Hyppää sisältöön

Tuore tutkimus tuo toivoa uhanalaisille merilajeille: Kalaverkkojen valaiseminen näyttää pitävän kilpikonnat ja hait loitolla – Katso video

Tutkijoiden tekemässä kalastuskokeessa valaistus ei kuitenkaan vähentänyt toivottua saalista.

Ledvalot saattavat pelastaa uhanalaisia lajeja kalastajien verkoilta
Ledvalot saattavat pelastaa uhanalaisia lajeja kalastajien verkoilta
Katriina Töyrylä

Ledvaloista saattaa löytyä ratkaisu kalastajien sivusaaliisiin, kertoo tuore tutkimus. Uhanalaisten merilajien kannalta on iso ongelma, että niitä tarttuu suuria määriä kalaverkkoihin, vaikka tavoitteena on pyytää aivan muita lajeja.

Kaupallisen kalastuksen saaliista ei-toivottuja lajeja on arviolta 40 prosenttia eli noin 38 miljoonaa tonnia. Tämä osa saaliista kipataan yleensä tarpeettomana mereen.

Joukossa on esimerkiksi merikilpikonnia, haita ja rauskuja.

Arizonan yliopiston tutkijat päättivät testata, voisiko verkkojen valaiseminen auttaa ongelmaan. Alun perin tutkimuksessa piti keskittyä aiempien havaintojen perusteella merikilpikonniin.

Kalansaalis ennallaan, lisäetuna ajansäästö

Tutkijat laskivat Meksikon edustalla mereen sekä tavanomaisia valaisemattomia verkkoja, että verkkoja, joihin oli kiinnitetty ledvaloja.

Heti kokeen alettua he huomasivat, etteivät valot auta pitämään loitolla vain merikilpikonnia vaan myös haita ja rouskuja.

Valaisemattomassa verkossa oli 50–100 haita ja rauskua. Valaistussa verkossa niitä oli yksi, kertoo yksi tutkojoista, Jesse Senko.

Tutkimuksessa valaistus vähensi haiden ja rauskujen määrää 95 prosenttia. Joukossa oli monia uhanalaisia lajeja. Kaikkiaan sivusaalis väheni 63 prosenttia.

Toivotun saaliin määrä ei kuitenkaan merkittävästi vähentynyt.

Lisäetuna oli, että kalastajilta kului alle puolet normaalia vähemmän aikaa verkkojen selvittämiseen, kun ei-toivottua saalista oli vähemmän.

Sitä tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miksi ledvalot karkottavat joitakin lajeja mutta saattavat jopa houkutella toisia.

Suosittelemme sinulle