Hyppää sisältöön

Ankkurina hiihtänyt Pärmäkoski harmitteli Suomen ja Ruotsin loppukirikamppailua: "Ajattelin, että hän varmasti katkeaa"

Suomen naiset sijoittuivat 4x5km viestihiihdossa harmittavasti neljänneksi. Pärmäkoski kuvaili kilpailua Yle Urheilun haastattelussa jokseenkin onnistuneeksi, mutta pettymykseksi.

Krista Pärmäkoski: "Nyt tuntuu, että tein taktisesti oikein"
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naiset jäivät Pekingin talviolympialaisten 4x5 kilometrin viestihiihdossa harmittavasti neljänneksi. Suomalaisnaisista kilpailussa hiihtivät kisan avannut Anne Kyllönen, toisena Johanna Matintalo, kolmantena Kerttu Niskanen ja ankkuriosuuden Krista Pärmäkoski.

Kilpailussa nähtiin alusta saakka dramaattisia tilanteita, kuten irtiottoja ja kaatumisia. Kultaa vei Venäjän olympiakomitean joukkue, hopealle hiihti Saksa. Venäläisten voittoaika oli lopulta 53.41,0. Suomi jäi tästä 21,2 sekuntia.

Pronssille nousi puolestaan Ruotsi. Suomi kävi länsinaapurin kanssa tiukan kamppailun kolmannesta sijasta, kun Norjan Ragnhild Haga putosi taistelusta Pärmäkosken ja ruotsalaisten Jonna Sundlingin irtioton jälkeen. Sundling hiihti huiman osuuden, ottaen kilometrin matkalla Pärmäkoskea ja Hagaa 17 sekuntia kiinni, Frida Karlssonin annettua Suomelle ja Norjalle etumatkaa.

Suomi taipui lopulta loppusuorakamppailussa. Sundling venytti maaliin 0,5 sekuntia ennen Pärmäkoskea.

Suomen nelikko onnistui hyvin ja pystyi kamppailemaan mitaleja jahtaavassa joukossa koko kilpailun ajan. Silti kilpailun lopputulosta voidaan pitää pettymyksenä. Se myös näkyi suomalaisnaisten kasvoilla hiihdon jälkeisissä haastatteluissa.

– Loppukiriin, siihenhän se ratkesi, Krista Pärmäkoski naurahti Yle Urheilun haastattelun alkuun, kun häneltä kysyttiin, mihin viesti ratkesi.

– Oli vähän turhan kova vastus (Sundling). Kun viime vuonna MM-kisoissa pystyin sprintin kolmannen, USA:n Jessie Digginsin, kukistamaan, niin nyt sprintin voittaja oli sen verran kova, ettei ollut mahdollisuutta. Sundling hiihti koko vitosen hyvin. Yllätyin hieman siitä, kuinka nopeasti hän ajoi minut kiinni. Ajattelin, että hän varmasti katkeaa, mutta hän kestikin kovan alkuvauhtinsa, Pärmäkoski pohti.

Venäjä ja Saksa lähtivät kilpailussa vetäväksi kaksikoksi jo kisan alussa, kamppailen kissa ja hiiri -leikin tapaisesti. Molemmat joukkueet irtosivat toiselta osuudelta alkaen kaksinkamppailuun, joka kääntyi lopulta ankkuriosuudella venäläisille, Veronika Stepanovan pudotettua Sofie Krehlin kyydistään. Kamppailu pronssista jäi Suomen ja Ruotsin välille.

Suomen ankkuri kertoi, että hänen taktiikkanaan oli hiihtää Haga kiinni. Hän mietti kisan jälkeen, ettei uskaltanut lähteä ohittamaan reipasta vauhtia hiihtänyttä Hagaa ensimmäisellä kierroksella. Pärmäkoski totesi, että olisi voinut lähteä riskillä ohittamaan, jolloin tulos olisi voinut ehkäpä olla erilainen.

– Toki tulos olisi voinut olla samakin siinä vaiheessa. Vaikeaa sanoa vielä tässä vaiheessa, mutta nyt tuntuu siltä, että tein kuitenkin taktisesti oikein!

– Lopussa viimeisellä puolellatoista kilometrillä keskityin ajamaan Saksaa takaa. Tiesin, että Jonna on todella kova loppusuoralla. En äkkiseltään osaa sanoa, mitä muuta olisin voinut tehdä. Ainoastaan sen, että jos olisin päässyt maalisuoralle ensimmäisenä, niin tilanne olisi voinut olla erilainen. Sitä on kuitenkin turha jossitella, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski myönsi, että kisan lopputulos oli koko Suomen joukkueelle pettymys.

– Onhan se tietysti, lähdimme hakemaan mitalia ja kaikki urheilijat ovat olleet hyvässä kunnossa. Tämä oli kuitenkin tällainen tulos, emme kuitenkaan huonosti suoriutuneet. Tämä on varmasti silti karvas pettymys kaikille, mutta teimme kuitenkin hyvät hiihdot.

Niskanen ja Pärmäkoski lähtevät keskiviikkona uuteen mitalijahtiin parisprintissä, joka hiihdetään perinteisellä.

Katso videolta Niskasen mietteet kisaan.

Päivitetty 12.2.2022 klo 12.19: lisätty Niskasen haastattelusta video.

Lue myös:

Kommentti: Mikä pettymys olympialaisissa! Suomen poikkeuksellinen taktiikka ei tuottanut tulosta – valitettava uhraus näkyi ladulla

Suomi taipui pronssikamppailussa Ruotsille – asiantuntija nelossijasta: "Valtava pettymys"

Suomen taktiikasta isoja erimielisyyksiä, valmentaja puolustaa valintojaan – asiantuntijat avaavat, mitä viestissä olisi pitänyt tehdä toisin

Suosittelemme sinulle