Hyppää sisältöön

Kommentti: Absurdi näky haastattelualueella osoitti, miten epäinhimillisessä paikassa Kamila Valijeva, 15, on – puhuttu dopingtapaus ei ole lähellekään ohi

Venäjän urheilupomojen ja Kamila Valijevan valmentajien on aika asettaa urheilija etusijalle ja tarjota vastauksia kipeisiin kysymyksiin, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Kamila Valijeva on ollut Pekingin olympialaisissa dopingepäilyjen keskellä.
Kamila Valijevan dopingtapaus varjosti naisten olympiataitoluistelua niin lyhyt- kuin vapaaohjelmassa. Kuva: Mario Hommes/Getty Images
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten taitoluistelun lyhytohjelma suorana Yle Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa tiistaina kello 11.55 alkaen. Parhaat palat lyhytohjelmasta TV2:ssa.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt kuva oli yhtäaikaa absurdi ja mielettömän surullinen.

Perjantain harjoitusten jälkeen Kamila Valijeva käveli yksin Pekingin Capital Indoor Stadium -hallin haastattelualueen läpi kasvot syvälle huppuun peitettyinä. 15-vuotiaan teinitähden perään kaikui brittitoimittajan huuto.

– Oletko käyttänyt dopingia?

Kysymys vainoaa Valijevaa vielä pitkään. Venäjän taitoluistelun tuorein kruununjalokivi antoi joulukuun 25. päivä Venäjän mestaruuskisoissa näytteen, joka sisälsi kansainvälisen antidopingviranomaisen ITA:n mukaan kielletyksi aineeksi luokiteltua trimetatsidiinia. Valijevan testitulos tuli vasta 8. päivä helmikuuta, Venäjän olympiakomitean joukkueen voittaman olympialaisten joukkuekisan jälkeen.

Lue myös: 15-vuotias venäläistähti kärysi sydänsairauksiin kehitetystä lääkkeestä – urheilulääkärin mukaan käytölle on vain yksi lääketieteellisesti pätevä syy

Shokkitiedon jälkeen kulisseissa on käyty kovaa vääntöä Valijevan kilpailuoikeudesta Pekingissä. Siinä missä Venäjän olympiakomitea ja maan antidopingtoimisto Rusada halusivat teini-ihmeen jatkavan esiintymisiään olympiajäillä, Kansainvälinen olympiakomitea KOK, Kansainvälinen taitoluisteluliitto ISU ja Maailman antidopingtoimisto Wada kannattivat Valijevan asettamista väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Kamila Valijeva nojaa kaukalon laitaan huolestunut ilme kasvoillaan.
Tuoreen Euroopan mestarin Kamila Valijevan, 15, olympiaunelma muuttui dopingpainajaiseksi. Kuva: Valery Sharifulin/TASS

Maanantaina urheilun korkein tuomioistuin CAS antoi Valijevalle oikeuden kilpailla Pekingissä. Perusteiksi mainittiin muun muassa urheilijan nuori ikä ja se, että testituloksen saamisessa kesti poikkeuksellisen kauan. Tieto positiivisesta näytteestä tuli kesken olympialaisten, eikä Valijevan taustajoukoilla ollut näin ollen tarpeeksi aikaa valmistella puolustustaan.

Päätös ei kuitenkaan tarkoita, että olympialaisten puhutuin dopingtapaus olisi ratkaistu, kaikkea muuta.

Vääntö Valijevan ja hänen taustajoukkojensa syyttömyydestä on vasta alkanut. Kun Pekingin olympialaisten naisten taitoluistelukilpailu käynnistyy tiistaina lyhytohjelmilla, kisan ennakkosuosikki lähtee uransa suurimpaan näytönpaikkaan täysin epäterveestä tilanteesta.

Rakastettu ihmelapsi

On vaikea pukea sanoiksi, miten suosittu urheilija Valijeva on. Häntä on kutsuttu lahjakkuudeksi, joka nauraa fysiikan laeille, yhdeksi Venäjän historian parhaimmista ellei parhaaksi naisluistelijaksi.

Nuoren talentin ohjelmat hipovat vaikeusasteeltaan mahdottomuuden rajoja. Pekingin joukkuekisassa kylmähermoinen kilpailija teki olympiahistorian ensimmäisenä naisena onnistuneen neloishypyn. Tai koska kyseessä oli Valijeva, hän teki niitä kaksi – neloissalchowin ja neloistulpin. Tammikuun EM-kisoissa Valijeva vei ylivoimaisen voiton maailmanennätyspistein 259,06.

Valijevan tragedia on, ettei mikään edellä mainituista asioista ole saanut niin paljoa huomiota kuin häneen nyt kohdistuvat dopingepäilyt.

Kamila Valijeva får instruktioner.
Valijeva kuunteli valmentajansa Eteri Tutberidzen neuvoja Pekingin olympialaisten harjoituksissa. Valijeva on hionut ohjelmiaan dopingkohusta huolimatta. Kuva: Lehtikuva

Raadollinen tilanne ei ole Valijevan vika. Kolminkertainen EM-mitalisti Kiira Korpi korosti Ilta-Sanomien haastattelussa, että päävastuun pitäisi olla urheilijan ympärillä olevilla aikuisilla ja valmennusjärjestelmällä, joka kannustaa tavoittelemaan menestystä kyseenalaisin keinoin.

Taitoluistelun synkkää puolta itsekin maistanut Korpi osui ytimeen. Valijeva on ollut 3-vuotiaasta osana systeemiä, joka perustuu kuriin, tottelevaisuuteen ja sokeaan luottoon auktoriteetteja eli toisin sanoen valmentajia kohtaan. Nyt näiden valmentajien eli menestysluotsi Eteri Tutberidzen ryhmän, liittopomojen ja muiden nuoren urheilijan ympärillä pyörivien aikuisten on aika kantaa vastuunsa.

Ilmassa on valtavasti avoimia kysymyksiä. Miten trimetatsidiinia päätyi Valijevan elimistöön? Miksi 15-vuotiaan kehosta löytyi sydänsairauksiin kehitettyä lääkettä, joka on Venäjällä kielletty alaikäisiltä?

Ennen kuin valmentajat antavat näihin selityksiä tai avaavat ylipäänsä millään lailla, miten viime päivinä todistettu saaga on mahdollinen, Valijeva on epäinhimillisessä paikassa. Kun hän luistelee tiistain lyhytohjelmassa jäälle, kovimpien vastustajamaiden kuten USA:n edustajat julistavat sen olevan epäoikeudenmukaista omia urheilijoitaan kohtaan.

Menestysvalmentaja Eteri Tutberidze (kesk.), Sergei Dudakov (oik.) ja Daniil Gleihengauz seurasivat venäläisluistelijoiden otteita olympialaisten harjoituksissa.
Menestysluotsi Eteri Tutberidze (kesk.), valmentaja Sergei Dudakov (oik.) ja koreografi Daniil Gleihengauz ovat tottuneet menestymään. Nyt he ovat uransa kovimmassa tilanteessa. Kuva: Matthew Stockman/Getty Images

– Urheilijoilla on oikeus tietää, että he kilpailevat tasavertaisesti. Valitettavasti tuo oikeus on nyt viety. Tämä näyttää olevan uusi luku Venäjän systemaattisessa puhtaan urheilun väheksymisessä, Yhdysvaltain olympiakomitean toimitusjohtaja Sarah Hirshland kommentoi maanantaina CAS:n päätöksen jälkeen.

Kansainvälinen olympiakomitea ei sekään seiso Valijevan osallistumisen takana. KOK ilmoitti, ettei naisten kilpailun jälkeen järjestetä palkintoseremoniaa tai jaeta mitaleja, mikäli Valijeva saavuttaa (etukäteisarvioissa erittäin todennäköisenä pidetyn) olympiamitalin. KOK:n mukaan myöskään joukkuekilpailun mitaleja ei jaeta kisojen aikana.

On mahdotonta kuvitella, miltä tuntuu voittaa mitali, jota muut eivät suostu tunnustamaan.

Kritisoitu tähtitalli

Kamila Valijeva kuuluu valmentaja Eteri Tutberidzen harjoitusryhmään, jonka urheilijat ovat dominoineet naisluistelua viime vuosina suvereenisti. 47-vuotiaan Tutberidzen, valmentaja Sergei Dudakovin ja koreografi Daniil Gleihengauzin käsissä on kehittynyt lukuisia lajia mullistaneita teinitähtiä kuten Jevgenia Medvedeva, Alina Zagitova, Aljona Kostornaja sekä Pekingissä Valijevan ohella kisaavat Anna Shtsherbakova ja Aleksandra Trusova.

Arvostetun Team Tutberidzen toimintaan on kohdistunut lajipiireissä huolta ja kritiikkiä. Teiniluistelijat ovat tehneet jäällä uskomattomia temppuja, mutta kärsineet myös pahoista loukkaantumisista ja rasitusvammoista. Monen luistelu-ura on päättynyt ennen 20 ikävuotta. Niin Venäjällä kuin kansainvälisesti on mietitty, onko nuorten menestyksestään maksama hinta yksinkertaisesti liian kova.

Valijevan tapaus nosti jälleen keskusteluun, millä keinoilla arvokisavoittoja tavoitellaan. Viime päivinä Venäjällä on kaivettu esiin Tutberidzen vuonna 2019 toimittajalegenda Vladimir Poznerille antama haastattelu. Siinä valmentaja harmitteli, että Wada lisäsi vuonna 2016 kiellettyjen aineiden listalleen sydänlääkkeenä tunnetun meldoniumin, jota luistelijat olivat käyttäneet palautumisen nopeuttamiseen.

– Meidän piti löytää jotain uutta ainetta, sillä urheilijat tarvitsevat joka tapauksessa vitamiineja, jotka auttavat heitä palautumaan, Tutberidze sanoi.

Kamila Valijeva (oik.) ja Venäjän taitoluistelumaajoukkueen lääkäri Filipp Shvetskij juttelivat Pekingin olympialaisissa.
Urheilulääkäri Filipp Shvetskij'n (vas.) asema Venäjän maajoukkueluistelijoiden taustalla on herättänyt kysymyksiä. Kuvassa Shvetskij ja Kamila Valijeva Pekingin olympialaisissa. Kuva: Valery Sharifulin/Getty Images

Kolme vuotta vanhojen meldonium-kommenttien lisäksi ihmettelyn aiheeksi on noussut Venäjän maajoukkueluistelijoiden taustalla toimiva lääkäri Filipp Shvetskij. Shvetskij nähtiin Valijevan rinnalla muun muassa lokakuussa 2021 Espoossa järjestetyssä Finlandia Trophyssa.

Kiistelty lääkäri kärsi kolmen vuoden toimintakiellon vuoden 2007 dopingskandaalin yhteydessä. Tuolloin Pekingin kesäolympialaisiin valmistautuvien Venäjän maajoukkuesoutajien hallusta löydettiin verenvaihtoon käytettäviä välineitä. Shvetskij otti vastuun tapahtuneesta kontolleen.

Edellä mainitut tapaukset ovat varmistaneet, etteivät huhupuheet Tutberidzen tallin kyseenalaisesta toiminnasta ole ainakaan vähentyneet. Spekulaatiot ja käynnissä oleva dopingkohu ovat lyöneet leimansa myös Valijevan joukkuekavereihin Anna Shtsherbakovaan, 17, ja Aleksandra Trusovaan, 17, joiden valmistautuminen uran tärkeimpään kilpailuun on ollut kaukana ihanteellisesta.

Kamila Valijeva (kesk.) oli avainhahmo, kun Venäjän olympiaurheilijat löivät Yhdysvallat Pekingin olympialaisten joukkuekilpailun kultakamppailussa.
Kamila Valijeva (kesk.) oli avainhahmo, kun Venäjän olympiaurheilijat löivät Yhdysvallat Pekingin olympialaisten joukkuekilpailun kultakamppailussa. Kuva: Jean Catuffe/Getty Images

Paperilla Tutberidzen suojateilla on realistinen mahdollisuus ottaa olympialaisten naisten kisasta kolmoisvoitto, mutta miltä se maistuu, kun mitaliseremoniaa saati varmuutta tulosten paikkansapitävyydestä ei ole? Dopingkohua niukasti julkisuuteen kommenoinut Tutberidze vakuutti pari päivää sitten Venäjän ykköskanavan haastattelussa seisovansa loppuun saakka urheilijoidensa takana niin iloissa kuin suruissa. Nyt sitä tukea toden totta tarvitaan.

Olympialaiset ovat nuorelle urheilijalle mahdollisuus nähdä ja kokea jotain ainutlaatuista, toteuttaa lapsuuden haaveita. Kamila Valijevalle Pekingin kisoista on tullut kärsimysnäytelmä, jonka tärkein kysymys on vielä vailla vastausta.

Lue myös:

15-vuotias venäläistähti saa kilpailla Pekingissä dopingkärynsä jälkeen – kultamitalin kohtalo saatetaan päättää vasta kisojen jälkeen

Venäläisvalmentaja rikkoi hiljaisuuden 15-vuotiaan taitoluistelutähtensä dopingkäryssä – näin olympialaisten kohutuin tapaus ratkeaa

Suosittelemme sinulle