Hyppää sisältöön

Analyysi: Niikon kautta ulkoasiainvaliokunnassa leimasi vuotojen pelko – Halla-ahon linja Venäjää kohtaan näyttää jyrkältä

Surkea aluevaalitulos ja kurjat luvut Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa pakottivat perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran nopeisiin toimiin. Mika Niikon ulkopoliittisia sooloja puolue ei enää kestänyt, kirjoittaa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Mika Niikko riisuu kasvomaskinsa eduskunnan istuntosalissa.
Mika Niikko johti ulkoasiainvaliokuntaa kaksi ja puoli vuotta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pirjo Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Riikka Purra on ollut perussuomalaisten puheenjohtaja puolisen vuotta. Alku ei ole ollut helppo, vaikka Purra ja edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho olivat ainakin eduskunnassa tiivis työpari.

Perussuomalaisten menestys historian ensimmäisissä aluevaaleissa oli surkea eikä Ylen ensimmäinen valtakunnallinen kannatusmittaus palauttanut puoluetta kärkikaartiin. Purran johtama PS on kadottanut mahtinsa.

Mika Niikon valinta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi eduskuntavaalien jälkeen kesällä 2019 oli yllätys kaikille, ilmeisesti Niikolle itselleenkin. Hänen kerrotaan sanoneen useaan kertaan, ettei hän paikalle halunnut.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus on kuitenkin tehtävä, jota ei voi tehdä vastentahtoisesti tai puolivaloilla. Valiokunnan painoarvo on suuri jo normaalioissa, mutta erityinen nykyisen kaltaisen kansainvälisen konflikin aikana.

Esimerkiksi tänään keskiviikkona valiokunta kokoontui eduskunnan turvatiloissa, kameroiden ulottumattomissa, monen lukittavan oven takana huoneessa, johon ei saanut tuoda yhtään kännykkää tai muuta tietoteknistä laitetta. Käsiteltävät asiat kun eivät saaneet mennä yksillekään ylimääräisille korville.

Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Presidentti Sauli Niinistö on halunnut alleviivata eduskunnan painoarvoa. Käytännössä sitä on toteutettu ulkoasiainvaliokunnan ja presidentin yhteistapaamisin.

Näissä tapaamisissa ainakin yhdessä, viime syksynä, Niikon ja presidentin näkemykset Kiinasta erosivat. Niikolla on ollut likeiset liikesuhteet Kiinaan, ja ne ovat jatkuneet Ylen MOT-ohjelman mukaan vielä kansanedustajavuosinakin.

"Kun ei mokais"

Valiokuntien työ tapahtuu suljettujen ovien takana, eivätkä ulkoasiainvaliokunnan jäsenet suostu nimellään kertomaan Niikosta puheenjohtajana.

Häntä kuvaillaan mukavaksi ihmiseksi, joka ei kuitenkaan koskaan sisäistänyt sitä, että valiokunnan puheenjohtajana hän ei voi julkisuudessa esitellä omia kantojaan. Moni valiokuntaan kuulunut kansanedustaja tuntuu jatkuvasti pelänneen, että “kun vaan ei mokais”. Tämä koski niin ulkomaanmatkoja kuin muiden maiden suurlähettiläiden tapaamisia Helsingissä.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Erkki Tuomiojan (sd.) pitkä kokemus ja valiokunnan virkamiehet ovat taanneet, että asiat ovat hoituneet.

Joillekin valiokunnan jäsenille on syntynyt kuva, että esimerkiksi ulkoministeriöstä ei enää kerrottu valiokunnalle kaikkea tai kerrottiin vain välttämätön, koska pelättiin vuotoja. Puheenjohtajana Niikon olisi pitänyt saada valiokunta ruotuun ja ymmärtämään, että valiokunnalle kerrotut arkaluontoiset ulkopoliittiset asiat, kuten esimerkiksi muiden maiden kannat, eivät saa vuotaa.

Useampikin jäsen tulkitsi, että juuri tästä syystä ulkoasiainvaliokunnan painoarvo on ollut laskussa ja puolustusvaliokunnan nousussa.

Halla-aho siirretty kerran syrjään

Puheenjohtaja Purra ei jäänyt odottelemaan eduskuntaryhmän torstain kokousta, vaan irtisanoutui tiistaina hyvin nopeasti ja julkisesti Niikon twiitistä. Se ei ole tavallista missään puoluessa. Siitä saattoi aavistella, että Niikon lähtölaskenta oli alkanut. Eilen iltapäivällä Niikon eroa ehtivät vaatia myös PS Nuoret, jotkut kokoomuslaiset ja keskustalaiset kansanedustajat ja lehtien pääkirjoitukset.

Illalla Niikko kertoi jättävänsä paikan. Purran mukaan Niikko päätti erosta itse, mutta puolueessa oli ollut monia, joiden mielestä Niikon viesti oli ollut sopimaton.

Tänä aamuna Purralla oli uusvanha nimi puheenjohtajaksi. Ulkoasiainvaliokunnan johtoon istuu entinen puheenjohtaja ja Purran tuttu työpari Jussi Halla-aho. Valinta ei yllättänyt esimerkiksi perussuomalaisten perustajaa ja ahkeraa "plokikirjoittajaa" Timo Soinia.

Jos Purralla ja puolueella ei olisi hätä, erot ja uudet nimet olisi päätetty eduskuntaryhmässä torstaina. Yhtenä syynä pikatoimiin voi olla myös asian vakavuus. Epäselvyys Suomen linjasta oli poistettava nopeasti.

Halla-aholla on kokemusta valiokunnan puheenjohtajuudesta, tosin kyseenalaista.

Halla-aho johti hallintovaliokuntaa vuosina 2011–12, mutta joutui muiden puolueiden vaatimuksesta jättämään paikkansa. Eroon johti Halla-ahon saama tuomio blogikirjoituksesta ja hänen kommenttinsa tuomiosta. Muut puolueet katsoivat Halla-ahon vähättelevän oikeuslaitosta.

Tällä vaalikaudella Halla-aho on ollut varajäsen EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa ja Purran johtamassa hallintovaliokunnassa.

Halla-ahon puoluejohtajavuosina perussuomalaiset luopuivat vaatimasta Suomen eroa EU:sta. Muutosta perusteltiin sillä, että ero on niin pitkäaikainen projekti, että on parempi tehdä EU-kriittistä työtä unionin sisältä päin. Suomen eroa yhteisvaluutta eurosta puolue vaatii yhä.

Halla-aho ei koskaan istuntosalissa käytä sopimatonta kieltä tai vertauksia. Esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa hänen tekstinsä ovat paljon kärjekkäämpiä.

Venäjän ja lännen kiristyneistä väleistä Halla-aho kirjoitti eilen Facebookissa pitkästi. Kirjoitus pitää sisällään muun muassa tällaisen kappaleen:

“Ukrainan tapauksessa ei ole olemassa ratkaisua, joka sekä tyydyttäisi Venäjää että olisi hyväksyttävissä sen enempää Ukrainan oikeutettujen intressien kuin kansainvälisen oikeuden periaatteidenkaan kannalta. Siksi neuvotteleminen on joko turhaa tai täysin moraalitonta.”

Halla-ahon mukaan kynnys Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan pitäisi tehdä mahdollisimman korkeaksi "esimerkiksi asetoimituksilla, joihin monet länsimaat onneksi ovatkin ryhtyneet. Mitä parempi on Ukrainan puolustuskyky, sitä kalliimmaksi käy invaasio ja sitä pienemmäksi käy invaasion todennäköisyys", Halla-aho kirjoittaa.

Kirjoitus kannattaa lukea, jos askarruttaa, tukeeko ulkoasiainvaliokunnan uusi puheenjohtaja Suomen virallista kantaa Ukraina-kriisissä.

Lue myös:

Ulkoasiainvaliokunnan johdosta eronnut Mika Niikko: "Tämä oli henkilökohtainen päätös, kukaan ei kehottanut jättämään tehtävää"

Halla-ahosta tulossa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja – Riikka Purra: "Hän on erinomainen kandidaatti tähän tehtävään"

Tutkija selittää, miksi Mika Niikon twiitti oli niin tyrmistyttävä: "Ajatteliko hän, että nyt suljetaan vain ovi Ukrainalta, kun käytännössä se myös sulkisi oven Suomelta"

Mika Niikko eroaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä Ukraina-tviitin vuoksi

Pääministeri esitteli hallituksen suunnitelmat – turvallisuuspolitiikka sähköisti eduskunnan keskustelua, Niikon tviittiä pidettiin rimanalituksena

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko selittää tyrmistyttänyttä Ukraina-tviittiään: "Muotoilin huolimattomasti"

Suosittelemme sinulle