Hyppää sisältöön

"Päiväkodilla on ollut Kertulle suuri, suuri merkitys" – monella korona-ajan taaperolla kontaktit ovat olleet vähissä, mutta se tuskin jättää suuria jälkiä

Koronapandemian alussa syntyneet lapset ovat jo parivuotiaita taaperoita, joiden kontaktit ja kasvojen näkeminen ovat normaalia vähemmässä. Pienille lähipiiri on kuitenkin se tärkein, eikä psykologi usko, että tilanteella olisi kauaskantoisia vaikutuksia heidän sosiaaliseen kehitykseensä.

Korona-aika on rajoittanut pienten lastenkin kontakteja, mutta sillä tuskin on suuria vaikutuksia heidän kehitykseensä
Korona-aika on rajoittanut pienten lastenkin kontakteja, mutta sillä tuskin on suuria vaikutuksia heidän kehitykseensä
Sari Möller

– Näihin lakkaa, sanoo Kerttu, 2. Hän istuu äidin syliin varpaankynnet kutsuvasti esillä, kädessään yksi monista kynsilakoista, joita mielellään tutkii ja ihastelee.

Pian tyttö siirtyy lempipuuhaansa eli piirtämään. Välillä juodaan kahvit, jotka Kerttu keittelee pikkukeittiössään. Vieraat saavat myös leikkivettä niin monta mukillista kuin haluavat.

Puolisen tuntia aiemmin outojen ihmisten ilmestyminen kotiin sai Kertun kuitenkin purskahtamaan itkuun. Tiina Ranta-Panula uskoo, että syynä on pääasiassa maski.

– Ihan selvästi Kerttu pysyy kauempana, kun ihmisellä on maski: hän pelkää kotonakin ja itkee helposti. Heti helpottaa, kun maski otetaan pois. Kerttu rentoutuu ja rohkaistuu, kun näkee ihmisen ilmeet ja hymyn, sanoo Ranta-Panula.

Tiina Ranta-Panula ja Kerttu nauravina sohvalla.
Ensimmäisinä päivinä päiväkodissa Kerttu ei puhunut tai hymyillyt, mutta nyt arki sujuu mainiosti. Päiväkodissa tyttö näkee aikuisia ilman maskeja, ja se on Tiina Ranta-Panulasta iso asia. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Silmälasien hankkiminen ja muut lääkärikäynnit ovatkin olleet melkoisen hankalia. Eikä tilannetta helpota sekään, että maski yhdistyy Kertun mielessä nykyään myös koronatestiin.

Perhe on pitänyt kontaktit vähissä koko pandemian ajan vanhempien töiden takia. Suuri askel Kertulle oli päiväkotiin meno loppuvuodesta.

– Päiväkodin aloittamisella on ollut meidän elämässä suuri, suuri merkitys. Siellä lapset saavat elää normaalia elämää ja tädit ovat ilman maskia.

Aiemmin ujo Kerttu höpötteleekin äidin mukaan nyt normaalisti, laulaa ja tanssii – kunhan näkee ihmisten kasvot.

Ja sama vieras, joka sai aluksi Kertun huulet väpättämään, saa lähtiessään halauksen.

Kerttu istuu sohvalla epäluuloisena kissan kanssa.
Kerttu suhtautuu vieraisiin torjuvasti niin kauan kuin näillä on maskit. Pieni lapsi ei äitinsä mukaan tietenkään ymmärrä, miksi suojaa käytetään. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lue myös: 1-vuotias Kerttu on koko elämänsä nähnyt vieraita vain kaukaa, ja hymytkin jäävät maskien taakse – erikoisella ajalla voi olla hänen kehitykselleen suuri merkitys

Pienimmille lähipiirin vaikutus on suurin

Asiaa yleisellä tasolla kommentoiva kehityspsykologian dosentti Saara Nolvi Turun yliopistosta pitää epätodennäköisenä sitä, että pikkulasten kehityksessä ilmenisi suuria, pelkästään koronan aiheuttamia vaikutuksia.

Jos lapsi viettäisi ensimmäiset vuotensa totaalisessa eristyksessä eikä esimerkiksi näkisi ihmisten kasvoja lainkaan, sillä voisi olla pysyviä vaikutuksia hänen kehitykseensä.

Pelkästään kontaktien väheneminen tuskin on suuri ongelma, kun perustarpeet täyttyvät ja lapsella on läheisimmät ympärillään.

– Virikkeiden puute ei ole niin totaalista, että se vaikuttaisi sosiaalisiin taitoihin. Jos taas lapsella on muita haasteita, kuten autismiin liittyvä vaikeus tulkita sosiaalisia tilanteita, korona-aika on voinut hankaloittaa niitä, sanoo Nolvi.

Tutkimustietoa asiasta ei ole, sillä pandemian vuoksi etenkin kenttätutkimus on ollut jäissä. Korona-ajan mahdollisista vaikutuksista lasten sosiaalisuuteen ei siis löydy juuri mitään kansallista tai kansainvälistä kokeellista tietoa.

Kerttu istuu sängyllä leveä hymy kasvoillaan.
Kertun sängyssä nukkuu myös monta Nasua. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Poikkeusaika voi vahvistaa ujon lapsen ujoutta

Kehityspsykologian dosentti Saara Nolvi muistuttaa, että samassa perheessäkin voi olla temperamentiltaan hyvin erilaisia lapsia esimerkiksi sen suhteen menevätkö he rohkeasti kohti uusia tilanteita vai vetäytyvät.

Ujo lapsi tarvitsee muita enemmän rohkaisua. Jo lähtöjään rohkeammalle kontaktien vähyys taas ei ole iso juttu, vaan hän ottaa kontaktia heti kun voi.

Tutkimusten mukaan temperamenttipiirteistä valtaosa on perinnöllisiä, mutta ympäristö toki tekee osansa. Esimerkiksi ujous voi tasoittua, mutta on usein läpi elämän jatkuva piirre.

Jollei se haittaa toimintakykyä, on hyvä suhtautua niin, että kyseessä on lapsen ominaisuus, jota tuetaan parhaiten tekemättä siitä numeroa.

– Lasta voi pikku hiljaa altistaa erilaisille tilanteille, mutta ei niin, että se olisi epämiellyttävää. Silloin hän oppii, että itselle epämiellyttävä tilanne ei kaada maailmaa, vaan siitä voi selvitä, sanoo Saara Nolvi.

Esimerkiksi taaperoikäiset reagoivat tilanteisiin automaattisesti, koska tahdonalainen itsesäätelykyky ei ole vielä kehittynyt. Tottuminen tapahtuu aikanaan monen altistumisen kautta,

Jos vanhemmissa herää huoli siitä, onko vierastamisen ja outojen ihmisten pelon taustalla jotain muuta, apua kannattaa lähteä hakemaan vaikkapa neuvolan kautta. Samoin siinä tapauksessa, että vierastaminen alkaa merkittävästi haitata arkea.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 8.3. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle