Hyppää sisältöön

Iivo Niskasen olympiavoiton taustalla alkoi kuuma spekulaatio – Toni Roposelta tyrmäys ja kova ehdotus seuraavaan mitalikamppailuun

Perttu Hyvärinen on noussut parisprinttispekulaatioihin kahden kovan kisan jälkeen Pekingin olympialaisissa. Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen tyrmää sen, mutta nostaa esiin toisen Suomen menestysmahdollisuuksia parantavan ehdotuksen.

Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen yhdistelmähiihdon jälkeen maalialueella.
Perttu Hyvärinen (vas.) ja Iivo Niskanen (oik.). Siinäkö Suomen edustajat parisprinttiin? Tästä käydään nyt keskustelua Kuva: Lehtikuva
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

ZHANGJIAKOU.

Iivo Niskasen olympiavoiton takana nähtiin perjantaina myös muitakin mielenkiintoisia suomalaissuorituksia.

Perttu Hyvärinen oli kuudes ja teki toista kertaa peräkkäin kovan suorituksen käynnissä olevissa olympialaisissa. Jo yhdistelmähiihdossa Hyvärinen säväytti seitsemännellä sijallaan.

Hyvärinen on itsekin myöntänyt, että alkukausi oli vielä mollivoittoinen.

– Hyvärinen on onnistunut olympialaisiin valmistautumisessa erinomaisesti. Tällä kaudella ei ollut viitteitä tällaisesta. Nyt hän on kunnossa oikeaan aikaan. Tietää hyvää vielä jatkoon, Ylen asiantuntijoista Jussi Piirainen kehaisi.

– Kuudes sija on käsittämättömän upea suoritus. On hämmentävää, miten hyvässä kunnossa hän on näissä kisoissa verrattuna aiemmin tähän kauteen, toinen asiantuntija Toni Roponen komppasi.

Samaan aikaan oli odotettu paljon, millaiseksi muodostuu Ristomatti Hakolan vire. Hakola oli ollut ennen kisaa hyvin mystisenä kunnostaan. Tulos oli 28. sija ja eroa voittaja Niskaseen 2 minuuttia ja 54,8 sekuntia.

Hakola oli kilpailun jälkeen todella pettynyt suoritukseensa.

– Hakolalla oli alakanttiin mennyt suoritus. Hän oli epävarma ennen kilpailua, eikä valmistautuminen ole mennyt suunnitellusti. Se näkyi tänään hiihdossa, Piirainen summasi.

Perttu Hyväinen nosti peukut pystyyn kuudennen sijan jälkeen Pekingin olympialaisissa.
Perttu Hyvärinen nosti peukut pystyyn perjantaina kuudennen sijan jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Hakolan suoritusta odotettiin erityisen paljon sen takia, koska sillä oli vaikutusta Suomen perinteiseen menestyslajiin parisprinttiin.

– Olympialaisiin lähdettäessä odotettiin Hakolasta ehdottomasti paria Iivo Niskaselle parisprinttiin. Nyt pitää ihmeitä tapahtua, jos Hakola on parisprintissä mukana, Roponen kuvailee muuttunutta tilannetta.

Perinteisen normaalimatkan jälkeen nousikin kuuma puheenaihe, nousisiko Iivo Niskasen joukkuekaveriksi parisprinttiin toinen Puijon Hiihtoseuran mies Perttu Hyvärinen?

Toisena vaihtoehtona on pidetty Joni Mäkeä, joka ylsi vapaalla hiihtotavalla käydyssä sprintissä yllättäen neljänneksi. Parisprintti käydään perinteisellä hiihtotavalla.

Roponen tyrmää kuuman spekulaation Hyvärisen nousemista puskista Niskasen pariksi.

– Itse pidän ihan selvänä sitä, että Iivo Niskasen parina pitäisi olla Joni Mäki. Perttu Hyvärisen pitää keskittyä viestiin ja 50 kilometrin kilpailuun, Roponen sanoo.

Roposen mukaan parisprintissä Suomen miehillä on ehdottoman hyvät mahdollisuudet menestyä. Toki kilpailu on kovaa. Venäjä, Norja ja Ruotsi asettavat suomalaisille kovan haasteen.

Asiantuntijan mukaan Hakolan nykyvireen takia viestissä menestysmahdollisuudet putosivat roimasti.

– Nyt emme saa Hakolan takia joukkuetta, joka realistisesti taistelisi mitalista. Varmasti valmennusjohdon on tarkkaan mietittävä, kannattaako Joni Mäen hiihtää viestiä vai keskittyä vain ja ainoastaan parisprinttiin, Roponen heittää ilmoille kovan ehdotuksen.

Maastohiihdon ohjelma Pekingin olympialaisissa

La 12.2. Klo 09.30 N, 4x5 km

Su 13.2 Klo 09.00 M, 4x10 km

Ke 16.2. Klo 11.00 N, parisprintti (p), alkuerät

Ke 16.2. Klo 11.40 M, parisprintti (p), alkuerät

Ke 16.2. Klo 13.00 M ja N, parisprintti (p), finaalit

La 19.2. Klo 08.00 Maastohiihto M, 50 km (v, yhteislähtö)

Su 20.2. Klo 08.30 Maastohiihto N, 30 km (v, yhteislähtö)

Kaikki hiihtokilpailut nähdään ja kuullaan suorana Ylen kanavilla.

Lue lisää:

Harvinaiseen joukkoon noussut Iivo Niskanen hämmästytti Ylen asiantuntijoita – näkivät kulissien takana tärkeän onnistujan ja pelästyneen suomalaisen

Suomen voitelupäällikkö kertoo kauhunhetkistä Iivo Niskasen kultahiihdon aikana – "Vähän nosti selkäkarvoja pystyyn ja pelottikin"

Iivo Niskasen upea ele herättää ihastusta maailmalla – katso, miten olympiavoittaja otti viimeiseksi tulleen kolumbialaisen vastaan maalissa

"Iivo ja Kerttu ovat toisiaan tsempanneet" – onnellinen isä kertoo, miten piinaava jännitys vaihtui ryhmähaliin Niskasten kisakatsomossa

Kommentti: Iivo Niskasen kahdeksan vuoden odotus päättyi häkellyttävään dominointiin – Kiinassa nähdään nyt jotain todella ainutlaatuista

Olympiakultaa! Iivo Niskanen ylivoimaiseen voittoon miesten 15 kilometrillä

Suosittelemme