Hyppää sisältöön

Poliisilähde Ylelle uhkatilanteesta: "Nyt on niin kovat panokset, ettei mitään voi puhua" – tämä kaikki tilanteesta tiedetään tällä hetkellä

Poliisihallitus tiedotti torstaina, että poliisiin kohdistuu mahdollinen turvallisuusuhka. Eri puolilla Suomea poliisilaitosten turvatasoa on nostettu.

Panssariauto oli torstaina Tampereen poliisitalon edessä. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Torstaina tuli julkisuuteen tieto poliisiin kohdistuvasta turvallisuusuhasta.

Yle tavoitti perjantaina poliisilähteen, joka on seurannut tilannetta poliisiorganisaatiossa.

Poliisilähde kuvailee uhkatilannetta näin.

– En ole koskaan nähnyt mitään tällaista.

Poliisi on jatkanut perjantaina äärimmäisen vaitonaista linjaansa tapauksen suhteen.

Haastatteluja ei kukaan poliisi ole suostunut antamaan.

Yle tavoitti perjantaina iltapäivällä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen.

– En valitettavasti pysty mitenkään kommentoimaan, poliisiylijohtaja Kolehmainen viestitti.

Ylen haastattelema poliisilähde kertoo, miksi poliisi on niin vaitonainen tilanteesta.

– Nyt on niin kovat panokset, ettei mitään voi puhua, hän sanoo.

Ylen toimittaja keskusteli poliisilähteen kanssa perjantaina.

Puhelusta syntyi vaikutelma, että poliisiin kohdistuva turvallisuusuhka on vakava, mutta poliisilla on tilanne hallussa.

Lue tästä kaikki, mitä turvallisuusuhasta tiedämme tällä hetkellä.

1. Miten poliisi sai tietää turvallisuusuhasta?

Poliisi on voinut saada tietoa turvallisuusuhasta oman tiedustelutietonsa avulla tai joku taho on voinut esittää suoran uhkauksen poliisille.

Jos näin on tapahtunut, uhkauksen on pitänyt olla riittävän "vakavasti otettava", jotta poliisi on ryhtynyt laajoihin turvatoimiin.

Poliisi saa jatkuvasti työssään erilaisia uhkauksia, mutta tämän kaltaiseen varautumiseen poliisi ei ole tiettävästi aiemmin Suomessa ryhtynyt.

2. Miten poliisi suojautuu?

Ylen selvityksen mukaan poliisi nosti turvatoimia eilen useilla poliisiasemilla eri puolilla Suomea.

Näkyvimmin poliisi suojasi eilen Helsingissä Pasilan poliisitaloja ja Tampereen poliisitaloa, jonka edessä päivystivät panssariautot.

Ylen selvityksen mukaan torstaina useat poliisilaitokset olivat tiukentaneet turvatoimia.

Perjantaina Kaakkois-Suomen poliisilaitos tiedotti, että asetarkastukset tehdään ensi maanantaista lähtien ainoastaan ajanvarauksella.

– Ajan asetarkastukseen voi varata puhelimitse poliisiasemakohtaisesti. Asetarkastukseen tulijan on todistettava henkilöllisyytensä saapuessaan poliisiasemalle. Järjestely on voimassa toistaiseksi, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Ase esitetään poliisille pääsääntöisesti omistajanvaihdoksen tai luvan muuttamisen yhteydessä. Poliisi voi myös pyytää aseen esittämistä muusta syystä.

Helsingin poliisilaitoksella työskentelevä poliisi kertoi torstaina Ylelle, että poliiseille oli korostettu normaaleja turvatoimia eli sitä, että poliisit pitävät aseet mukanaan koko ajan ja eivät päästä ulkopuolisia henkilöitä poliisitalolle.

Hän myös kertoi, että henkilöstölle oli lähetetty apulaispoliisipäällikko Heikki Kopperoisen nimissä yleisluontoinen sähköposti, jossa henkilöstöä kehotettiin "pitämään silmät auki".

Monella poliisiasemalla eri puolilla Suomea on tehty normaalista poikkeavia turvatarkastuksia, ja esimerkiksi Kouvolan poliisiaseman edessä oli rajattu parkkipaikkoja.

On selvää, että poliisi suojautuu tällä hetkellä useilla muillakin tavoilla kuin niillä toimilla, joita voidaan nähdä poliisilaitosten ulkopuolella.

Poliisi ei ole kertonut julkisuuteen, kuinka vakavana se pitää turvallisuusuhkaa.

– Ei tällaiseen (varautumiseen) lähdetä leikillään, sanoi eräs poliisilähde torstaina Ylelle.

Kouvolan poliisitalo oli ympäröity nauhalla torstaina 10. helmikuuta. Kuva: Vesa Grekula / Yle

3. Keneen turvallisuusuhka kohdistuu?

Ylen torstaina saaman tiedon mukaan kaikkia Suomen poliiseja on kehotettu varovaisuuteen.

Koska poliisi vaikenee lähes täysin, siitä ei ole tietoa, keneen turvallisuusuhka kohdistuu. Kohdistuuko se yksittäisiin poliisimiehiin, tiettyihin poliisilaitoksiin vai laajemmin poliisiorganisaatioon?

Tähän jälkimmäiseenvaihtoehtoon viittaisi se, että poliisi on tehnyt suojaustoimia useilla paikkakunnilla ja eri yksiköiden valmiustasoa on nostettu.

On myös mahdollista, että poliisilla ei ole tarkkaa käsitystä siitä, mihin uhka kohdistuu, ja siksi turvaamistoimet ovat laajat.

On myös muistettava, että poliisi myös "pelaa omaa peliään" uhkaajia vastaan. Poliisi saattaa harhauttaa vastapuolta tekemällä tiettyjä asioita, jotka näkyvät julkisuuteen.

4. Kuka uhkaa poliisin turvallisuutta tällä hetkellä?

Turun Sanomat kertoi eilen, että poliisiin kohdistuvan turvallisuusuhan takana olisi järjestäytynyt rikollisuus. Viranomaiset eivät ole tätä tietoa vahvistaneet.

Se kuitenkin tiedetään, että poliisi on iskenyt viime aikoina tiukasti järjestäytyneisiin rikollisryhmiin, ja tuomioistuimet ovat langettaneet kovia vankeustuomioita JR-ryhmiin kuuluville.

Poliisi ei tule kertomaan julkisuuteen oleellisia tietoja turvallisuusuhasta ainakaan ennen kuin turvallisuusuhka on poistunut.

Mikkelin poliisiasemalla oli turvatoimista kertova lappu torstaina 10. helmikuuta. Kuva: Timo Ikonen / Yle

5. Ovatko muut ihmiset vaarassa kuin poliisi?

Moni kansalainen on pohtinut, onko poliisilaitosten läheisyydessä turvallista nyt liikkua.

Poliisihallitus tiedotti eilen, että se pyrkii turvaamaan henkilöstönsä ja asiakkaidensa turvallisuuden.

Poliisi ei ole kuitenkaan kertonut tarkalleen, miten se suojaa kansalaisten turvallisuutta, jos jokin operaatio poliisiin kohdistuisi.

Jos väkivallan teko kohdistuisi poliisiin julkisella paikalla, on mahdollista, että ulkopuolisetkin joutuisivat vaaraan.

6. Kuinka todennäköisenä poliisi pitää operaatiota poliisia kohtaan?

Ylen tietojen mukaan vain Suomen ylin poliisijohto tietää turvallisuusuhasta tällä hetkellä.

Poliisiorganisaation sisälläkin on suurta hämmennystä tästä tilanteesta.

– Poliisihallituksen tiedottaminen on tällä hetkellä enemmän hämmentävää kuin selventää, eräs poliisimies Helsingin poliisilaitokselta sanoi eilen Ylelle.

Emme siis tiedä, millaisia uhka-arvioita poliisi on tehnyt siihen kohdistuvasta uhasta. Emme tiedä sitäkään, kuinka todennäköisenä poliisi pitää jonkinlaista iskua tai operaatiota, joka kohdistuisi poliisiin.

Mutta se on varmaa, että poliisi on turvallisuusalan huippuammattilainen. Ja poliisi tekee kaikkensa suojatakseen yksittäisiä poliisimiehiä ja kansalaisia.

11.2. klo 15.30: juttuun lisätty Ylen haastatteleman poliisilähteen kommentit ja tieto Kaakkois-Suomen poliisin tekemästä muutoksesta asetarkastuksissa.

Lue lisää:

Panssariautot ovat suojanneet poliisitaloja Helsingissä ja Tampereella turvallisuusuhan vuoksi – Poliisilähde Ylelle: "Ei tällaiseen lähdetä leikillään"

Asiantuntija: Poliisiin ei ole aiemmin kohdistunut tällaista uhkaa Suomessa – "Kyse on hyökkäyksestä yhteiskuntaa vastaan"

Poliisiväkivaltaa tutkinut asiantuntija poliisiin kohdistuvasta uhasta: "On hyvä taktiikka tässä vaiheessa olla kertomatta asioista liikaa"

Suosittelemme sinulle