Hyppää sisältöön

Suomi lähtee naisten viestin mitalijahtiin erilaisella taktiikalla kuin muut – valmentaja avaa päätösten taustat

Valmentaja Ville Oksasen mielestä Venäjän olympiakomitean joukkue ja Ruotsi ovat naisten viestin kovimmat ennakkosuosikit. Krista Pärmäkosken mukaan muut ankkurit pitää pudottaa matkasta ennen loppusuoraa.

Krista Pärmäkoski kuvassa.
Krista Pärmäkoski on Suomen joukkueen ankkuri. Kuva: Patrick Smith / Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantain suomalaispäivän avaa kello 09.30 alkava naisten 4x5 kilometrin maastohiihtoviesti. Lähetys suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Suomi lähtee lauantaina kilpailtavaan naisten 4x5 kilometrin viestiin järjestyksessä Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Kaksi ensimmäistä osuutta hiihdetään perinteistä ja kaksi viimeistä vapaata. Suomen kovimmat perinteisen hiihtäjät on siis laitettu lopun vapaan osuuksille.

Suomen naisten hiihtomaajoukkueen valmentajan Ville Oksasen mukaan lähtökohtaisesti kaikki Suomen joukkueesta haluaisivat hiihtää perinteistä. Viestijoukkueen kasaaminen vaatii kuitenkin kokonaiskuvan tarkastelua.

– Meidän piti hakea jotain erilaista, jolla pystymme horjuttamaan kovimpia kultamitalisuosikkeja. Hiihtojärjestys on valittu siten, että kaiken onnistuessa pystymme kamppailemaan jopa kullasta. Yleensä viestit kuitenkin ratkeavat viimeisillä osuuksilla. Siksi laitoimme kovimmat normaalimatkan ratsumme sinne, Oksanen kertoi Yle Urheilulle.

Esimerkiksi Norja lähtee viestiin kova pää edellä. Tiril Udnes Weng aloittaa ja Therese Johaug hiihtää toisen osuuden. Kolmantena on vuorossa Helene Fossesholm ja ankkurina Ragnhild Haga.

Ruotsin joukkueessa hiihtävät Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson ja Jonna Sundling.

Venäjän olympiakomitean joukkueessa hiihtävät Julja Stupak, Natalia Neprajeva, Tatjana Sorina ja Veronika Stepanova.

– Jos katsoo muiden maiden joukkueita, niin siellä on perinteisen osuuksille laitettu paukkuja. Tavoitteenamme on pysyä mahdollisimman hyvin mukana perinteisellä. Sitten meillä on, kuten viime vuoden MM-kisoissakin nähtiin, maailmanluokan ankkuri ratkomassa viestiä.

Oksanen ei suostu asettamaan ennakkosuosikin viittaa Suomen naisten harteille. Hänen mielestään ennakkosuosikki numero yksi on Venäjä. Oksanen myös muistuttaa, että Ruotsin kaikki hiihtäjät ovat sijoittuneet Pekingin kisoissa kuuden parhaan joukkoon.

– Sellaisessa vertailussa emme ole ihan samalla tasolla. En koe, että nyt olisi joku painetilanne. Emme ole mielestäni ykkössuosikki. Mitalia kuitenkin lähdetään hakemaan.

Pärmäkoski ei halua jättää ratkaisua loppukirin varaan

Ensimmäisen osuuden lauantaina hiihtävän Anne Kyllösen mukaan taktiikkaa on suunniteltu tarkkaan valmentajien kanssa.

– Olemme merkanneet urheilijoita valmentajien kanssa ja miettineet taktiikoita sen mukaan, miten kisa lähtee etenemään. En halua avata sitä tarkemmin.

– Viisi kilometriä on lyhyt ja vauhdikas matka, mutta erojen tekeminen on varmasti mahdollista.

Anne Kyllönen kuvassa.
Anne Kyllönen avaa Suomen viestin. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Kyllönen toivoo, että viestin lähtö sujuu ilman kolarointia. Tärkeää olisi päästä toisella kierroksella hyvistä asetelmista radan pitkään nousuun.

– Se on ilman muuta vahvuuteni ja se pitää pystyä huomenna hyödyntämään.

Johanna Matintalo hiihtää samalla osuudella muun muassa Norjan supertähden Therese Johaugin kanssa.

– Muilla mailla on jopa joukkueiden kovimpia nimiä siinä kakkososuudella. Kovaa pitää läheä hiihtämään ja taistelemaan kaikki sekunnit kotiinpäin.

Matintalo kokee kuntonsa hyväksi. Naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa hän kuitenkin odotti itseltään parempaa.

– Siinä vähän vauhdinjaon kanssa oli parannettavaa. Viiden kilometrin matka sopii minulle paremmin kuin kymmenen kilometriä.

Johanna Matintalo kuvassa.
Johanna Matintalo saa vastaansa mm. Therese Johaugin. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Kerttu Niskanen hiihtää kolmannen osuuden. Hänen mukaansa Suomella on hyvä joukkue, jota ei kannata laskea ulos mitalikamppailusta. Kolmas osuus ei kuitenkaan ole Niskaselle mieluisin vaihtoehto.

– Jos totta puhun, olisin kovasti halunnut perinteisen osuudelle. Valmentajat kokosivat joukkueen, ei siinä mitään. Olen ennenkin ollut vapaan osuudella.

Niskanen toivoo, että pääsee hyvästä asemasta osuudelleen ja saa tehtyä hyvän suorituksen.

– Krista saa sitten ratkoa peliä.

Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen vie viestiä kolmannella osuudella. Kuva: Getty Images

Ankkuri Pärmäkoski arvioi valmentaja Oksasen tapaan, että Venäjän olympiakomitean joukkue ja Ruotsi ovat Suomen pahimmat vastustajat lauantaina kilpailussa. Sprinttihiihtäjinä paremmin tunnetut Veronika Stepanova ja Jonna Sundling ovat kovia kiritykkejä.

– Jos he ovat siinä mukana, minulla on vain yksi vaihtoehto: yrittää pudottaa heidät letkasta.

Pärmäkosken mukaan Norjan Ragnhild Haga ei ole hiihtänyt olympialaisissa niin hyvin kuin yleensä. Siksi hän uskoo pystyvänsä pudottamaan Hagan matkalla.

– Mutta Jessica Digginsiin ja jenkkeihin pitäisi olla eroa. Hän hiihti todella kovaa yhdistelmäkisassa ja tulee sieltä höyrypäänä varmasti. Toivottavasti hän on Suomen takana siinä vaiheessa, Digginsin viime vuoden MM-viestin pronssikamppailussa lyönyt Pärmäkoski tuumi.

Pärmäkoski muistuttaa, että viestiradalla pitää osata hiihtää taktisesti oikein. Ladulla pitää pystyä vetämään tasaisen kovaa ja paukkuja on oltava vielä loppukirissä. Kuten yhdistetyn kisassa nähtiin, stadionin nousussa voi tulla suuria eroja, Pärmäkoski sanoo.

– Toki vahvuuteni ovat normaalimatkojen puolella, ja kovaa täytyy hiihtää, mutta ei saa hiihtää liian kovaa sitä nousuosuutta, että ei jaksa painaa stadionille tulevia kurveva ja laskupätkiä.

Naisten 4x5 kilometrin viesti kello 9.30 Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Lue lisää:

Antti Aalto suurmäessä – lauantain suomalaiset ja lähetystiedot

Johanna Matintalolta vaaditaan huima veto äkisti muuttuneessa kelissä: "Joutuu kovaan grilliin" – näin Suomi voisi kukistaa viestin ykkössuosikin

Suomelle historiallinen mitalisade olympialaisissa? Ylen asiantuntija Toni Roponen lataa pöytään hurjat arviot seuraavista hiihtokisoista

Olympiakultaa! Iivo Niskanen ylivoimaiseen voittoon miesten 15 kilometrillä

Suosittelemme