Hyppää sisältöön

Jyväskylä purkaa loputkin koronarajoitukset – maskisuositus jää edelleen voimaan

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä linjasi koronarajoitusten purkamisesta kokouksessaan tänään 14. helmikuuta.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Jyväskylässä viime aikoina otetuista koronanäytteistä positiivisia on ollut yli 75 prosenttia. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Heli Kaski

Jyväskylän kaupunki on päättänyt purkaa koronarajoituksia.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi), että aikuisten ryhmäliikunta kaupungin sisätiloissa on jälleen sallittua. Liikuntavuorot palaavat yli 18-vuotiaiden osalta normaaleiksi ja myös aikuisten ohjatut liikuntaryhmät voivat aloittaa toimintansa. Myös kansalaisopistossa voidaan käynnistää ryhmäliikunnan lähiopetus

Jyväskylän kaupunki luopuu pääosin myös tartuntatautilain mukaisten eristyspäätösten tekemisestä, sillä niillä ei voi enää vaikuttaa koronaepidemian kulkuun.

Tartunnanjäljityksessä kaupunki keskittyy jatkossa lähinnä vain erityisessä riskissä olevan väestön suojelemiseen.

– Eristys- ja karanteenipäätöksiä tehdään jatkossa, jos sillä on merkitystä tartuntojen leviämisen ehkäisyssä. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi riskiryhmien asumisyksiköiden tartuntatilanteet, kertoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Kaupunki suosittelee, kaikki hengitystieinfektio-oireiset jäävät pois töistä työpaikkojen tavanomaisia sairauspoissaolokäytäntöjä noudattaen.

Jyväskylässä todettiin viime viikolla 1169 uutta koronatartuntaa. Sitä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja ilmeni 1323.

Todellinen tartuntamäärä on suurempi, sillä osa sairastaa tartunnan kotioloissa, eivätkä kotitestien tulokset kirjaudu kaupungin tilastoihin.

Tartuntojen kokonaismäärä näyttää Jyväskylässä kääntyneen pysyvään laskuun. Myös koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on Jyväskylässä pysynyt vähäisenä.

Jyväskylässä laaja maskisuositus yli 12-vuotiaille pidetään kuitenkin edelleen voimassa.

Kaupunki jatkaa myös etätyösuositusta helmikuun loppuun asti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdollista.

Kaupungin omassa toiminnassa myös kaupungin toimielinten kokoukset järjestetään etäkokouksina helmikuun loppuun asti.

Kaupungin suositusten lisäksi Jyväskylässä on voimassa hallituksen ravintolatoimintaa koskevat rajoitukset.

Yleisötilaisuuksia rajoittaa toistaiseksi aluehallintoviraston antama määräys, jonka mukaan sisätiloissa voidaan järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 prosenttia yleisökapasiteetista. Määräys on voimassa 18. helmikuuta saakka.

Maaliskuusta lähtien kaupungin palveluissa koti- ja ulkomaan matkailua koskevat rajoitukset päättyvät ja oman työyhteisön ulkopuoliset vierailut sallitaan jälleen.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa sallitaan maaliskuun alusta lähtien jälleen retket ja leirikoulut, mutta niiden järjestelyissä jatketaan koronaohjeiden noudattamista.

Jyväskylän koronarajoitukset ja -suositukset voit tarkastaa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Koronanyrkki: Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä voidaan luopua kokoontumisrajoituksista

Suosittelemme sinulle