Hyppää sisältöön

Tämä työ vaatii rakkautta lajia kohtaan: Helsingistä löytyy nyt yli 100 luistelukenttää ja se on Teemu Suviojan kaltaisten konkarien ansiota

Pääkaupungissa on tällä hetkellä pitkälle yli sata luistelukuntoista jäätä, joista yhdeksän on tekojäitä.

Nainen laittaa luistimia jalkaan Malmin lentokentän luistinradan reunalla.
Helsingissä on nyt luistelukenttä lähes jokaisessa kaupunginosassa. Jäitä ylläpidetään suurella sydämellä: Teemu Suvioja hoitaa liikuntapaikkoja jo 17:ttä talvea. Video: Vesa Marttinen / Yle

Luistelun ystävillä on Helsingissä tällä hetkellä mukavat oltavat. Eri puolilla kaupunkia on käytössä yhdeksän tekojäätä ja yli sata ulkojäätä eli luonnonjäätä.

Luistelukenttien ylläpito ei ole kuitenkaan yksinkertaista hommaa, varsinkaan nyt, kun lämpötilat heiluvat päivittäin nollan molemmin puolin. Tätä työtä tekee Helsingissä noin 50 ihmistä, ja lisäksi osa kenttien jäädytyksistä on ostettu urakoitsijalta, joka käy tankkiauton kanssa jäädyttämässä joitakin yksittäisiä kenttiä.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ulkoilupalveluiden yksikönpäällikkö Petri Angelvuo pitää tilannetta varsin hyvänä.

– Säät ovat olleet suotuisat. Jäädyttämistä päästiin aloittamaan jo viime vuoden puolella, ja vaikka lunta on tullut paljon, se on tullut muutamina päivinä kerralla.

Teemu Suvioja on työskennellyt liikuntapaikanhoitajana Helsingin kaupungilla pitkään: nyt on menossa 17. talvi tutuissa hommissa.

Kuluvana talvena töitä on riittänyt, sillä parin viime viikon aikana lunta on tullut paljon. Suviojan mukaan traktori on liikkunut käytännössä koko ajan.

– Sen näkee helposti, kun katsoo kentän ympärillä olevia lumikinoksia.

Ulkoliikuntapaikkojen käyttäjille paras ja ajantasaisin tieto kenttien ja latujen kunnosta löytyy ulkoliikunta.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta. Teemu Suvioja ja muut liikuntapaikanhoitajat päivittävät heti kentän kunnostuksen jälkeen tiedot sovellukseen, josta ne siirtyvät suoraan sivustolle.

Monet haluavat kuitenkin varmistaa jäätilanteen soittamalla liikuntapaikanhoitajille.

– Puhelin soi tosi paljon. Kysytään, missä kunnossa kenttä on ja sataako siellä.

Brahen kentän remontti näkyy Jätkäsaaressakin

Jätkäsaaren kenttä avattiin luistelijoille ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Jätkäsaaren bunkkerin, kerrostalojen ja kuplahallin katveeseen jäävä kenttä on tällä hetkellä Helsingin urbaanein tekojää, sillä Kallion perinteinen Brahen kenttä on remontin vuoksi suljettuna vielä ainakin viikon tai pari.

Vaikka Helsingissä lähes jokaisessa kaupunginosassa on tällä hetkellä oma luistelukenttä, kantakaupungissa määrä on pienempi. Esimerkiksi Kampin, Kruununhaan ja Eiran alueilla ei ole ollenkaan jääkenttää, ja keskustaa lähinnä olevat tekojäät löytyvät Käpylästä ja Lauttasaaresta.

– Täällä käy paljon koulu- ja päiväkotiryhmiä ja iltaisin pipolätkäporukoita ja kaikenlaisia luistelijoita melko laajalta alueelta. Varsinkin nyt kun Brahen kenttä on kiinni, paikka houkuttelee väkeä eri puolilta kantakaupunkia, Suvioja sanoo.

Brahen kenttä avataan muutaman viikon sisällä, mutta tälle talvikaudelle vain luonnonjäänä. Petri Angelvuon mukaan tämän vuoden valopilkuksi on osoittautunut Malmin lentokenttä, jonne avattiin matkaluistelurata viikko sitten.

– Siellä on parhaillaan ollut satoja ihmisiä kerralla, kun aurinko on sattunut sopivasti pilkottamaan. Uskoisin, että hiihtolomaviikolla riittää vilinää.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 13. helmikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Kiistellyllä Malmin lentokentällä alkoi keskiviikkona uusi aika: Luistelijat, hiihtäjät ja muut ulkoilijat valtasivat kiitotiet

Harvinaista herkkua Etelä-Suomessa: yli 18 kilometriä luistelubaanaa – retkiluistelija: "Onhan tämä ihan mieletön juttu!"

Suosittelemme sinulle