Hyppää sisältöön

Yle vieraili Afganistanissa yksityisessä tyttöjen koulussa – opettaja: "Emme pelkää Talibania"

Afganistanissa tyttöjen yksityiset koulut ovat yhä auki, mutta kaikilla ei ole varaa niihin. Monien tyttöjen vanhemmat myös kieltävät koulunkäynnin. Taliban on luvannut avata kaikki julkiset koulut maaliskuussa.

14-vuotias Madina opiskelee afganistanilaisessa yksityiskoulussa ja aikoo insinööriksi.
Maija Liuhto
Avaa Yle-sovelluksessa

KANDAHAR Nuori hunnutettu nainen katoaa turkoosin väristen porttien sisään Afganistanin eteläisessä Kandaharin kaupungissa. Muurien sisäpuolella on yksityinen naisten koulutusinstituutti, jossa opiskelee melkein 200 tyttöä ja nuorta naista.

Talibanin tultua valtaan elokuussa tytöt seitsemännestä luokasta ylöspäin joutuivat julkisella puolella kuitenkin jäämään kotiin.

Taliban-hallinon alla 1990-luvulla tyttöjä ei päästetty ollenkaan kouluihin. Nyt Taliban on kuitenkin käyttäytynyt jossain määrin eri lailla: yksityisiä kouluja ei ole suljettu, ja helmikuun alussa myös julkiset yliopistot aukesivat. Hallinto on luvannut, että kaikenikäisten tyttöjen koulut aukeavat joka puolella maata myös julkisella puolella maaliskuussa.

Opiskelijatyttö: "Haluan insinööriksi"

Julkisten koulujen sulkeminen ajoi monet teini-ikäiset tytöt Kandaharin kaupungissa yksityiselle puolelle. Yksi heistä on 14-vuotias Madina. Hän aloitti englanninopinnot koulussa Kandaharissa kaksi kuukautta sitten.

Tyttö on toiveikas, että hän pääsee vielä takaisin koulunpenkille.

– Kun valmistun koulusta, haluan insinööriksi, hän sanoo.

Madina on onnekkaampi kuin monet muut. Yksityisellä puolella lukukausimaksut ovat korkealla. Kaikilla ei ole varaa niihin, varsinkaan nyt, kun Afganistanin talous on romahtanut kansainvälisten pakotteiden ja avustuksen loppumisen vuoksi. Yli puolta väestöstä uhkaa kansainvälisten järjestöjen mukaan nälänhätä.

Poikia koulun pihalla Afganistanissa.
Pojat odottavat koulun pihalla kokeiden alkua Panjwayissa Etelä-Afganistanissa 8.1.2022. Kuva: Bilal Yousuf

Vanhoillinen kulttuuri luo esteitä koulunkäynnille

Suurin este tyttöjen ja naisten koulunkäynnille on varsinkin etelässä vanhoillinen kulttuuri. Aiemminkin vain alle 10 prosenttia yläkouluikäisistä tytöistä oli Kandaharin maakunnassa koulussa.

Madina kertoo, että hänen serkkunsa haluaisivat opiskella englantia ja valmistua lääkäriksi ja insinööriksi.

– Heidän vanhempansa eivät anna heille lupaa. He sanovat, että tyttöjen ei ole hyvä käydä koulua, Madina selittää.

Opettaja Marwa Fazli pitää oppilaitaan rohkeina, kun he jatkavat opiskelua vaikeassa tilanteessa.

– Emme pelkää Talibania. Haluamme vain oikeutemme, ja kaikki tulee olemaan hyvin, hän sanoo.

Jotkut oppilaat kuitenkin kokevat talibantaistelijoiden tuijotuksen pelottavaksi kaduilla. Monet taistelijoista ovat kotoisin äärivanhoillisilta maaseuduilta, ja he eivät ole tottuneet näkemään naisia ulkona. Suurin osa naisista viettää elämänsä neljän seinän sisällä. Kandaharin kaupungissakin naiset voivat lähteä ulos vain burkan tai niqabin suojissa.

Poikia koulun pihalla Afganistanissa.
Poikien alakoulun rehtori Ahmad Kamil Akbari järjestää oppilaita riviin Panjwayin kunnassa Etelä-Afganistanissa 8.1.2022 Kuva: Bilal Yousufi

Maaseuduilla koulunkäynti oli hankalaa ennen Talibaniakin

Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Kandaharin keskustasta Panjwayin kunnassa tilanne on hyvin erilainen. Täällä sota raivosi viimeiset 20 vuotta, siviilit joutuivat pakenemaan ja taloja tuhoutui. Sota esti tällaisilla alueilla koulunkäynnin lapsilta, myös pojilta. Kaikkialla kouluja ei edes ollut – jotkut niistä olivat olemassa vain paperilla, jotta korruptoituneet virkamiehet voisivat kerätä rahat taskuihinsa.

Panjwayin keskustassa on alemman asteen kunnallinen koulu. Pieniä poikia lappaa porteista sisään shaaleihin kietoutuneina.

Sisäpihalla viisikymppinen rehtori Ahmad Kamil Akbari alkaa järjestää heitä jonoihin. Tänään oppilailla on edessä kokeet. Tällä alueella valtaosaa tytöistä ei lähetetty kouluun edes ennen Talibania.

Akbarin mukaan ongelma ei ole ajatus tyttöjen kouluttamisesta sinänsä.

– Kaikki liittyy julkiseen elämään ja yhteiskunnan asenteisiin. Tyttöjä ei haluta päästää menemään kouluihin.

Vaikka Akbari työskentelee itse opettajana, eivät hänenkään tyttärensä ole käyneet kouluja.

– Jos yhteiskunta muuttuu, annan tyttärieni kouluttautua, hän sanoo.

Talibanin asenteet saattavat olla muuttumassa

Joillain Afganistanin alueilla Taliban on antanut teini-ikäisten tyttöjen julkisten koulujen taas avautua yhteisön painostuksesta. Näin ei Kandaharissa ole tapahtunut.

Maakunnan koulutusviraston johdossa on nyt sama mies kuin 20 vuotta sitten, Talibanin Mufti Qudratullah. Hän istuu taas vanhan pöytänsä takana musta turbaani päässään ja silmälasit nenällään.

–Voin vahvistaa, että ministeriö valmistelee suunnitelmaa, jonka avulla saamme aikaan turvallisen ympäristön, jossa tytöt voivat opiskella. Tähän kuuluu myös kuljetuksen järjestäminen, hän sanoo.

Mies turbaani päässään istuu toimistopöydän ääressä.
Kandaharin koulutusviraston johtaja Talibanin Mufti Qudratullah toimistossaan 9.1.2022 Kuva: Bilal Yousufi

Suurin ongelma talibanille koulujen suhteen oli Qudratullahin mukaan se, että kaikkia niistä ei ollut erotettu sukupuolen mukaan. Unicefin mukaan tyttökouluja oli kaikista kouluista vain 16 prosenttia.

– Joillain alueilla naisopettajat opettivat poikia ja miehet tyttöjä.

Tätä Taliban ei halua enää kouluissa nähdä. Naisopettajia on kuitenkin hyvin vähän Afganistanissa.

Silti merkittävä osa talibaneista on vuosien varrella muuttanut asenteitaan Afghanistan Analysts Networkin tuoreen tutkimuksen mukaan. He ovat lähettäneet omia tyttäriään opiskelemaan eläessään Qatarissa ja Pakistanissa.

Taliban käyttäytyi 2000-luvun alussa terroristiryhmänä vihamielisesti opettajia kohtaan ja joskus sytytti koulurakennuksia tuleen. Vuodesta 2009 eteenpäin liike lopetti tämän, sillä se sai yhteisöissä aikaan vastustusta.

On kuitenkin epäselvää, millaista koulutusta Taliban toivoo tulevaisuudessa Afganistanin kouluihin. Vielä suuria muutoksia opetussuunnitelmaan ei ole tehty.

Toivoa kuitenkin sille on, että pian kaikki koulut taas aukeavat tytöillekin Afganistanissa.

Lue lisää:

Taliban poisti oppikirjat Afganistanin verkosta – tamperelaislääkäri Samad Ali Moradi päätti auttaa lapsia etäopetuksella

Yle tapasi Kabulissa Talibanin tiedottajan – hipsterilasit sujahtivat taskuun ennen haastattelua

Rahapula ajaa naisia epätoivon partaalle Kabulissa – "Ehkä joudun pian myymään lapseni", sanoo neljän lapsen yksinhuoltaja Ylelle

Ambulanssissa ei ole bensaa eikä leikkaussalissa sähköä – afganistanilaiset äidit kantavat pommitetulle klinikalle 20–30 aliravittua vauvaa päivässä

Suosittelemme sinulle