Hyppää sisältöön

Polttoaine on kallistunut, mutta polttoaineveron lasku hyödyttäisi etenkin hyvätuloisia – asiantuntija harkitsisi könttäsummaa pienituloisille

Kallistunut polttoaine on nostanut esiin vaatimuksia polttoaineverojen keventämisestä auttamaan erityisesti pienituloisia kotitalouksia. Kolme oppositiopuoluetta vaatii energia- ja polttoaineverojen laskua välikysymyksessään.

Bensan hintatorni.
98-oktaaninen maksoi helsinkiläisellä huoltamolla torstaina yli kaksi euroa litralta ja muut laadut vain himpun vähemmän. Kuva: Mikko Koski / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Auton polttoaine maksaa jo miltei pari euroa litralta ja paikoin ylikin. Kallistunut polttoaine on nostanut esiin vaatimuksia polttoaineverojen keventämisestä auttamaan erityisesti pienituloisia kotitalouksia. Uusimpana kuoroon liittyivät perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt välikysymyksellään energia- ja polttoainehinnoista.

Maailmanmarkkinahintojen heilahteluille Suomi ei mahda mitään, mutta omille polttoaineveroille mahtaa.

Polttoaineveron kevennys alentaisi kaikkien tankkilaskua. Ketä se hyödyttäisi eniten?

– Kaikista eniten se auttaisi keski- ja hyvätuloisia siinä mielessä että keski- ja hyvätuloisilla polttoainekulujen osuus kulutuksesta, heidän käytetävissään olevista tulosta on suurempi kuin pienituloisella Suomessa, sanoo johtava tutkija Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksesta Vattista.

Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksen johtava tutkija ja tutkimusohjaaja  ja taloustieteen dosentti Marita Laukkanen  Helsingin yliopistosta kuvattuna  Economicumissa.
Vattin Marita Laukkasen mukaan polttoaineveron kevennykset voivat johtaa säästöpäätöksiin monella lohkolla tai sitten valtion on otettava lisää velkaa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Mahdollisten veronkevennysten varjopuolena on se, että se tahtoo johtaa valtion verokertymän pienentymiseen jopa sadoilla miljoonilla.

– Silloin pitäisi miettiä, mistä leikataan: vähennetäänkö terveydenhuollon määrärahoja tai rahoitusta koulutuksesta, pienennetäänkö poliisin määrärahoja. Mistä ne rahat otetaan vai otetaanko lisää velkaa valtiolle, Laukkanen listaa vaihtoehtoja.

Hankintatuki suosii varakkaita

Keski- ja hyvätuloiset ovat hyötyjäkärjessä myös uudessa vähäpäästöisen auton hankintatuessa. Sitä myönnetään vain uuden menopelin, esimerkiksi sähköauton ostoon. Pienituloisella olisi ehkä varaa vain käytettyyn vähäpäästöiseen, mutta siihen parin tonnin tukea ei heru, ainakaan vielä.

– Varmasti tarvitaan vastaantuloa myös pienituloisille. Käytetyn, vähäpäästöisen auton hankintatuki on varmasti yksi vaihtoehto. Mutta siinäkin on hyvä muistaa, että se ei auta tähän välittömään tilanteeseeen, muistuttaa ilmasto- ja energiaratkaisuihin perehtynyt vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta.

Oras Tynkkynen seisoo Hotelli presidentin aulassa Helsingissä.
Oras Tynkkynen on perehtynyt ympäristö- ja energiakysymyksiin. Kuva: Mikko Koski / Yle

Tynkkysen mukaan tarvitaan tukia auttamaan pitkällä aikavälillä ja toisaalta konsteja, joilla autetaan ihmisiä nykyisen välittömän korkean hinnan kauden yli.

– Periaatteessa voitaisiin ajatella niin, että kun meillä on verottajan kautta hyvät tiedot siitä, paljonko ihmiset tienaavat Suomessa, niin voitaisiin ottaa käyttöön väliaikainen konttäsummatuki pienituloisimmille. Siihen ei ole teknisesti estettä, jos siihen löytyy poliittista halua ja valmiutta, Tynkkynen sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan näistä on neuvoteltava koko hallituksen kanssa.

Entäs käytetyn vähäpäästöisen ostotuki?

– Esitimme enemmän hankintatukea sähköautoille kuin mitä sitten myönnettiin. Kaikin mokomin olisi hyvä, että sitä jaettaisiin entistä laajemmin, Harakka toteaa.

Mitään uusia hankintatukimalleja ei ole nyt valmisteilla ministeriössä.

Harakka muistuttaa, että liikenne sähköistyy parhaillaan jo toivottuakin ripeämmin.

– Se on hyvä asia, koska se myös johtaa siihen, että fossiilisen polttoaineen hintapaineet laskevat.

Liikenne- ja viestintäministeri Timko Harakka Ylen haastattelussa eduskunnan valtiosalissa.
Liikenne - ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan liikenteen sähköistyminen laskee ajastaan fossiilisten polttoaineiden hintapainetta. Kuva: Toni Määttä / Yle

Ruotsissa netotaan tuilla

Ruotsissa on Suomen tapaan tuskailtu kallistuvan energian kurimuksessa, ja siellä on jo lähdetty helpottamaan kallistuneen sähkölaskun kanssa painivia. Polttoaineisiin sitä ei ole ulotettu.

– Ruotsissa on otettu käyttöön palautukset sähkönhinnan noususta noin kahdelle miljoonalle kotitaloudelle mutta palautusta ei ole mitenkään porrastettu tulotason mukaan, Tynkkynen kertoo.

– Korvauksia voi saada myös esimerkiksi mökin tai kakkosasunnon sähkönkulutuksesta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että aika iso osa tuesta menee menee keski- ja suurituloisille. Se ei kohdennu pienituloisten tarpeisiin, Tynkkynen huomauttaa.

Ruotsissa sähkönkulutustukea ei ole porrastettu sähkön todellisen hinnan mukaan, vaan se perustuu pelkästään kulutukseen. Jotkut jopa nettoavat tuilla.

– Jos on onnistunut hankkimaan sähköä edullisesti, niin siitä huolimatta saa avokätisen tuen valtiolta. Silloin tuki voi itse asiassa olla suurempi kuin se sähkönhinnan nousu, minkä kuluttaja joutuu maksamaan. Tällainen ylikompensaatio on valtion talouden kannalta aika tehotonta, Tynkkynen toteaa.

Tynkkynen kertoo, että toisin kuin Suomessa, Ruotsissa maa on jaettu sähkön hinta-alueisiin. Pohjoisessa Ruotsissa sähkö on ollut nykytilanteessakin halvempaa kuin eteläisessä osaa maata.

– Pohjoisessa Ruotsissa sähköä hankkineet ovatkin päässeet paljon helpommalla kuin etelässä asuvat, Tynkkynen kertoo.

Voit keskustella aiheesta 11.2. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Hallitus hakee täsmätoimia, joilla reagoidaan kipeisiin energialaskuihin – "Pahan spiraalin kaikki elementit olemassa"

Moni haikailee nyt halvemman polttoaineen perään, mutta hinnanlaskua ei ole näkyvissä – raakaöljyn hinta noussut yhä korkeammalle

Ministeriö aikoo haalia liikenteen päästövähennykset kasaan ilman kansallista päästökauppaa – uhkaako bensan hinta silti nousta?

Suosittelemme sinulle