Hyppää sisältöön

Iivo Niskaselta suorat sanat nousevista viestiodotuksista – olympiakullasta johtunut pyöritys syönyt valmistautumista

Iivo Niskasen mukaan Suomi kamppailee sunnuntaina todennäköisesti pronssista. Jo kaksi mitalia näissä kisoissa voittanut Niskanen hiihtää viestissä toisen osuuden ja saa vastaansa muun muassa tutun kilpakumppaninsa Aleksandr Bolshunovin.

Iivo Niskanen tackar publiken.
Iivo Niskanen ei ole vielä täysin palautunut perjantain mitalipyörityksestä. Kuva: Lehtikuva
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten 4x10 kilometrin viestiä voi jännittää sunnuntaina klo 09.00 TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

Olympiakultaa perjantaina juhlinut Iivo Niskanen ei usko olevansa täydellisessä iskussa sunnuntain viestissä. Niskanen kertoi lauantaina, että takana on huonosti nukuttu yö.

– Sain kisan jälkeen lämmintä ruokaa vasta iltayhdeksältä. Palkintojenjako osui siihen väliin ja saapuminen kisakylään oli vasta melko myöhään. Aika vähillä yöunilla tuli mentyä, hiihtosankari kiteytti Yle Urheilun haastattelussa.

– Sen tietää, ettei kroppa ole ihan normaalitilanteessa tuollaisen suorituksen jälkeen eikä pysty ihan sillä tavalla rauhoittumaan.

Niskanen sanoi toivovansa, että palautuminen onnistuu ennen sunnuntain kisaa.

– Missään nimessä ei ole yhtä hyvää kulkua kuin perjantaina, valmistautuminen on kaukana optimaalisesta. Toivottavasti se tuntuu jossain Bolsullakin, Niskanen totesi viitaten kilpakumppaniinsa Aleksandr Bolshunoviin.

Tuore kultamitalisti toppuuttelee samalla myös kaavailuja siitä, että Suomi olisi yksi viestin ennakkosuosikeista.

– Huomenna ollaan kamppailussa pronssimitalista. Tietysti voittamaan lähdetään kaikkia kisoja, mutta etukäteiskaavailuissa varmasti Ranska ja Ruotsi tulevat olemaan meidän pahimmat vastustajat.

Viestin toista osuutta hiihtävä Niskanen kuvailee kolmesti hiihdettävää 3,3 kilometrin reittiä helpoksi suhteessa perjantain kisalatuihin.

– Perinteisen lenkki on pitkälti samanlainen kuin yhdistelmäkilpailussa. On se aika kasaava loppupelissä, varsinkin jos vähän sataa lunta. Ensimmäinen nousu ei ole kovin raju, kuten naisilla nähtiin. Ei kaikista kovin lenkki, mutta sillä mennään mitä se on, Niskanen totesi.

Naisten 4x5 kilometrin viesti ratkesi osittain jo perinteisen osuuksilla Venäjän olympiakomitean joukkueen ja Saksan karattua jahtaajilta. Niskanen ei kuitenkaan usko, että miesten viestissä nähtäisiin välttämättä lopullisia ratkaisuja vielä perinteisellä.

– Lumisade näyttäisi olevan jonkinlaista sunnuntaina ja se sanelee kilpailun kuntoa. Jos sataa yhtä paljon kuin viime vuonna Oberstdorfissa niin tilanne voi olla haastava, mutta katsotaan sitten.

Omasta taktiikastaan Niskanen pystyy päättämään vasta sitten, kun toinen osuus käynnistyy.

– Ensimmäinen osuus sanelee sen, miten mennään. Jos joku on etupuolella, on helppo työ yrittää saada kaverit kiinni. Eiköhän Rise anna hyvän passin kärjen tuntumassa.

Ristomatti Hakola skidar.
Ristomatti Hakola hiihtää avausosuuden sunnuntain viestissä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Hakolalla harvinainen jännitys

Suomen viestiä avausosuudella vievä Ristomatti Hakola kertoo viestikuntonsa olevan vielä pieni arvoitus. Hakola oli kisaurakkansa avausmatkalla, 15 kilometrin perinteisen kilpailussa 28:s lähes kolme minuuttia Niskasesta jääneenä.

– Useamman minuutin olin liikaa matkalla. Ei ollut yhtään sellaista suorittamista kuin viiden viime vuoden aikana perinteisen kisoissa. Koskaan ei ole viestin avausosuus jännittänyt ja aina on siitä selvitty, mutta nyt on vähän sellainen pieni kutina.

Hakola kertoo, että valmistautumista olympialaisiin on häirinnyt Italian Seiser Almin leirin jälkeinen sairastuminen. Hakola palasi leiriltä takaisin Suomeen ennen muita suomalaisurheilijoita.

– Veikkaan, että kisan saaminen alle eilen aukaisi jonkin verran paikkoja eikä huominen ole yhtä paha kuin eilinen.

Naisten viestissä nähtiin osuuksien lopuissa lieviä sammumisia, kun urheilijat ylittivät oman kestävyyskykynsä. Hakola arvelee, että avausosuuden lopussakin tullaan niin sanotusti limitillä.

– En ole käytännössä hiihtänyt ennen näin korkealla kilpaa. Ei saa ylittää limittiä montaa kertaa tai kisa loppuu siihen.

Perttu Hyväinen nosti peukut pystyyn kuudennen sijan jälkeen Pekingin olympialaisissa.
Perttu Hyvärinen sanoo kokeneensa perjantain huippukisan jälkeen "täyden ulospuhalluksen". Kuva: Lehtikuva

Hyvärinen: Ei tuntunut palautumispäivä hirmu pitkältä

Perjantain 15 kilometrillä komeasti kuudenneksi sijoittunut Perttu Hyvärinen kertoo lauantain menneen ohi nopeasti.

– Ei tuntunut palautumispäivä hirmu pitkältä. Kävin hiihtämässä tunnin ihan hitaasti, äsken käytiin poikien kanssa pikku hölkkä ja siihen päälle hieronta. Muuten on yritetty vain tankkailla. Vielä olisi voinut olla enemmänkin aikaa pertsan 15 kilometriltä, mutta näillä mennään, Hyvärinen totesi.

Hyvärinen kertoi perjantain kilpailun "vetäneen miehen aika tyhjäksi".

– Täysi ulospuhallus on ollut niin henkisesti kuin fyysisestikin. Toivottavasti siellä ovat muutkin yhtä väsyneitä kuin mitä oma tuntemus on.

Niskasen jälkeen laduille starttaava Hyvärinen uskoo pääsevänsä matkaan vahvoista asemista. Vastus on kuitenkin kova.

Venäjän olympiajoukkueella on kolmososuudella "tuore mies", yhdistelmäkilpailun kakkonen Denis Spitsov. Norjan Hans Christer Holund ja Ruotsin Jens Burman ovat puolestaan hiihtäneet yhtä paljon kuin Hyvärinenkin.

– Ihan tervetullutta olisi periaatteessa, että samassa porukassa olisi miehiä, jotka ovat hiihtäneet saman verran. Pääsisin käymään siinä vähän selän takana matkalla. Spitsov lähtee varmasti kovaa huomenna. Mielenkiintoista nähdä, millaiset voimasuhteet ovat.

Joni Mäki hiihtää vapaan hiihtotavan sprintin karsinassa Zhangjiakoussa.
Joni Mäki onnistui sprintissä hienosti. Mihin vauhti riittää sunnuntaina ankkuriosuudella? Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Mäki: Toivottavasti ollaan geimeissä mukana

Vapaan hiihtotavan sprintin neljänneksi sijoittuneelle Joni Mäelle viestin ankkuriosuus on kisojen toinen hiihtomatka. Kestävyysmatkoilla säästeliäästi kuluneella kaudella kilpaillut Mäki kertoo palautuneensa sprintistä ja uskovansa, että suksi kulkee myös viestissä.

– Vaikka matkaa on vain 10 kilometriä, niin latu on rankka ja ilmanala korkea. Ei saa ensimmäisellä kilometrillä tyhjentää omaa pottia. Koitetaan pysyä mukana ja hiihtää fiksusti niin uskon, että lopussa pystytään pistämään hyvin kampoihin.

Ankkuriosuudelle Mäki toivoo pääsevänsä useamman hiihtäjän porukassa.

– Muutama joukkue on luultavasti irtautunut siinä vaiheessa. Toivottavasti ollaan geimeissä mukana eikä tarvitsisi yksinään lähteä puurtamaan. Porukassa voisi heittää ankkurin kaverin perään ja lopussa ratkoa peliä.

– Sprintistä jäi fiilis, että laskuissa pystyy hieman palautumaan. Alun kun ottaa varovasti ja sitten heittää ankkurin kiinni kaverin perään, niin paras tulos tulee sillä.

Lue myös:

Ottaako Suomi riskin miesten parisprintin kustannuksella? Asiantuntija olisi turvannut viestin mitalimahdollisuudet erilaisella kokoonpanolla

Suomen taktiikasta isoja erimielisyyksiä, valmentaja puolustaa valintojaan – asiantuntijat avaavat, mitä viestissä olisi pitänyt tehdä toisin

Katso, mikä tilanne sai Therese Johaugin raivostumaan! Aftonbladet: Johanna Matintalo pyysi norjalaiselta anteeksi

Kommentti: Mikä pettymys olympialaisissa! Suomen poikkeuksellinen taktiikka ei tuottanut tulosta – valitettava uhraus näkyi ladulla

Suomi taipui pronssikamppailussa Ruotsille – asiantuntija nelossijasta: "Valtava pettymys"

Suosittelemme