Hyppää sisältöön

Johanna Matintalolta vaaditaan huima veto äkisti muuttuneessa kelissä: "Joutuu kovaan grilliin" – näin Suomi voisi kukistaa viestin ykkössuosikin

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roposen mukaan olympiavoitto on pitkälti kiinni kolmesta ensimmäisestä osuudesta. "Krista Pärmäkosken pitäisi päästä ankkuriosuudelle Jonna Sundlingin edellä." Viestipäivänä Zhangjiakoussa on satanut taivaan täydeltä uutta lunta.

Suomen Johanna Matintalo Itävallan Teresa Stadloberin kannoilla naisten yhdistelmähiihdossa.
Suomen Johanna Matintalo (vas.) Itävallan Teresa Stadloberin kannoilla naisten yhdistelmähiihdossa. Kuva: Sergei Bobylev / TASS / Getty Images
Roope Visuri,
Pekka Aalto
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantain suomalaispäivän avaa kello 09.30 naisten 4x5 kilometrin maastohiihtoviesti. Lähetys suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lauantaina hiihtojännäreille tarjoillaan lisää herkkua, kun naiset taistelevat viestikullasta. Suomi lähtee koitokseen järjestyksessä Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen pitää nelikköä odotettuna. Hänen mielestään Kyllösen valinta ohi Jasmi Joensuun oli valmennusjohdolta oikea veto viestiin.

– Olen koko ajan pitänyt suurena riskinä sprintterin ottamista viestiin. Joensuu ei ole koskaan ollut vapaan kympillä 50 joukossa maailmancupissa. Kyllönen on paikkansa ansainnut, Roponen linjaa.

Ryhmä tuskin hajoaa avausosuudella, ellei Venäjän Julia Stupak intoudu hirmuhiihtoon.

Toinen osuus on Suomen kultahaaveiden kannalta kriittinen. Matintalon pitää vastata Ruotsin, Norjan ja Venäjän vauhtiin. Ebba Andersson, Therese Johaug ja Natalia Neprjajeva olivat kaikki viiden joukossa naisten 10 kilometrin perinteisen kilpailussa, kun Matintalon sijoitus oli 14:s.

– Matintalo joutuu kovaan grilliin. Niskanen voi sitten olla jahtaajan asemassa kolmannella osuudella, mikä ei ole korkealla todellakaan helppo paikka.

Roponen nostaa ykkössuosikiksi Ruotsin, vaikka Andersson ja Frida Karlsson eivät ole yltäneet mitaleille Zhangjiakoussa. Ankkuri Jonna Sundling vei sprintin näytöstyyliin ja kykenee hyvään vauhtiin myös vitosella.

– Suomella on aito mahdollisuus kultaan, mutta Ruotsi on koonnut ryhmänsä taktisesti todella fiksusti. Jos Suomi aikoo taistella kullasta, niin Pärmäkosken pitäisi päästä ankkuriosuudelle Sundlingin edellä ja pakottaa ruotsalainen ylikovaan alkuvauhtiin.

Roponen muistuttaa, että Sundling tulee lopun takuulla todella kovaa.

– Sundling pitäisi jotenkin pudottaa yli viiden sekunnin päähän ennen loppua, muuten hän voi rynniä takamatkalta ohi.

Uuden elementin viestiin toi lauantaiaamun lumisade. Zhangjiakoussa pyrytti, mikä voi hyvinkin sataa Suomen laariin.

– Jos vielä kisan aikana sataa lunta, Kyllösen ja Matintalon on helpompi pysyä muiden kärkimaiden mukana. Peesin merkitys korostuisi tässä tapauksessa myös vapaalla. Näillä näkymin sade kuitenkin loppuu ennen kilpailua. Olosuhteet muuttuvat joka tapauksessa, joten voitelu ja kalustovalinta korostuvat, Roponen arvioi lauantaiaamuna kisapaikalla.

Alla vertailu suomalaisten ja norjalaisten suorituksista Pekingin kisoissa. Viiden kilometrin matkalle suhteutettuna normaalimatkan ja yhdistelmäkisan tulokset ennakoivat Suomelle yli minuutin voittoa Norjasta.

Venäläisten ja ruotsalaisten viestijoukkueita ei voitu vertailla, koska kaikki heidän hiihtäjänsä eivät ole kisanneet Pekingissä normaalimatkalla tai yhdistelmäkisassa.

Kisatapahtumia voi seurata hetki hetkeltä ja suorana lähetyksenä Ylen verkkosivuilta ja Yle-sovelluksesta löytyvästä liveseurannasta.

Pekingin olympialaisten koko aikatauluun voit tutustua täällä.

Lue myös:

Antti Aalto suurmäessä – lauantain suomalaiset ja lähetystiedot

Suomi lähtee naisten viestin mitalijahtiin erilaisella taktiikalla kuin muut – valmentaja avaa päätösten taustat

Suomelle historiallinen mitalisade olympialaisissa? Ylen asiantuntija Toni Roponen lataa pöytään hurjat arviot seuraavista hiihtokisoista

Yksi asia yhdistää Suomen olympiamitaleita Pekingistä: mitalistien takana on sama oppilaitos – Iivo patisti luokan cooperiin, kun muita laiskotti

Vuosi sitten Kerttu Niskanen opetteli kävelemään uudelleen – näin vakavasta paikasta hän taisteli kaksinkertaiseksi olympiamitalistiksi

Olympiakultaa! Iivo Niskanen ylivoimaiseen voittoon miesten 15 kilometrillä

Suosittelemme