaa mennä vain paikoissa, jossa varmasti on vahvaa jäätä. Mutta myös sisäsaaristossa jää alkaa olla melko heikkoa, Lehto sanoo.

Pelastautumispuku on tarpeen

Meripelastustehtäviä on viime aikoina ollut muutamia. Esimerkiksi viime viikolla Kotkan Syväsalmessa moottorikelkka vajosi jään läpi mereen ja kaksi ihmistä menehtyi.

Moottorikelkalla Lehto ei lähtisi jäälle, jollei reitti ole täysin varma. Myös pilkkijöiden ja jalankulkijoiden kannattaa Lehdon mukaan tarkaan katsoa, missä liikkuvat, ja kellukkeita on otettava mukaan.

– Yleensä pilkkijöillä on varusteet kunnosa. Pelastautumispuku kannattaa nyt pitää päällä.

Pilkkikilpailuissa jääalue rajataan turvalliseksi

Haminan Tervasaaressa kokoontui keskiviikkoaamuna iso joukko pilkkijöitä Haminan kaupungin ja Haminan kalaveikkojen pilkkikiplailuun.

Jäällä liikkumisen turvallisuudesta on huolehdittu rajaamalla kilpailualue sopivaksi.

Pilkkijä luottaa kavereihin ja tuttuihin paikkoihin jäille lähtiessään
Haminan Tervasaaressa kokoontui helmikuisena keskiviikkoaamuna iso joukko pilkkijöitä. Kokenut pilkkijä Pirkko Lonka luottaa omiin ja kavereiden havaintoihin jään kestävyydessä.

Osallistuja Pirkko Lonka sanoo, että porukalla katsotaan jään kuntoa.

– Täytyy vaan porailla, niin näkee jään paksuuden. Tänä vuonna tilanne on ollut aika hyvä.

Artikkeli päivitettiin 9.2.2022 klo 13.35 lisäämällä osio pilkkikilpailuiden jääturvallisuudesta.

Suosittelemme