Hyppää sisältöön

Ympäristöliikkeet osoittavat lauantaina mieltään Tampereen Sähkölaitoksen uutta voimalaa vastaan

Naistenlahti 3 -voimalaitoksen myötä turpeenpoltto loppuu Tampereella ja päästöt vähenevät. Ympäristöjärjestöt ovat silti pettyneitä, sillä puun polttaminen jatkuu.

“Uusiutuva biomassa on vain kaunisteltu kiertoilmaisu polttopuulle", Emmi Liinalaakso sanoo. Kuva: Anna Sirén / Yle
Anna Sirén

Ympäristöliikkeiden lauantainen mielenilmaus vaatii Tampereelle kokonaan polttoon perustumatonta kaukolämpöä.

Mielenilmauksen järjestävät Elokapina Tampere, Suomanifesti, Greenpeace Tampere, Fridays For Future Tampere sekä Maan ystävät ja Tampereen Maan ystävät.

Tapahtumassa vaaditaan Tampereen kaupungilta ja sen omistamalta Tampereen sähkölaitokselta biomassan ja turpeen polton tunnustamista ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle haitalliseksi energian tuotantotavaksi.

Hieman ennen puolta neljää Keskustorilla valmistauduttiin mielenilmaukseen. Sisä-Suomen poliisin mukaan paikalle saapui noin 50 henkilöä. Kuva: Anna Sirén / Yle

Tampereen Sähkölaitos on kertonut uuden Naistenlahti 3 -voimalaitoksensa vähentävän 20 prosenttia koko kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Uusi voimalaitos pystyy tuottamaan energiaa kokonaan uusiutuvilla polttoaineilla, joten turpeen käyttäminen Tampereella lopetetaan.

Mielenosoittajien mukaan mielikuva ympäristöystävällisestä kaukolämmöstä ei silti vastaa totuutta.

– Vaikka kuinka puhutaan uusiutuvasta biomassasta, kyse on puunpolttolaitoksesta. Sama vanha keisari uusissa vaatteissa, sanoo Emmi Liinalaakso Suomanifestista ja Tampereen Maan ystävistä.

Tampereen uuden voimalan pääpolttoaineena käytetään uusiutuvaa metsäperäistä biomassaa, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Noin 160 miljoonaa euroa maksava Naistenlahti 3 -voimalaitos on suurin yksittäinen investointi Tampereen Sähkölaitoksen matkalla kohti hiilineutraaliutta vuonna 2030. Samalla se on koko Tampereen alueen suurin yksittäinen ympäristöinvestointi.

Tampereen Sähkölaitos pitää uutta voimalaa suurena kehitysaskeleena, jolle on ollut tilausta jo pitkään.

– Esimerkiksi rakennuttajat ja kiinteistösijoittajat ovat valveutuneita ja edellyttävät uusiutuvan energian käyttöä kohteissaan. Olemme jo aiemmin tarjonneet Naistenlahti 2:ssa tuotettua uusiutuvaksi sertifioitua Lähilämpö puu -tuotetta rajatusti, mutta nyt tällä saralla kapasiteettimme kasvaa merkittävästi, sanoo Tampereen Sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Mikko Erma tiedotteessa.

"Ollaan jämähdetty puunpolttoon"

Ympäristöjärjestöt ovat pettyneitä. Kaupungilta haluttaisiin selvitys siitä, millä aikataululla Tampereen Sähkölaitoksella aletaan tuottaa kaukolämpöä kokonaan ilman biomassan polttamista.

Tällä hetkellä muista kaukolämmön tuotantotavoista ei ole tehty päätöksiä.

– Nyt annetaan ymmärtää, että kyseessä ei ole välivaihe kohti tulevaisuuden ratkaisuja. Tuntuu, että ollaan jämähdetty puunpolttoon, Emmi Liinalaakso sanoo.

Naistenlahti 3 -voimalaitos valmistuu aikataulun mukaan tämän vuoden lopussa. Se tulee tuottamaan sähkön lisäksi noin puolet koko kaupungin kaukolämmöstä vuosittain.

Mielenosoitus alkaa Keskustorilla lauantaina kello 15.30. Se siirtyy myöhemmin kulkueena keskustan halki Naistenlahden voimalaitoksen eteen.

Lue lisää:

Tampereen Sähkölaitos lopettaa turpeen polttamisen suunniteltua aiemmin – uuden voimalan ansiota

Suosittelemme sinulle