Hyppää sisältöön

Romu-Teslojen akuista halutaan rakentaa maanlaajuinen sähkövarasto – virtuaalinen jättiakku voisi tasata kulutuspiikkejä

Oulun kupeessa Muhoksella kehitetään vanhoista Teslan akuista hajautettuja energiavarastoja. Ajatuksena on varastoida sähköä järjestelmään, jossa akut on sijoitettu kiinteistöihin eri puolille maata.

Valkoisen suojatakkiin pukeutunut mies tutkii mittalaitteiden näyttöjä ja nojaa metallisen Teslan ajoakkua vasteb. tautslla tietokoneita.
Järjestelmäkehittäjä Perttu Aholan tutkittavana olevan pöydän kokoisen ajoakun sisältä löytyy yrityksen varsinainen kiinnostuksen kohde: 16 akkumodulia, joista yritys rakentaa uudenlaisia virran varastointijärjestelmiä.
Risto Degerman

Cactos Oy:n uutuuttaan hohtavissa tiloissa Muhoksen yrityskylässä on parhaillaan työn alla kolarissa vaurioituneen Teslan ajoakun purku ja muutostyö.

Yhtiön järjestelmäkehittäjä Perttu Ahola istuu puretun auton pohjasta irrotetun ison harmaanruskean akustolevyn ääressä ja asettelee mittausantureita akun johtoihin.

Kymmenisen vuotta vanhasta akkupaketista irrotetaan testauksen jälkeen sen sisällä olevat 16 akkumodulia. Niistä tulee uuden kiinteistökäyttöön rakennettavan sähkövaraston sydän.

Tuoreen startup-yrityksen visiossa yhdistyvät sähköautojen akkujen kierrätys, uusiutuvan energian tuotanto ja hajautetut energiajärjestelmät.

Hajautettu maanlaajuinen sähkövarasto

Cactos haluaa levittää eri puolille maata vanhoista ajoakuista rakennettuja akkupaketteja, joiden liittäminen toisiinsa tekisi niistä sähkön virtuaalisen suurvaraston.

– Idea on periaatteessa sama. Tässä vain akun osat on sijoitettu eri puolilla maata ja ne ovat yhteydessä toisiinsa pilvipalvelun välityksellä, kertoo toimitusjohtaja Oskari Jaakkola.

Se toimisi sen jälkeen kuten yksi maanlaajuinen jättiläisakku.

– Niitä voidaan virtuaalisessa mielessä ohjata aivan kuin yhtä suurta akkua, mutta niillä on sen lisäksi myös paikallinen tehtävä.

Avonainen pahvilaatikko, jossa metallin värisiä akun osia.
Ajoakun modulien jalostaminen uusiokäyttöön sähkövarastoissa tuplaa niiden käyttöiän. Cactoksen mukaan akut kestävät uudessa käytössään ainakin kymmenen vuotta. Kuva: Risto Degerman

Lue lisää: Sähköverkkoja tukevien suurten akustojen käyttö lisääntyy – Ylöjärven kokeilussa sähköt on turvattu jo kolmessa myrskyssä

Sinänsä sähkönkulutusta tasaavia akkuja on ollut käytössä jo vuosia eikä sähkön varastoiminen akkuihin ole uusi asia. Akkujen uusiokäyttökin on jo tuttua bisnestä. Yleensä niitä havitellaan kuitenkin niiden sisältämien metallien takia.

Cactos hankkii akkunsa Suomen lisäksi ulkomailta, sillä Suomessa sopivia Teslan akkuja on vielä melko vähän saatavissa. Periaatteessa muidenkin autonvalmistajien akkuja voitaisiin käyttää, mutta niissä tekniikka ja toteutus on erilainen.

– Tesla toi ensimmäisenä nämä ison kapasiteetin akut käyttöön ja ne soveltuvat parhaiten tähän meidän järjestelmään, kertoo Cactos Oy:n operatiivinen johtaja Veli-Erkki Ruotsalainen.

Virtuaaliakusto tasaa kulutuspiikkejä

Ensi kesänä Muhoksella on määrä valmistua Cactoksen ensimmäinen sähkövarasto. Niitä voidaan käyttää varavoimana, kulutushuippujen tasaajana sekä paikallisena sähkövirran tasiasen syötönvarmistajana.

– Lisäksi ne ovat mukana säätämässä Suomen sähköverkon taajuutta, joka mahdollistaa sitten esimerkiksi uusiutuvan energian tehokkaamman käytön, Jaakkola kertoo.

Sähkön varastoiminen huippukäyttöä varten silloin, kun kulutus on vähäisempää, pienentää myös sähköverkon muutospaineita, kun kulutus pysyy tasaisena läpi vuorokauden, kertoo Veli-Erkki Ruotsalainen.

Hän sanoo, että käytännössä kulutuksen tasaaminen tarkoittaa sitä, ettei sähkönsiirtoa tarvitse mitoittaa huippukulutuksen mukaan. Se säästää myös kustannuksia.

Ruotsalainen ottaa esimerkiksi yleistyvät sähköautot, joiden lataaminen nostaa kulutusta vain osan aikaa vuorokaudesta. Kun ladattavana on useita autoja kerrallaan ja samaan aikaan, myös sähköverkko kuormittu normaalia enemmän.

– Kun järjestelmä kompensoi kovia kulutuspiikkejä, silloin ei välttämättä tarvitse asentaa kiinteistöön uusia sähkölinjoja ja isompia sulakkeita, mikä voi olla todella kallis operaatio, Ruotsalainen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 11.2. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle