Hyppää sisältöön

Uimahalli myytiin satasella ulosotossa olevalle, ja nyt osakas Suvi Marjamäki on pulassa – arvottomista liiketiloista pyritään eroon keinoja kaihtamatta

Arvonsa menettäneitä liiketiloja on myyty pikkurahalla maksukyvyttömille ympäri Suomea. MOT:n toimittajalle tarjottiin jopa rahaa kaupanteosta. Isot vastikkeet kaatuvat usein myöhemmin muiden osakkaiden niskaan.

Sastamalalainen kahvilayrittäjä Suvi Marjamäki esittelee käytöstä poistettua uimahallia.
Yrittäjä Suvi Marjamäki omistaa kahvilan hallitalosta. Kiinteistöyhtiö on joutunut pahoihin talousongelmiin, koska kaksi suurosakasta ei maksa vastikkeitaan. Kuva: Jyrki Ojala / Yle
Lauri Miettinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pirkanmaan Sastamalassa erään kiinteistöyhtiön vastiketuloista katosi puolet kahden pilkkahintaisen huoneistokaupan myötä. Ensin Huittisten Säästöpankki myi entisen konttorinsa 50 sentillä. Sitten kaupunki myi käytöstä poistetut uimahallitilansa sadalla eurolla.

Kumpikaan ostaja ei ole maksanut yhtiövastikkeitaan. Muille kiinteistöyhtiön osakkaille tästä on seurannut taloudellinen hätätila.

– Nyt on edessä sellainen haaste, että en tule tästä selviämään, manaa kahvilayrittäjä Suvi Marjamäki.

Kiinteistöyhtiössä on uimahallin ja liiketilojen lisäksi asuntoja. Entisen pankin ja uimahallin osuus yhtiön vastiketuloista oli aiemmin noin puolet – tämä aukko on rojahtanut muiden osakkaiden kontolle. Hallitalon kaupoista ja vastikeongelmista on aiemmin kirjoittanut myös Satakunnan Kansa.

Suvi Marjamäellä on ollut kahvila Kiikan hallitalossa noin kymmenen vuotta. Nyt hän on pahoissa vaikeuksissa kasvavien kulujensa kanssa ja pelkää tulevaisuutensa puolesta.

Vastikkeita on korotettu roimasti ja korotuksia on suunniteltu lisää. Hoitovastike saattaa olla jatkossa kaksinkertainen vuodentakaiseen verrattuna. Kiinteistöyhtiön on myös pitänyt ottaa lainaa ja se on päättänyt kerätä osakkailta ylimääräisiä vastikkeita.

Suvi Marjamäki, yrittäjä asentaa ruokastioita Kahvila Suvituuli Sastamala.
Suvi Marjamäen kahvilan palveluihin kuuluu lounas. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Hallitalon asukas Riitta Uusi-Seppä puolestaan toteaa, että eläkeläisenä hänen on suorastaan mahdotonta selviytyä lisämaksuista. Toisaalta asunnosta ja sen isoista maksuista ei pääse eroon helposti.

– Ei sitä asuntoa kukaan osta. Asuntojen välittäjät eivät ota sitä myyntiin missään tapauksessa, sanoo Uusi-Seppä.

Kaupungin mukaan entisessä uimahallissa oli paljon korjaustarpeita ja se myytiin käytöstä poistamisen takia. Kaupunki sai noin 40 000 euron vuosisäästöt tyhjiin tiloihin liittyneistä kuluista.

Hallin hankkinut ulosotossa – kaupunki ei kommentoi

MOT tutki uimahallin ostajan taustoja. Hänen ulosottotodistuksessaan on ollut nähtävissä saatavia yli kymmenen tuhannen euron arvosta vuoden 2021 tammikuussa, kun kauppa uimahallista tehtiin.

Sastamalan kaupungilta ei saa vastausta siihen, tiesikö se ostajan ulosotto-ongelmista.

– En anna haastattelua tästä asiasta, sanoo Sastamalan kaupungin konsernilakimies Katja Arve-Salonen.

Sastamalan Kiikan entisen uimahallin suihkuja on irrotettu.
Kiikan kylän uimahalli poistettiin käytöstä ja myytiin henkilölle, jolla on taloudellisia ongelmia. Kuva: Kari Alentola / Yle

Sastamalan kaupungin kirjallisten vastausten mukaan uimahallin ostaja oli esittänyt hyväksyttävän liiketoimintasuunnitelman. Kaupunki ei kuitenkaan luovuttanut asiakirjaa MOT:lle vedoten liikesalaisuuteen.

Kaupungin mukaan se ei voi kommentoida uimahallin ostaneen yksityishenkilön taloustilannetta. Kiinteistöyhtiö olisi kaupungin mielestä voinut reagoida kauppoihin jättämällä oikaisuvaatimuksen.

Hinta euron ja ostajalle tonni päälle

MOT:n selvityksessä paljastui, että Sastamalan kaltaisia toimitilojen halpamyyntejä vastikeperinnän ulottumattomiin on tehty muuallakin. Isännöitsijät tuntevat tapauksia ainakin kuudessa maakunnassa. Arvottomia toimitiloja siirretään esimerkiksi konkurssiin ajettaviin pöytälaatikkofirmoihin tai varattomille ostajille.

Voin maksaa sulle tonnin, jos otat sen

liiketilaa myyvä mies

Tyhjien liiketilojen määrä kaupunkien keskustoissa on kasvanut ympäri maata. Ongelma ei johdu yksin koronasta. Uudet kauppakeskukset, nettimyynti ja väestön väheneminen rokottavat kivijalkaliikkeiden kannattavuutta.

Toimitila voi olla tyhjä ja sen arvo nollassa, mutta tilan vastike saattaa olla moninkertainen samankokoiseen asuntoon verrattuna. Kun vastike pitää maksaa ulosoton uhalla, omistaja voi haluta tiloista eroon keinoja kaihtamatta.

MOT:n toimittajalle tarjottiin jopa rahaa, jos tämä ottaa vastaan huoneistoja taantuvilta alueilta. Jutussa käytettiin poikkeuksellista tiedonhankintaa eikä toimittaja kertonut liiketiloja myyville tahoille olevansa toimittaja ja tekevänsä juttua.

– Voin maksaa sulle tonnin, jos otat sen, sanoo isoa liiketilaan “myyvä” mies.

Omistaja pyytelee tilasta netti-ilmoituksessa yhtä euroa. Kyseessä on melkein 500 neliön liiketila, joka sijaitsee kutistuvassa pikkukaupungissa Itä-Suomessa.

Isot vastikkeet pahentavat tilannetta

Usein liiketilojen vastike neliömetriä kohden on huomattavasti korkeampi kuin saman yhtiön asunnoissa.

Osa taloyhtiöistä haluaisi ratkaista ongelman kohtuullistamalla liiketilojen vastikkeita, jotta yrittäjät eivät ajautuisi maksuongelmiin. Vastikkeen kohtuullistaminen on kuitenkin hankalaa.

Siihen tarvitaan suostumus kaikilta muilta osakkailta, joiden vastikkeet vastaavasti nousisivat. Jos tämä ei onnistu, kohtuullistamista voi hakea oikeusteitse.

Tyhjä liiketila Hämeenlinnassa.
Tämä liiketila Hämeenlinnasta myytiin vuonna 2010 kymmenellä eurolla henkilölle, joka ei maksanut vastikkeita. Nyt tila on kiinteistöyhtiön omistuksessa. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Esimerkiksi tarpeettoman liikehuoneiston muuttaminen asuintilaksi on usein houkutteleva ja järkevä ratkaisu – mutta vastikkeen alentaminen samalla asuntoja vastaavaksi ei onnistu helposti.

– Yksikin osakas voi sen tyrmätä, sanoo lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen oikeusministeriöstä.

Oikeusministeriössä on havahduttu tilanteeseen ja mietitty asunto-osakeyhtiölain muuttamista. Vuonna 2020 tehdyssä muistiossa esitetään, että vastikeperusteen muuttamiseen riittäisi 80 prosentin kannatus taloyhtiössä. Tämä koskisi tilannetta, jossa huoneiston käyttötarkoitus vaihdetaan esimerkiksi liiketilasta asunnoksi.

Esitetty helpotus vastikkeen muuttamiseen ei ole nykyisen hallituksen lainsäädäntöohjelmassa.

Artikkelia päivitetty 14.2. klo 9.38: lisätty video.

MOT tutki, mitä ongelmia voi seurata kun asuntojen ja liikehuoneistojen arvo laskee eri puolella Suomea.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 15.2.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme