Hyppää sisältöön

Muslimityttöjen ja -naisten huivikielto kouluissa kuohuttaa Intiassa: Pelkona on väkivaltaisuuksien puhkeaminen

Karnatakan osavaltiossa on kielletty hijab-huivien käyttö koululuokissa. Tästä on seurannut protesteja hindunationalistien hallitsemassa osavaltiossa.

Intiassa protestoidaan hijab-kieltoa vastaan
Intiassa protestoidaan hijab-kieltoa vastaan
Teemu Juhola

Intian eteläosassa sijaitsevassa Karnatakan osavaltiossa on puhjennut protesteja kouluissa musliminaisille ja -tytöille määrätystä huivikiellosta. Protestien seurauksena osavaltion koulut ja oppilaitokset on suljettu kolmeksi päiväksi.

Protestit alkoivat, kun monet koulut estivät hijabia eli musliminaisten päähuivia käyttäneiden oppilaiden sisäänpääsyn Udupin rannikkokaupungissa viime viikolla. Koulut perustelivat kieltoa opetusministeriön määräyksellä.

Tämän jälkeen sekä opiskelijat että heidän vanhempansa lähtivät protestoimaan.

Jännitteitä on kiristänyt myös se, että jotkut hijab-kieltoa kannattavat hinduoppilaat ovat alkaneet käyttää luokissa hindujen perinteisiä huiveja.

Oppositio pelkää väkivaltaisuuksia

Karnatakan osavaltion pääministeri Basavaraj Bommai vetosi eilen oppilaisiin, opettajiin ja osavaltion asukkaisiin rauhan säilymisen puolesta.

Karnatakan asukkaista noin 12 prosenttia on muslimeja. Osavaltiossa valtaa käyttää pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen puolue Bharatiya Janata.

Puolue linjasi aiemmin, että kouluissa on pukeuduttava koulujen määräysten mukaisesti. Osavaltion opetusministeri B. C. Nagesh on tukenut opetusviranomaisia, joiden mielestä sekä muslimi- että hinduhuivit tulee kieltää luokissa.

Nyt hijab-kiellosta on nostettu oikeusjuttuja Karnatakassa.

Oppositio pelkää, että uskonnollisten vähemmistöjen syrjiminen voi johtaa väkivaltaisuuksiin Intiassa.

Hijab-kieltoa vastaan on protestoitu Karnatakan osavaltion lisäksi muuallakin Intiassa.

Suosittelemme sinulle