Hyppää sisältöön

Vahvistus: Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva, 15, on jäänyt kiinni dopingin käytöstä

Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva, 15, antoi positiivisen dopingnäytteen vuodenvaihteessa. Venäjän antidopingtoimisto asetti Valijevan väliaikaiseen kilpailukieltoon, joka kumottiin, kun Valijeva valitti asiasta.

Venäläistaitoluistelija Kamila Valijeva harjoituksissa 11. helmikuuta.
15-vuotias Kamila Valijeva on antanut positiivisen dopingnäytteen ennen olympialaisia. Kuva: AOP
Yle Urheilu,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva, 15, on jäänyt kiinni dopingin käytöstä.

Aiemmin tällä viikolla venäläissivusto Sport Ekspress -sivusto kertoi, että Venäjän olympiaurheilijoiden taitoluistelutähden Kamila Valijevan, 15, dopingnäytteessä oli epäselvyyksiä.

Nyt riippumaton testausjärjestö ITA on vahvistanut, että urheilijan näytteestä löytyi trimetatsidiiniä. Trimetatsidiiniä käytetään esimerkiksi huimauksen ja sydänvaivojen hoidossa. Aine on maailman antidopingtoimiston kiellettyjen aineiden listalla, koska se voi parantaa verenkiertoa ja kestävyyttä.

ITA:n mukaan positiivinen dopingnäyte on annettu Venäjän mestaruuskisoissa joulukuun 25. päivä, mutta maailman antidopingtoimisto Wada:n virallista testitulosta jouduttiin odottamaan helmikuun 8. päivään saakka.

Venäjän antidopingtoimisto Rusada määräsi virallisen tuloksen jälkeen Valijevalle väliaikaisen kilpailukiellon, joka kielsi urheilijaa osallistumasta kaikkiin urheilutapahtumiin, myös Pekingin talviolympialaisiin.

Valijeva haastoi päätöksen ja Rusada perui lopulta kilpailukiellon. Päätöksestä voi valittaa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK aikoo valittaa Rusadan päätöksestä. Valijevan olisi tarkoitus kilpailla olympialaisten taitoluistelun lyhytohjelmassa tiistaina 15. helmikuuta, mutta KOK haluaa asiaan selvyyden kilpailua ennen. Myös Wada aikoo valittaa Rusadan päätöksestä perua väliaikaisen kilpailukiellon, asiasta kertoo Reuters.

Venäläiset voittivat viikonvaihteessa olympiakultaa joukkuekilpailussa, myös Valijeva oli mukana joukkeessa ja teki historiallisesti ensimmäisenä naisena neloishypyn. Vielä ei ole selvää, miten venäläisten mitalin käy. Mitaliseremoniaa kuitenkin siirrettiin ja mitaleja ei ole vielä virallisesti jaettu.

Venäläinen Kamila Valijeva teki taitoluistelun joukkuekilpailussa neloissalchowin ja neloistulpin.

Tapauksesta ongelmallisen tekee Valijevan ikä, sillä venäläinen on maailman antidopingsäännöstön mukaan niin kutsuttu "suojattu henkilö". Säännöstön mukaan alle 16-vuotiasta urheilijaa ei voida virallisesti liittää syylliseksi dopingrikkomukseen.

Venäläisurheilijat kilpailevat Venäjän olympiakomitean joukkueen nimellä Pekingissä, koska Venäjä on edelleen maana suljettu olympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia.

Kamila Valieva and her team of Russia reacts during the Woman Single Skating - Free Skating of the Figure Skating Team Event at the Beijing 2022 Olympic Games, Beijing, China, 07 February 2022.
Venäläisjoukkue juhli olympiakultaa joukkuekisassa. Kuva: AOP

Venäjän olympiakomitea: Kultamitalin pitää pysyä voimassa

Venäjän olympiakomitea totesi perjantaina, että Valijevalla oli oikeus kilpailla Pekingissä ja hänen kultamitalinsa joukkuekilpailusta pitäisi pysyä voimassa.

Lausunnossaan Venäjän olympiakomitea painottaa, että Valijevalla on oikeus harjoitella ja osallistua kilpailuihin ilman rajoituksia siihen saakka, kunnes urheilun kansainvälinen oikeustuomioistuin CAS toisin päättää.

Venäjän olympiakomitean mukaan Venäjän taitoluistelujoukkueen täytyy saada pitää kultamitalinsa, sillä Valijevan dopingtestit Pekingin olympialaisissa ovat olleet negatiivisia.

Lue myös:

Venäläissivusto: Taitoluistelun 15-vuotiasta supertähteä uhkaa sulkeminen olympialaisista dopingrikkeen vuoksi, Venäjän olympiaurheilijat voivat menettää kultamitalin

Juttua muokattu 11.2. klo 9.: Muutettu aineen hoidettavia sairauksia.

Suosittelemme