Hyppää sisältöön

Etelä-Savossa koronavirustartuntojen nousu jyrkkenee edelleen – epidemiahuippua tuskin vieläkään saavutettu

Kuntayhtymä Essotessa ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterissa koronavirustartuntojen määrät ovat roimassa nousussa. Pelkästään Essoten alueella neljän viime viikon aikana on sairastunut koronaan varmistetusti yli 4000 henkilöä.

Anonyymi sairaanhoitaja kävelee Mikkelin keskussairaalan käytävällä.
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Juho Liukkonen

Kuntayhtymä Essoten alueella rikottiin jälleen tartunnoissa ennätyksiä, kun viime viikolla todettiin yli 300 tartuntaa enemmän kuin sitä edeltäneellä viikolla. Kaikkiaan alueella todettiin viime viikolla 1378 tartuntaa.

Osastohoidossa olevien määrä on kasvanut 40:ään, joista yksi on tehohoidossa. Essotesta kerrotaan, että valtaosa potilaista on hoidossa Mikkelin kohorttiosastoilla. Myös Juvalla, Kangasniemellä ja Pieksämäellä on yhteensä yli kymmenen potilasta osastohoidossa.

– Noin puolet on hoidossa pääasiallisesti muun syyn kuin koronan vuoksi, osalla toki korona on myötävaikuttanut esimerkiksi pitkäaikaissairauden pahenemiseen, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tärmentää tiedotteessa.

Essoten terveydenhuoltoa kuormittavat mittavat henkilöstön poissaolot eri osastoilla.

– Koska pientäkään laskua tartuntamäärissä ja hoidon tarpeessa ei ole näkyvissä, ei voida vielä sanoa, että epidemiahuippu olisi ohitettu, Seppälä muistuttaa.

Sosterissa rajattu jäljitystoimintaa tartuntojen vuoksi

Myös Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella koronavirustartunnat on nousussa.

Tartunnat painottuvat lapsiin ja nuoriin sekä nuoriin aikuisiin.

Jäljitystoimintaa joudutaan rajaamaan sairaanhoitopiirin vuoksi esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksiin.

Tästä johtuen Sosterin tartunnanjäljitys ei ota kaikkiin tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin yhteyttä eikä heille anneta yksilöllistä neuvontaa tai aseteta tartuntatautilain mukaiseen eristykseen tai karanteeniin.

Suosittelemme sinulle