Hyppää sisältöön

Florida aikoo kieltää puhumasta homoseksuaalisuudesta ja sukupuoli-identiteetistä alakoulussa – Valkoinen talo: Hyökkäys eniten suojelua tarvitsevia vastaan

Vielä vireillä oleva laki on saanut muun muassa presidentti Joe Bidenin tuohtumaan. Hän lupaa hallintonsa suojelevan lapsia vahingolliselta lailta.

Sateenkaarilippu kädessä. Taustalla nuori nainen.
Kuvituskuva: Pridemarssi Fort Lauderdalessa Floridassa 15.7.2019. Kuva: Larry Marano / AOP
Katriina Töyrylä

Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa alakoulujen opettajat eivät saa vastedes keskustella oppilaidensa kanssa seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvistä kysymyksistä, jos tuore lakiestys menee läpi.

Vanhemmat voisivat haastaa oikeuteen lakia rikkovat koulut.

Konservatiivien ajama lakiesitys on edennyt valiokuntakäsittelyyn. Esitys on hyväksytty osavaltion senaatin valiokunnassa ja sitä tukee republikaaninen kuvernööri Ron DeSantis.

Republikaanit sanovat haluavansa suojella lapsia aiheilta, jotka ovat sopimattomia näiden iässä. Lakia ajava republikaaninen senaattori Dennis Baxley sanoo, että lasten kuuluu keskustella joistakin asioista vanhempiensa kanssa.

Baxleyn mukaan esitetty laki ei kieltäisi spontaania keskustelua, mutta kieltäisi koulupiirejä sisällyttämästä kyseisiä aiheita opetusohjelmaan.

Lain vastustajat puolestaan katsovat, että laki on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen, ja vahingollinen lapsille.

Biden: Taistelemme lasten suojelemiseksi

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavien aktivistien ohella laki on saanut varpailleen muun muassa Valkoisen talon. Se lupaa suojella oppilaita tällaiselta "haitalliselta" lainsäädännöltä.

– Kaikki vanhemmat toivovat, että päättäjät takaavat lasten turvallisuuden ja vapauden. Floridan konservatiiviset poliitikot hylkäsivät tänään nuo perusarvot edistämällä lainsäädäntöä, joka hyökkää eniten suojelua tarvitsevia lapsia vastaan – LGBTQI+-oppilaita, joita jo uhkaa kiusaaminen ja väkivalta vain siksi, keitä he ovat, Valkoinen talo sanoo lausunnossaan.

Presidentti Joe Biden tviittasi, että hän haluaa jokaisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvan lapsen – erityisesti niiden, joihin tämä "vihamielinen" laki vaikuttaa — tietävän, että heitä rakastetaan ja heidät hyväksytään sellaisena kuin he ovat. Hän lupasi hallintonsa taistelevan heidän suojelemisekseen.

Florida ei ole yksin

Floridan lisäksi useat muutkin osavaltiot ovat puuttuneet siihen, missä määrin opettajat voivat keskustella opplaiden kanssa seksuaali- tai sukupuoli-identiteetistä.

– Kautta maan näemme republikaanijohtajien säätelevän sitä, mitä oppilaat saavat tai eivät saa lukea, mitä he saavat tai eivät saa oppia ja mikä huolestuttavinta, mitä he saavat tai eivät saa olla, sanoo Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

Muun muassa Arizonassa on vireillä esitys, jonka mukaan opettajien on kerrottava vanhemmille, jos heidän lapsensa nostaa esiin kysymyksen sukupuoli-identiteetistään. Indianassa esitetään, että koulujen on saatava vanhemmilta lupa ennen keskustelua seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä.

Oklahomassa halutaan kieltää aihepiirin kirjat koulujen kirjastoissa.

Lue myös:

Elton John -elokuva joutui sensuurin saksiin Venäjällä – miesten suudelmat ja seksi olivat liikaa

Ihmisoikeustuomioistuin tyrmäsi Venäjän kiistellyn homopropagandalain

Korjattu 11.2.2022 klo 14.11:

Lisätty otsikkoon, että sitaatti on Valkoisen talon.

Lisätty, että senaattori Baxleyn mukaan laki ei kieltäisi spontaania keskustelua, mutta kieltäisi koulupiirejä sisällyttämästä kyseisiä aiheita opetusohjelmaan.

Suosittelemme sinulle