Hyppää sisältöön

Johaug kertoi poikkeuksellisesta tunteesta, jonka Kerttu Niskasen hirmuveto sai aikaan – Krista Pärmäkoski otti ohjat käsiinsä mediatilaisuudessa

Therese Johaug myönsi kansainväliselle medialle, että Kerttu Niskasen maaliintulon odottaminen oli hänen uransa hermostuttavimmat minuutit. Krista Pärmäkoski sen sijaan ojensi tilaisuuden vetäjää.

Kerttu Niskanen (vas.), Therese Johaug ja Krista Pärmäkoski poseeraavat lehdistölle kisamaskotit käsissään.
Therese Johaug voitti 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan niukasti, vain 0,4 sekuntia ennen Kerttu Niskasta. Krista Pärmäkoski voitti pronssin vielä niukemmin: 0,1 sekunnilla. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

ZHANGJIAKOU. Se oli paljon kertova hetki. Kaksi suomalaisnaista makasi Zhangjiakoun hiihtostadionin maalialueella uupuneina, kaikkensa antaneina. Kerttu Niskanen oli ottanut hopeaa, mutta hävinnyt kultamitalin Therese Johaugille 0,4 sekunnin erolla.

Krista Pärmäkosken olympiapronssimitali varmistui hetkeä myöhemmin 0,1 sekunnin erolla Natalia Neprjajevaan.

Pärmäkoski toipui rypistyksestä ensimmäisenä, meni halaamaan vielä maassa makaavaa joukkuekaveriaan ja auttoi sukset tämän jaloista. Tämän jälkeen kaksikko halasi toisiaan.

38 vuotta oli kulunut siitä, kun edellisen kerran suomalaishiihtäjät olivat saavuttaneet samassa kisassa kaksi olympiamitalia. Suomalaiset naishiihtäjät olivat pystyneet siihen viimeksi 42 vuotta sitten.

Maailmancupissa tällaisesta on saatu nauttia vajaat viisi vuotta sitten. Samainen parivaljakko nousi tuolloin legendaarisessa Holmenkollenin 30 kilometrin kisassa yhdessä palkintokorokkeelle. Pärmäkoski oli kukistanut Niskasen niukasti ja oli toinen. Voittoa juhlisti tuolloin Marit Björgen.

– Sen kisan jälkeen sanoimme ääneen, että tehdään se joskus vielä uudestaan. Mutta se, että teimme sen täällä olympialaisissa, oli upea juttu, Kerttu Niskanen sanoi.

Krista Pärmäkoski halaa Kerttu Niskasta maalialueella 10 kilometrin kisan jälkeen.
Krista Pärmäkoski kävi onnittelemassa Kerttu Niskasta maalialueella. Hän auttoi vielä uupuneen kilpasiskonsa sukset jalasta pois. Kuva: Lehtikuva

Luottopari sai väistyä

Kerttu Niskasella ja Therese Johaugilla riitti vientiä kilpailun ja kukituksen jälkeen niin paljon, että Krista Pärmäkoski ehti saapua kansainvälisen median eteen perinteiseen mitalihaastatteluun yksinään.

Kokenut arvokisamitalisti myönsi, että oli jo menettänyt toivonsa, että voittaisi mitalin. Pärmäkoski tiesi, että Natalia Neprjajeva on kova lopussa, olihan hän Lenzerheiden maailmancupissakin tullut takaa ohi.

– Olin iloinen, että maaliviiva oli tuossa kohtaa, eikä pidemmällä. Se olisi voinut kääntyä muuten toisinpäin. Olin tänään vähän vahvempi, Pärmäkoski totesi tyytyväisenä.

Pärmäkoski jakoi kiitosta Suomen huollolle, joka on hänen mielestään tähän mennessä osoittanut olevansa paras huoltotiimi. Samoin kiitoksen sai Pärmäkosken suksien testaaja Maaret Pajunoja, joka sai hänet taivuteltua luopumaan luottoparistaan tässä kisassa.

– Kysyin Maaretilta, että uskallanko lähteä tällä toisella parilla, kun olin luonut sen taktiikan sille luottoparille. Oli vaikeaa tehdä päätöstä, mutta onneksi siinä oli taas Maaret, johon voin luottaa, Pärmäkoski kehui ystäväänsä.

– Tuo oli päivän maksimi. Kaikki toimi niin hyvin kuin mahdollista. Se toi sen kolmannen sijan.

Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Holopainen ojentaa puhelimen Krista Pärmäkoskelle ennen mediatilaisuuden alkua.
Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Holopainen ojensi Krista Pärmäkoskelle puhelimen juuri ennen mediatilaisuuden alkua. Puhelimessa oli Pärmäkosken manageri Aki Pajunoja. "Kaikki ihmiset katsoo", Pärmäkoski sanoi Pajunojalle ennen kuin päätti puhelun. Kuva: Lehtikuva

Pärmäkoski ojensi vetäjää

Suomalainen media on tottunut siihen, että usein näissä haastattelutilanteissa on kaksi tai jopa kolmekin norjalaista, ruotsalaista tai venäläistä urheilijaa. Nyt kun median eteen saatiin kaksi suomalaishiihtäjää, tilaisuus käytettiin hyväksi ja kysymykset esitettiin suomeksi.

Pressin vetäjälle tämä ei olisi käynyt, sillä kukaan muu ei ymmärtänyt Pärmäkosken vastauksia. Kun hän pyysi suomalaismediaa kysymään englanniksi, Pärmäkoski puuttui peliin.

– Uskon, että myös suomalainen media haluaa kommenttinsa. On helpompaa minulle vastata suomeksi, joten mennään suomella, hän totesi, eikä tilaisuuden vetäjä enää puuttunut tilanteeseen.

Pärmäkoski oli innoissaan siitä, että tällä kertaa palkintojenjaossa on kaksi suomalaisurheilijaa. Vaikka hän oli hieman surullinen Niskasen niukan tappion takia, hän uskoo hopealla olevan kultaiset reunat.

– Kun menemme mitalien jakoon, olemme molemmat onnellisia. Tiedämme, että kaikki on mahdollista seuraavissa kisoissa.

"Tunnen itseni nyt pikkuprinsessaksi"

Kun Pärmäkoski oli poistunut mediatilasta, onnellisuutta uhkuva Niskanen saapui paikalle ja pian hänen jälkeensä myös kultamitalisti Johaug.

Niskanen myönsi, että hän oli jo ehtinyt epäillä sitä, tulisiko hänestä koskaan henkilökohtaisen arvokisamitalin voittajaa.

– Kyllähän tämä maistuu melkein kullalta. Tiesin, että tänään se on mahdollista, jos on tullakseen. Olen siinä uskossa elänyt, että mitalit eivät ole minun kaappiini, mutta toisin kävi, hän sanoi.

Kerttu Niskanen 10 kilometrin kilpailun jälkeisessä mediatilaisuudessa.
Kerttu Niskanen kertoi hiihtäneensä omaa "limittiä" ja pahaa oloa vastaan. Hän sanoi antaneensa kaikkensa ladulle, eikä harmitellut niukkaa tappiota. Kuva: Lehtikuva

0,4 sekunnin ero ei hiertänyt Niskasen ja Johaugin välillä, sillä kaksikko vaihtoi useaan otteeseen katseita ja nauroi keskenään. Niskanen lupasi nauraen sekä medialle että Johaugille taistella tätä vastaan päätösmatkalla, 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa, vaikka vapaa ei olekaan Niskasen vahvuus.

– Therese on hiihdon kuningatar, Niskanen kehaisi ja sai Johaugilta kiitollisen katseen.

– Tunnen itseni nyt pikkuprinsessaksi, Niskanen sanoi ja räjähti nauramaan.

Kun Johaugilta kysyttiin kaksikon välisestä erosta, oli Johaugin vuoro antaa kehuja Niskaselle.

– 0,4 sekuntia ei ole mitään. Me olemme molemmat voittajia minun mielessäni, Johaug sanoi Niskaseen katsoen.

Niskanen totesi, että hän oli maalissa väsyneempi kuin koskaan aikaisemmin. Se kertoi hänelle, että hän oli antanut ladulle takuuvarmasti kaikkensa. Hän oli ladannut tähän päivään kaiken ja oli jopa pelännyt, että lataus menee yli ja jännittämisen puolelle.

Kun Iivo Niskanen on voittanut mitalin arvokisoissa, on isosisko-Kerttu sanonut usein, että hänestä tuntuu kuin olisi itsekin voittanut jotain. Nyt sekä sisko että hänen veljensä ovat ottaneet näistä kisoista mitalin – Kerttu hopeaa, Iivo pronssia.

– Tietysti kun on hiihdetty ihan nappulasta asti kilpaa ja keskinäinen kilpailu on ollut kovaa, niin luulen, että Iivosta myös tämä päivä tuntuu hyvältä. Sisaruksen menestys tuntuu jollain tavalla kuin omalta, Niskanen korosti jälleen.

Therese Johaug kävi onnittelemassa Krista Pärmäkoskea 10 kilometrin kisan jälkeen.
Therese Johaug kävi onnittelemassa Krista Pärmäkoskea kisan jälkeen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Johaugin hermostuttavimmat minuutit

Kun ensimmäinen kysymys pitkän ajan kuluttua osoitettiin pelkästään Therese Johaugille, Niskanen käytti tilaisuuden hyväkseen ja poistui paikalta. Johaug vastaili tottuneesti kysymyksiin, vaikka hänellä oli suuria ongelmia mikrofonin napin kanssa. Hän painoi aina väärää.

Johaug kertasi taktiikkaansa ja kertoi aloittaneensa varovaisesti, jotta hänellä olisi energiaa toiselle kierrokselle. Niskanen oli 10 sekuntia nopeampi alussa, Johaug lopussa, ja lopulta heidät erotti vain muutama sekunnin kymmenys. Johaug myönsi, että häntä hermostutti hyvin paljon odottaa Niskasta maalissa, sillä hän oli hyvin tietoinen siitä, miten tiukka taisto kaksikon välillä oli.

– Ne olivat hermostuttavimmat minuutit urallani. Tiesin, että taistelen Kertun kanssa voitosta. En halunnut katsoa. Minun mielestäni Kerttu on kultamitalin voittaja tänään, Johaug toisti ja sanoi, että tällainen tiukka voitto maistuu huomattavasti paremmalle kuin ylivoimainen voitto.

Kerttu Niskanen hiihtää olympiahopealle naisten kymmenen kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa Pekingin olympialaisissa.
Katso, miten hiihtäjät olisivat kamppailleet lähes rinta rinnan, jos olisivat olleet samaan aikaan loppusuoralla.

Kysymykset Johaugille vaihtelivat äärilaidasta toiseen. Venäläistoimittaja halusi tietää Norjan ja Venäjän hiihdon huonoista väleistä, mutta Johaug vakuutti, että hän haluaa venäläisnaiset mukaan kisoihin. Yhdysvaltalaistoimittaja, joka kysyi myös Aleksandr Bolshunovilta dopingista, kysyi Johaugin dopingmenneisyydestä. Johaugilta jäi Pyeongchangin olympialaiset välistä kilpailukiellon takia.

– Minä ja kaikki minut tuntevat tietävät, mitä siinä tapahtui. Minulle on ihan sama, mitä muut sanovat. Tiedän, kuka olen ja mitä teen. Olin kaksi vuotta poissa ja harjoittelin niin kovaa päästäkseni tänne, Johaug totesi.

Kun Johaugilta kysyttiin tulevista matkoista ja ennakkosuosikeista, hän nosti "suomalaiset tytöt" ennakkosuosikkien joukkoon päätösmatkalle. Sen sijaan viestispekulaatioissa Johaug on hyvin maltillinen Norjan mitalimahdollisuuksista.

Norja voitti viestikultaa Pyeongchangissa ja on ollut kestomenestyjä arvokisoissa. Nyt tilanne on täysin erilainen. Johaugin jälkeen muiden norjalaishiihtäjien ero kärkeen on suuri.

– Meidän unelmamme on voittaa mitali. Muilla mailla on todella vahvoja joukkueita. Ruotsi, Venäjä ja Suomi ovat suosikkeja.

Kun Johaugilta kysyttiin vain yhtä suosikkia naisten viestiin, hän mietti hieman.

– Sanotaan Venäjä. He voittivat Lillehammerissa ja heillä on vahva joukkue, joten ehkä Venäjä, Johaug sanoi päättäen tilaisuuden.

Lue lisää:

Kerttu Niskanen hopeaa, Krista Pärmäkoski pronssia! Suomen naisille kaksi olympiamitalia hurjassa sekuntitaistossa

Näin niukasti Kerttu Niskanen taipui olympiahopealle – pitkäaikainen valmentaja hehkutti: "Kerttu onnistui täydellisesti vaikeassa paikassa"

Kerttu Niskasta valmentava aviomies tunteikkaana hopeamitalista – kertoi uhrauksista matkan varrella: "Kerttu näytti tänään kaikille"

Krista Pärmäkosken Kirsi-äiti herkistyi kyyneliin dramaattisen loppuratkaisun jälkeen – oli uskaltanut paljastaa odotuksensa kisaan vain yhdessä puhelussa

Kerttu Niskanen puhkesi kyyneliin haastattelussa – kertasi rajua taivaltaan olympiamitalistiksi: "Tässä oli viimeinen mahdollisuus"

Kommentti: Uskoiko kukaan Kerttu Niskasen olympiamitaliin vuosi sitten?

Suosittelemme