Hyppää sisältöön

Opiskelijat pelastivat varastoon unohtuneet häämekot ja myyvät niitä nyt vastuullisille morsiamille: "Hullua, että muoti vaihtuu nopeasti"

Viisi jyväskyläistä opiskelijaa keksi myydä vuokrausliikkeen varastoon unohtuneita morsiuspukuja. Pop-up-liikkeestä löytyy 300 morsiuspukua ja muita mekkoja useilta vuosikymmeniltä.

Varastosta löydettyjä menneiden vuosikymmenten morsiuspukuja promokuvattiin Kuokkalan Kartanon 117-vuotiaassa miljöössä. (Kuva: Alpertti Korhonen, video: Arvo Vuorela ja Simo Pitkänen) Kuva: Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Hääasuja vuokraavalla liikkeellä oli ongelma. Varasto oli ääriään myöten täynnä toinen toistaan upeampia morsiuspukuja eri vuosikymmeniltä. Lähes kaikki olivat vieläpä aivan käyttämättömiä.

Viisi liiketalouden opiskelijaa riensi auttamaan jyväskyläläistä pukuvuokraamoa. Kesken urakan syttyi idealamppu: unohdetut asut kannattaa nostaa varastosta myyntiin, sillä vastuullinen kuluttaminen on trendikästä.

Muoti vaihtuu opiskelijoiden mielestä liian nopeaan tahtiin. Pukuvuokraamoiden varastoihin on Suomessa todennäköisesti unohtunut tuhansia hääasuja.

– On aika hullua, että muoti vaihtuu nopeasti ja varastot täyttyvät. On hienoa, että moni morsian on ottanut meihin yhteyttä, kun haluaa paljon vanhempaa asua, mutta sitä ei meinaa löytää mistään, kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemiasta juuri valmistunut Laura Autio.

Aution mukaan on liiketaloudellisesti ymmärrettävää, että liikkeisiin täytyy ottaa uusia ja suosittuja mekkoja.

– Onneksi vanhemmillekin mekoille löytyy ottajia ja niille annetaan mahdollisuus näyttäytyä aivan uudessa valossa.

Laura Autio pitelee hääpukua käsissään.
Laura Autiolle pop-up-liikkeestä tuli opintojen päätösprojekti. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Suurin osa morsiuspuvuista on käyttämättömiä ja tuunattavia

Varastosta löytyi 300 häämekkoa. Vanhimmat ovat iäkkäämpiä kuin mekkomyymälää pyörittävät opiskelijat eli 1990-luvulta. Uusimmat ovat 2010-luvulta.

– Suurin osa mekoista on käyttämättömiä. Muutamia yksittäisiä on vuokrattu aikoinaan. Vanhimmissa on enemmän röyhelöitä ja puffihihoja. Nykyään suositaan hihattomia pukuja, kertoo vuoden vielä Tiimiakatemiassa opiskeleva Iida Leskelä.

Opiskelijat korostavat kuukauden pyörivällä pop-up-putiikillaan säästäväisyyttä ja vastuullista kuluttamista.

– Halvin mekko maksaa 99 euroa ja kallein 399. Nämä lähtevät aika edullisesti, normaalisti puhutaan jopa tonneista, Laura Autio huomauttaa

Hän nostaa esille näyttävän mekon 1990-luvulta.

– Jos nämä puhvihihat ei miellytä, niin tästä on helppo tuunata modernimpi versio ottamalla hihat pois ja avartamalla kaula-aukkoa.

Asuja voi muokata mielihalujen mukaan: isontaa tai pienentää tai yhdistellä ala- ja yläosia eri mekoista.

– Jos on tarpeeksi kätevä käsistään tai voi viedä puvun ompelijalle, Iida Leskelä lisää.

Iida Leskelä esittelee hääpukua vaaterekistä.
Iida Leskelä aikoo mennä naimisiin – jos mies löytyy. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Nykytrendeistä piittaamattomat iloitsevat mekoista

Opiskelijat ovat saaneet liikeideastaan hyvää palautetta paikan päällä liikkeessä ja sosiaalisessa mediassa. Asiakkaat ovat iloinneet etenkin siitä, että löytyy erilaisia hihallisia ja nykytrendien vastaisia mekkoja.

– Lisäksi löytyy tiarat, kruunut, hanskat, hunnut, sukkanauhat ja periaatteessa koko asukokonaisuus, mutta kenkiä meillä ei valitettavasti ole, Leskelä listaa.

Liikkeen morsiuspuvut ovat lähes kaikki valkoisia. Se on säilynyt päävärinä vuosikymmenestä toiseen. Sivuseinältä löytyy kymmenittäin värikkäitäkin mekkoja pitkässä rekissä. Niillä voi säväyttää vanhaan malliin esimerkiksi lukiolaisten vanhojen tansseissa.

Opiskelijat korostavat, että häitä suunnittelevat nuoret arvostavat vastuullisuutta ja edullisuutta, mutta myös uniikkiutta.

– Nuorten arjessa huomaa, että tulevaisuudesta ollaan huolissaan, esimerkiksi vaatteita ja ruokaa valitaan vastuullisemmin, miettii Iida Leskelä.

Tiimiakatemnian opiskelijat Iida Leskelä, Beda Räsänen, Emilia Ahonen, Riikka Niemelä ja Laura Autio istuvat sohvalla Kuokkalan Kartanossa.
Tiimiakatemialaiset Iida Leskelä, Beda Räsänen, Emilia Ahonen, Riikka Niemelä ja Laura Autio keksivät tuoda päivänvaloon ja myytäväksi varastoon unohtuneita morsiuspukuja. Kuva: Alpertti Korhonen

Etsinnässä ekologinen, edullinen ja kaunis puku, josta mieskin tykkää

Ensi kertaa morsiuspukua yksin etsimään tullut Hanna-Mari Suojanen Jyväskylästä jakaa opiskelijoiden ajatukset. Hän suhtautuu morsiuspuvun valintaan avoimesti, mutta kriteerit ovat kirkkaana mielessä.

– Hyvä puku tuntuu mukavalta, se päällä pystyy liikkumaan ja olemaan oma itsensä. Haluan, että puku on ekologinen, edullinen, kaunis ja että mieheni tykkää siitä.

Suojanen pitää opiskelijoiden mekkoliikettä mahtavana ideana.

– Tässä kohtaa moni asia, kuten edullisuus, kun tietää miten kallista häiden järjestäminenkin on. Jos tällaisia hienoja pukuja on ja niille löytyy käyttäjät, niin kaikki voittavat.

Suojanen aikoo etsiä morsiuspukua rauhassa, sillä häihin on vielä aikaa. Ne on kalenteroitu syyskuuhun 2023.

Morsiuspukua sovittava nainen heijastuu peilaa itseään peilistä.
Syksyllä 2023 naimisiin menevä Hanna-Mari Suojanen etsii morsiuspukua avoimin mielin. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Opiskelijoiden hääinto ja arvomaailma muuttuivat projektin aikana

Pop-up-liikettä ideoidessaan ja pyörittäessään opiskelijat ovat huomanneet oman arvomaailmansakin muuttuneen. Viisikosta kukaan ei ole vielä naimissa, mutta hääkuume on nousussa.

– Harkitsen nyt valmiiksi tehtyä mekkoa, jota ei tarvitse käyttää häiden jälkeen uudestaan. Monethan teettävät nykyään kalliita mekkoja, mutta itse ostaisin mielelläni vanhemman ja vastuullisemman mekon, Iida Leskelä tunnustaa.

– En halua laittaa paljoa rahaa häämekkoon, kun se on toivottavasti päällä vain kerran elämässä. Mietin vaihtoehtoja: edullisempi ja hieman vanhempi eikä uusinta uutta, kenties käytetty asu Tori.fi:stä tai Facebookin hääryhmistä, Laura Autio miettii.

Puvun värin Autio on jo päättänyt, jos poikaystävä yllättää kosinnalla.

– Kyllä minä otan ehdottomasti perusvalkoisen asun.

Iida Leskelääkin naimisiin meno on alkanut kiinnostaa projektin edetessä.

– Kieltämättä, mutta se mies vielä puuttuu. Katsotaan kumpi ensin motivoi, jos ostaakin ensin puvun ja katsoo, kuka tykkää siitä puvusta, Leskelä myhäilee puoliksi leikillään.

Häämekon laahusta nostetaan.
Susanna Soini Tiimiakatemiasta suostui morsianmalliksi. Opiskelijaystävä Beda Räsänen oikoo morsiuspuvun laahusta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät kriteerit morsiuspukua valittaessa? Voit keskustella aiheesta 16.2. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme