Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen hiihti omien sanojensa mukaan elämänsä viestiosuuden – Ristomatti Hakolan reaktio aivan päinvastainen: "Elämäni karmein kokemus"

Suomen miesten hiihtomaajoukkue jäi ilman mitalia Pekingin olympialaisten viestissä. Ristomatti Hakola oli äärimmäisen pettynyt suoritukseensa. Iivo Niskanen antoi kaikkensa hurjissa oloissa.

Ristomatti Hakola: "Elämäni karmein kokemus"
Samu Saatsi,
Riikka Smolander-Slotte
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen mieshiihtäjät jäivät ilman mitalia olympialaisten viestissä. Suomi joutui kolmella viimeisellä osuudella takaa-ajoon ja taisteluun Zhangjiakoussa, kun Ristomatti Hakolan voimat loppuivat avausosuudella. Se ei kuitenkaan riittänyt, Suomen miesten sijoitus oli lopulta kuudes.

Suomen joukkueessa hiihtivät Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki.

Venäjän olympiakomitean joukkue hiihti ylivoimaiseen voittoon vieden kilpailun yli minuutin erolla. Hopeamitalista käytiin kova kamppailu Ranskan ja Norjan välillä. Hopean veivät lopulta norjalaiset, kun Johannes Hösflot Kläbo peittosi Maurice Manificatin loppukirikamppailussa.

Suomi joutui heti avausosuudella hyvin vaikeaan paikkaan. Ensimmäisenä suomalaisista hiihtänyt Hakola oli jo 15 kilometrin perinteisen hiihdon henkilökohtaisessa kilpailussa jäänyt pahasti, sijoittuen 28:nneksi.

Viestihiihdossa avausosuus meni Hakolan selviytymistaisteluksi. Suomalainen tuli lopulta vaihtoon kilpailun 11. sijalla, minuutti ja 47,5 sekuntia kärkeä jäljessä. Haastattelussa nähtiin jälleen murtunut Hakola, jonka kisat ovat olleet erittäin vaikeat.

– Elämäni karmein kokemus. Viestikilpailu ja kaverit odottavat... Ja itse vetää päin persettä, Hakola totesi murheen murtamana.

Katso Hakolan haastattelu kokonaisuudessaan jutun pääkuvaa painamalla.

– Onhan se karu reissu. Tässä on 15 vuotta treenattu, ja odotin sitä, että tämä aukeaisi hieman. Mutta, ei se auennut. Tietysti tänään ei saanut edes suksestakaan apua, sekään ei ryhmän paras ollut, hän jatkoi.

Hakola avasi haastattelussa, että hän oli jo avauskierroksella stadionille tullessaan erittäin tiukilla.

– Aikamoista. Kai sitten, kun kokee tällaista paskaakin, niin voi välillä tuntua hyvältäkin joskus, Hakola totesi loppuun hiljaa.

Hakola ei jäänyt kuitenkaan Suomen ainoaksi katkenneeksi hiihtäjäksi. Kolmannelle osuudelle lähtenyt Perttu Hyvärinen pääsi hiihtämään hyvistä asetelmista, mutta Suomen mahdollisuus suli hänen jäädessä kärkiryhmästä jo ensimmäisellä lenkillä. Hyvärinen jäi lopulta kärjestä kaksi minuuttia ja 55 sekuntia.

Hyvärinen: "Suomen kolmannella osuudella ei tapahtunut kyllä yhtään mitään"

Olympiakisoissa aiemmilla matkoilla onnistunut, mutta viestin kolmannella osuudella hyytynyt Perttu Hyvärinen ei selitellyt heikkoa hiihtoaan.

– Urheilun tuloksenteossa on monta osa-aluetta ja tänään Suomen kolmannella osuudella ei tapahtunut kyllä yhtään mitään, Hyvärinen aloitti.

– Olisi voinut olla välissä yksi päivä enemmän palautumista, se olisi muutenkin auttanut. Tämän päivän hienoin asia oli varmasti Iivon hiihto, hän oli aivan super ja antoi minulle hienon mahdollisuuden omalle osuudelleni. Mutta, eipä ollut sille mahdollisuudelle tänään ottajaa, hän pohti ja kehaisi haastattelussa vieressään seissyttä Niskasta.

Hyvärisen mukaan kyse ei ollut liian rankasta startista tai väärästä vauhdinjaosta.

– Oikeastaan ihan sama mitä olisi tehnyt, niin se ei olisi itseäni auttanut. Oli niin vaikea päivä, hän sanoi.

Niskaselta liki uskomaton osuus, viestipari vielä auki

Hakolan ja Hyvärisen peilikuvana kilpailussa nähtiin suomalaisilta toisen osuuden hiihtäneen Iivo Niskasen veto. Niskanen hiihti erinomaisen osuuden kirien Hakolalta jääneen takamatkan. Kisan toiseen vaihtoon tullessaan Niskanen oli kuronut eron mitalisijoihin kymmeneen sekuntiin.

Animaatio osoittaa, kuinka hurja Iivo Niskasen veto viestin toisella osuudella oli. Hän nosti Suomen 11. sijalta neljänneksi, alle 10 sekunnin päähän kakkossijasta.

Niskanen kertoi haastattelussa, että lumisadekeli oli ladulla erittäin hidas.

– Siinä sai työskennellä koko ajan, oli työmiehen keli. Taivaalta satoi kohtuullisen kuivaa lunta. Välillä latuja oli ajettu osasta paikkaa jopa osuuden aikana, siksi oli pari sitkeääkin kohtaa, hän analysoi.

Katso Niskasen koko viestin jälkeinen haastattelu alla olevalta videolta.

– Ladulle ei kyllä jäänyt mitään, yritin antaa kaikkeni. Aikalailla alusta lähdin aika kovaa. Tämä oli aika varmasti yksi elämäni parhaista viestiosuuksista. Kyllä mitali mielessä lähdettiin, nousimme samalla myös hieman kamppailuunkin siitä.

Niskasen veto perinteisellä oli todella kova. Hän hiihti oman osuutensa aikaan 28.53,9 eli suomalaisista kaikista kovinta vauhtia. Hyvärisen osuusaika vapaalla oli 29.08,8 ja Mäen 29.23,7.

Muihin vapaan osuuksien hiihtäjiin verrattuna Niskasen veto oli niin ikään hyvä. Niskanen oli esimerkiksi Ruotsin Johan Haggströmiä (29.05,7) nopeampi. Norjan Kläbo oli vapaalla eli nopeammalla hiihtotavalla ainoastaan 50 sekuntia nopeampi kuin Niskanen perinteisellä. 26:stä vapaan hiihtäjästä ainoastaan 11 hiihtäjää oli Niskasta nopeampi, vaikka kaikki maat eivät startanneet viimeiselle osuudelle.

Olympiakultaa aiemmin ylivoimaisesti miesten perinteisen matkalla vienyt suomalainen oli odotetusti neutraali joukkuetoveriensa suorituksien suhteen.

– Viesti on viestiä, kaikkea voi aina sattua, Niskanen totesi, kun häneltä kysyttiin Perttu Hyvärisen jäämisestä omalla osuudellaan.

Spekulointi parisprintin kaksikoista alkoi todenteolla viimeistään kaikkien neljän suomalaisen osuuksien jälkeen. Kun osan suomalaisten hiihdoista on sakannut, on olympiavoittaja-Niskasen pari haussa edelleen. Suomen kolmikko Hakola, Hyvärinen ja Niskanen aloitti jo vitsailemaan viimeisenä mainitun kisaparista.

Katso kolmikon vitsailu alla olevalta videolta.

– Eikö se olekaan Remi (Lindholm)? Iivo heitti.

– Kyllä se varmaan Remi on, Hakola säesti.

Hakola ja Hyvärinen jatkoivat, että valmennusjohto ja ennen kaikkea päävalmentaja, "eversti", Teemu Pasanen tekee lopullisen päätöksen.

– On vähän liian aikaista sanoa itse mitään. Parini ei ole minun päätettävissäni, hiihdän siinä, mihin valitaan, Niskanen totesi kysymykseen toiveistaan viestiparikseen.

Lue myös:

Viesti paljasti karun tilanteen Iivo Niskasen taustalla – asiantuntija lätkäisi vielä yhden jokerikortin parisprinttiin

Kommentti: Häikäisevä Niskanen oli perinteiselläkin vapaan hiihtäjiä nopeampi – karmea avausosuus naulasi Suomen valinnat parisprinttiin

Venäjän urheilijat häikäisevän ylivoimaisia, Kläbo leikitteli riemukkaiden ranskalaisten kustannuksella – Suomen viestimiehet romahtivat kahdesti

Kommentti: Iskikö suomalaisiin vauhtisokeus Pekingin olympialaisten mitalisateessa?

Iivo Niskaselta suorat sanat nousevista viestiodotuksista – olympiakullasta johtunut pyöritys syönyt valmistautumista

Suosittelemme