Hyppää sisältöön

Niinistö ruotsalaislehdelle: Olen huolissani mahdollisesta sodan syttymisestä Euroopassa

Presidentti Sauli Niinistö arvioi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa, että ilman diplomaattista ratkaisua Venäjän ja Ukrainan välisessä tilanteessa on kaksi ratkaisua: joko tilanne jännittyy entisestään tai Ukrainassa syttyy sota.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää lehdistötilaisuutta presidentin linnassa.
Ruotsalaislehti Dagens Nyheter haastatteli tasavallan presidentti Sauli Niinistöä Ukrainan tilanteesta. Kuva presidentin lehdistötilaisuudesta marraskuussa 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö sanoo ruotsalaislehti Dagens Nyheterin (DN) haastattelussa olevansa erittäin huolissaan mahdollisesta sodan syttymisestä Euroopassa.

Niinistön mukaan jännite on ollut läsnä Krimin valtauksesta lähtien. Venäjä valtasin Krimin niemimaan vuonna 2014. Tilanteen kärjistymisen syytä tämän vuoden aikana voi vain arvailla, Niinistö kertoo DN:n haastattelussa.

– Kesällä EU ja Nato keskustelivat strategisista linjauksistaan ja yhteistyöstään. Se on mielestäni saattanut olla syy Venäjälle ajatella, että Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria suunnitellaan ilman Venäjää, Niinistö arvioi ruotsalaislehdelle.

Niinistön mukaan tilanteessa on nähtävissä kaksi vaihtoehtoa, jos tilanteeseen ei saada soviteltua diplomaattista ratkaisua. Niinistö arvioi, että joko tilanne jännittyy entisestään tai Ukrainassa syttyy sota.

Niinistö ei kuitenkaan usko, että Suomi tai Ruotsi vedettäisiin mukaan Ukrainan konfliktiin.

Venäjä vastannee pakotteisiin vastapakotteilla

Presidentti Niinistö muistutti DN:n jutussa Venäjään kohdistuvista kovista pakotteista, mikäli Ukrainan rajalle kootut venäläissotilaat astuvat maiden välisen rajan yli.

Niinistö kuitenkin arvioi, että pakotteet kohdistuisivat myös Suomeen ja muihin EU-maihin, sillä olisi todennäköistä, että Venäjä vastaisi pakotteisiin vastapakotteilla.

DN:n jutussa sivuttiin myös Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhdetta.

Niinistö kuvaa presidentti suhdetta erittäin "mutkattomaksi". Saksalaislehti Der Spiegel arvioi jutussaan eilen, että Niinistö on Putinin parhaiten tunteva valtionpäämies.

Niinistön mukaan paras keino välttää sota on jatkaa lännen ja Venäjän välistä dialogia.

Lue myös:

Jännitys Ukrainassa kiristyy – Yle seuraa tapahtumia

Kokosimme neljä merkkiä, joista näkyy Ukrainan luisuminen uuden yhteenoton partaalle – näin vaaralliset tapahtumat ovat edenneet

Saksalaislehden mukaan presidentti Niinistö on Putinia parhaiten tunteva valtiopäämies – Niinistö: Yksi asia on muuttunut Putinissa (11.2.)

Suosittelemme sinulle