Hyppää sisältöön

15-vuotias venäläistähti kärysi sydänsairauksiin kehitetystä lääkkeestä – urheilulääkärin mukaan käytölle on vain yksi lääketieteellisesti pätevä syy

Kamila Valijevan positiivinen dopingtestitulos vahvistettiin Suomen aikaa perjantaina aamuyöstä.

Kamila Valijeva nojaa kaukalon laitaan huolestunut ilme kasvoillaan.
Kamila Valijeva oli avainhahmo, kun Venäjän olympiaurheilijat löivät Yhdysvallat Pekingin olympialaisten joukkuekilpailun kultakamppailussa. Kuva: Valery Sharifulin/TASS
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekingin olympialaisissa joukkuekilpailussa kultaa luistellut Kamila Valijeva, 15, on jäänyt kiinni dopingista. Riippumaton testausjärjestö International Testing Agency ITA vahvisti positiivisen testituloksen perjantaiaamuna.

ITA:n mukaan Valijeva antoi trimetatsidiini-nimistä ainetta sisältäneen näytteen Venäjän mestaruuskisoissa joulukuun lopulla. Trimetatsidiini on ollut Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalla vuodesta 2014.

Suomen tunnetuimpiin urheilulääkäreihin ja -fysiologeihin kuuluvan Harri Hakkaraisen mukaan trimetatsidiini on alun perin sydänsairauksiin kehitetty lääke, jolla voidaan urheilussa pyrkiä vaikuttamaan sydänlihaksen aineenvaihduntaan. Aine ei ole suomalaisilla lääkemarkkinoilla.

– Trimetatsidiinillä voidaan pyrkiä siihen, ettei sydänlihas muodostaisi hapen puutteessa niin herkästi maitohappoja ja joutuisi näin happamaan tilaan. Sitä kautta sydänlihas jaksaisi tehdä kauemmin töitä, myös urheiluvalmentajana meritoitunut Hakkarainen sanoo.

Hänen mukaansa yksittäistä suoritukseen parantavaa vaikutusta aineella ei ole. Hyöty ilmenee pitkissä harjoitusjaksoissa, joissa tehdään useita anaerobisia maksimaalisia suorituksia. Tarkkaa lääketieteellistä näyttöä tästä ei kuitenkaan ole.

Hakkarainen kertoo yllättyneensä Valijevan trimetatsidiini-kärystä. Ainoaksi lääketieteellistä tarkastelua edes auttavasti selittäväksi seikaksi hän nimeää sydänlihastulehduksen jälkihoidon.

– Maiden väliset kulttuurit ovat isoja. En tunne niin hyvin Venäjän nykyistä farmakologiaa, että onko heillä tämä lääke käytössä esimerkiksi sydänlihastulehduksen jälkihoidossa. Se on ainoa lääketieteellinen syy, joka minulle tulee mieleen.

Venäläinen Kamila Valijeva teki taitoluistelun joukkuekilpailussa neloissalchowin ja neloistulpin.
Kamila Valijeva teki joukkuekilpailun ohjelmassaan ensimmäisenä naisena kaksi neloishyppyä. Kuva: AOP

Hakkaraisen mukaan suomalaiset lääketieteilijät tutkivat trimetatsidiinin vaikutusta noin kymmenen vuotta sitten akuuttien sydäninfarktien jälkeisessä toipumisessa. Tuolloin tutkimukset eivät johtaneet siihen, että lääke olisi otettu käyttöön Suomessa.

– Ymmärtääkseni EU-maista se on ollut käytössä Espanjassa.

Dopingtapaukset harvassa

Valijevasta tulee toinen korkean profiilin urheilija, joka on jäänyt kiinni trimetatsidiinin käytöstä. Ennen 15-vuotiasta venäläistä aine yhdistettiin kohuissa ryvettyneeseen kiinalaisuimariin Sun Yangiin, joka sai dopingtapauksestaan kolmen kuukauden kilpailukiellon vuonna 2014.

Neljä vuotta sitten venäläinen kelkkailija Nadezhda Sergejeva hylättiin Pyeongchangin talviolympialaisissa annettuaan trimetatsidiiniä sisältäneen dopingnäytteen.

Viime vuosina useissa dopingtapauksissa positiivisen testituloksen antanut urheilija on vedonnut saaneensa kiellettyä ainetta kontaminoituneesta eli epäpuhtaasta ravintolisästä. Hakkarainen ei usko, että peruste vakuuttaisi antidopingviranomaiset Valijevan tapauksessa.

– Se on tietenkin mahdollista, mutta niin... Aika spekulatiivista. Mutta tällaisia tapauksia tiedetään.

– Jos A- ja B-näytteessä on selkeästi näytettävissä, että kyseistä ainetta on eikä sille ole lääketieteellistä indikaatiota, jota länsimaissa ei käytännössä edes ole, niin en usko, että urheilija pääsee tästä tilanteesta pakoon. Eiköhän tästä tule sanktio, Hakkarainen arvioi.

Hakkarainen on yksi Suomen kuuluisimmista urheilulääkäreistä. Hän menetti vuonna 2018 väliaikaisesti oikeutensa toimia lääkärinä. Hakkarainen sai lupansa osittain takaisin vuonna 2019. Terveydenhuoltohenkilökuntaa valvova Valvira ei avannut rajoitukseen johtaneita syitä, koska osa tiedoista on salassa pidettäviä.

Lue lisää:

Vahvistus: Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva, 15, on jäänyt kiinni dopingin käytöstä

Venäläissivusto: Taitoluistelun 15-vuotiasta supertähteä uhkaa sulkeminen olympialaisista dopingrikkeen vuoksi, Venäjän olympiaurheilijat voivat menettää kultamitalin

Suosittelemme