Hyppää sisältöön
Seinämaalaus talon seinässä.
Banksy vahvisti marraskuussa, että hän maalasi Ukrainassa seitsemän muraalia. Kuva: AOP
LIVEVenäjän hyökkäys

Banksyn muraali yritettiin varastaa Ukrainassa

Kokoamme tähän artikkeliin sodan tärkeimmät tapahtumat.

Tekijät
Riikka KajanderPilvi PitkärantaInka HaukkaVeera PennanenJarno VirtanenPaula TapiolaEelis BjurströmJussi NurminenKai JääskeläinenAlina MäkynenVeikko EromäkiViivi KoivistoinenElsa OsipovaMia GertschTiina JutilaKatriina Töyrylä
Kartalla Venäjän valtaamat alueet Ukrainassa 2.12.2022.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Mitä tiedämme nyt?

  • Pula sotatarvikkeista rajoittaa Venäjän mahdollisuuksia käynnistää laajamittaisia ja tehokkaita maahyökkäyksiä, arvioi Britannian sotilastiedustelu.
  • Venäläisten asenteet sodan suhteen ovat muuttuneet, kertoo riippumaton venäläinen media Meduza. Tuoreen gallupin perusteella 55 prosenttia vastaajista tukee rauhanneuvotteluita Ukrainan kanssa. Vastaava luku oli heinäkuussa 30 prosenttia.
  • Venäjän iskut voimalaitoksiin vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään. Jopa kuusi miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköjä, presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi.
  • Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä valmistelee uutta liikekannallepanoa 10. joulukuuta alkaen. Myös ISW on ennustanut uutta mobilisaatiota.
  • Lataa Yle-sovellus ja tilaa uutisilmoitukset Venäjän hyökkäyksestä.
  • Ylen ukrainankieliset uutiset löytyvät täältä.
Katriina Töyrylä

Synnytysosastolla ilmahälytyksen aikana, pubi-ilta kynttilänvalossa, lämmintä ruokaa viranomaisilta – Kuvia ukranalaisten arjesta

Äitejä ja vauvoja sairaalahuoneessa.
Joulukuun 1. päivän ilmahälytyksen aikana naiset hoivasivat vastasyntyneitä vauvojaan Lvivin sairaalan synnytysosastolla. Venäjä on viime aikoina tehnyt lukuisia ilmaiskuja eri puolille Ukrainaa. Kuva: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Iäkästä henkilöä nostetaan junan kyytiin.
Potrovskissa Donetskin alueella ensiapuryhmä auttoi 30. marraskuuta 86-vuotiaan Anatoliy Turaskogon junaan, joka evakuoi ihmisiä kaupungista. Kuva: Anatolii Stepanov / AFP
Nuoret keinuvat lumisella pihalla.
Taskulamppu valaisi kiovalaisteinejä, jotka istuivat keinuissa tähkökatkon aikana 2. joulukuuta. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA
Henkilö soittaa kitaraa kynttilän valossa.
Nainen soitti pubissa kitaraa kynttilänvalossa, kun Kiovassa oli sähkökartko 2. joulukuuta. Ukrainassa on ollut ennalta suunniteltuja sähkökatkoja, koska Venäjän energiainfrastruktuuria vastaan tekemät ilmaiskut ovat rajoittaneet sähkön saantia. Kuva: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Henkilö ojentaa astian ruoka-avun hakijalle.
Harkovassa nainen kävi hakemassa lämmintä ruokaa viranomaisten jakelupisteestä 1. joulukuuta. Kuva: Sergey Bobok / AFP
Katriina Töyrylä

Banksyn muraali yritettiin varastaa Ukrainassa

Graffititaiteilija Banksyn tekemä seinämaalaus on yritetty varastaa Hostomelissa Ukrainassa.

Varkaat leikkasivat muraalin irti seinästä, johon Banksy oli sen maalannut, Kiovan alueen kuvernööri Oleksiy Kuleba kertoo.

Varkaat nähtiin kuitenkin paikan päällä ja maalaus saatiin takaisin. Se on nyt poliisin suojissa. Useita ihmisiä pidätettiin.

Seinämaalaus sekä sama seinä varkaiden käynnin jälkeen näkyvät Kyiv Independent -verkkolehden tviittaamissa kuvissa:

Poliisin mukaan epäillyt ovat sanoneet halunneensa myydä maalauksen ja lahjoittaa rahat Ukrainan armeijalle.

Kuleba sanoo, että Banksyn maalaamat muraalit ovat Ukrainan taistelun symboleja ja ne pyritään säilyttämään kaikin keinoin.

Banksy vahvisti marraskuussa, että hän oli maalannut Ukrainassa seitsemän muraalia paikkoihin, jotka ovat kärsineet pahoin taisteluista.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Katriina Töyrylä

Satelliittikuvista näkyy Mariupolin hautausmaan laajentuneen sodan aikana

Lintu seisoo hautausmaalla puisen ristin päällä.
Mariupolin hautausmaan hautoja 29. marraskuuta. Kuva: AFP

Yhdysvaltalaisen Maxar-yhtiön satelliittikuvat näyttävät, miten paljon Mariupolin hautausmaa on laajentunut Venäjän aloittaman sodan aikana.

Asiasta kertoo muun muassa ukrainalainen verkkolehti The Kyiv Independent.

Maxar julkaisi Twitterissä kaksi kuvaa, joista vasemmanpuolinen on maaliskuun 29. päivältä ja oikeanpuoleinen marraskuun 30. päivältä.

Venäjä piiritti Mariupolia kuukausien ajan ennen kuin onnistui valtaamaan sen. Yli 20 000 ihmisen on arvioitu kuolleen piirityksen aikana. Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan kuolonuhreja voi kuitenkin olla paljon tätä enemmän, The Kyiv independent sanoo.

Kai Jääskeläinen

Britannian ulkoministeri Telegraphille: Putin saattaa käyttää rauhanneuvotteluita hyökkäyksen valmistelemiseen

Venäjän joukkojen kanssa neuvotteleminen Ukrainassa voi olla Venäjän presidentille Vladimir Putinille mahdollisuus täydentää armeijaansa ennen uuden hyökkäyksen käynnistämistä, kertoo Britannian ulkoministeri James Cleverly.

Hän kommentoi asiaa Telegraph-lehden haastattelussa.

Telegraphin mukaan Cleverly kertoo olevansa huolissaan siitä, että Venäjän presidentti esittää olevansa kiinnostunut neuvottelemisesta, mutta tosiasiassa käyttäisi tilannetta hyväkseen uusien joukkojen kouluttamista ja aseiden rintamalle toimittamista varten.

Lähde: Reuters

Elsa Osipova

Vuodetut asiakirjat paljastavat: Putin uskoi miehittävänsä Ukrainan kymmenessä päivässä

Brittiläisen puolustusalan ajatushautomon Royal United Services Institute (RUSI) on saanut haltuunsa asiakirjan, josta selviää Venäjän presidentti Vladimir Putinin suunnitelma Ukrainan miehittämiseksi.

Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi The Telegraph ja Kiyv Post.

Putin suunnitteli Ukrainan miehittämistä 10 päivässä sekä Ukrainan presidentin Volodymir Zelenskyin surmaamista.

Asiakirjassa lueteltiin myös joukko ukrainalaisvirkamiehiä, joita Putin halusi surmattavan ja pidätettävän.

Operaatio oli määrä toteuttaa massiivisilla ilmaiskuilla elokuussa.

Dokumentissa myös mainitaan niin kutsutuista suodatusleireistä. Niitä on käytetty ukrainalaisten sotavankien säilytyspaikkoina ja siviilien kuulusteluun sekä lajitteluun. Asiakirjan mukaan venäläisväestön oli määrä korvata ukrainalaiset Venäjän miehittämillä alueilla Itä-Ukrainassa.

RUSI:n mukaan vain pieni joukko venäläisvirkamiehistä oli tietoisia suunnitelmasta, mutta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli vahvasti juonessa mukana.

On todennäköistä, että Putin tiesi suunnitelmasta, koska asiakirjassa on Venäjän presidentin allekirjoitus.

Elsa Osipova

Kiovassa koulunkäynti jatkuu sodasta huolimatta

Toistuvista sähkökatkoista ja ilmahälytyksistä huolimatta Kiovassa koululaisten arki on jatkunut lähes muuttumattomana.

Kiovassa 19 000 lasta osallistuu edelleen opetukseen läsnä tai etänä, eikä sota ole keskeyttänyt opetusta.

Venäjän iskut kriittiseen infrastruktuuriin kuitenkin näkyvät kouluissa sähkökatkoina.

Kiovassa koulut ovat varautuneet sähkökatkoihin generaattorein valaistuksen ja kouluruokailun turvaamiseksi.

Kiovan viranomaiset uskovat, että kuluva lukukausi saadaan päätökseen. Joululoma alkaa ukrainalaiskouluissa 23. joulukuuta.

Lähde: Reuters

Elsa Osipova

YK tutkii Venäjän hyökkäyksiä sähköverkkoja vastaan

YK on nimittänyt tutkimusryhmän, jonka on määrä selvittää, täyttävätkö Venäjän viimeaikaiset iskut muiden muassa Ukrainan siviili-infrastruktuuriin ja sähköverkkoihin sotarikosten tunnusmerkistön.

Venäjä on viime viikkoina ottanut kohteekseen Ukrainan energiainfrastruktuurin.

Venäjä on tiettävästi tehnyt lennokki- ja ohjusiskuja Ukrainan siviilikohteisiin ja kriittiseen infrastruktuuriin lokakuun jälkeen. Ukrainassa on raportoitu toistuvista sähkökatkoista samaan aikaan, kun lämpötilat ovat maassa laskeneet ja talvi tehnyt tuloaan.

Ukrainan mukaan Venäjä yrittää heikentää Ukrainaa, jotta Ukraina myöntyisi Venäjän rauhanehtoihin. Ukrainan mukaan Venäjän iskut ovat ilmiselviä sotarikoksia.

Lähteet: Reuters, AP

Elsa Osipova

Uutiskuvia Ukrainasta

Katso alla olevasta videosta tuoreimmat uutiskuvat Ukrainan Lymanista, Kiovasta, Lvivistä ja Bakhmutista.

Elsa Osipova

Venäjä raivostui Ranskan lausunnosta sotarikostuomioistuimen perustamisesta

Venäjän ulkoministeriö kertoo lausunnossaan olevansa raivossaan Ranskan lausunnosta, joka koskee sotarikostuomioistuimen perustamista.

Ranska ilmoitti eilen, että se tukee kansainvälisen sotarikostuomioistuimen perustamista Venäjän tekemien sotarikosten tutkimiseksi, kertoi The Guardian.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi keskiviikkona, että EU aikoo perustaa YK:n tuella erityistuomioistuimen, jossa aikanaan selvitetään Ukrainassa tapahtuneita sotarikoksia.

Ukrainan mukaan Venäjä on tehnyt lukuisia sotarikoksia Ukrainassa. Venäjän epäillään muiden muassa teloittaneen ja raiskanneen siviilejä. Kaikkia Venäjän väitettyjä sotarikoksia ei ole toistaiseksi onnistuttu todentamaan.

Ukrainan taas epäillään syyllistyneen antautuneiden venäläissotilaiden teloittamiseen.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle